Defensar els drets humans continua sent un perillós ofici a Colòmbia

Foto: Fundación Chapola, Colòmbia.

Foto: Fundación Chapola, Colòmbia.

Fa dos anys quasi exactes que escrivia un article sobre ‘l’ofici més perillós’. I no parlava de militars, policies o periodistas, sinó de defensors i defensores dels drets humans. I fa dos anys recordava que la xifra d’atacs, mortals o no, contra aquestes persones anava en augment.

Si bé la bona notícia és que encara hi ha qui advoca pels drets dels més vulnerables – comunitats indígenes, afrodescendents, camperols desplaçats, etc. -, la mala notícia és que les xifres d’atacs a aquests defensors no han deixat de créixer any rere any. Segons les dades del primer semestre de 2015 la situació és més que preocupant.

En efecte, no és gens fàcil ni segur ser defensor o defensora dels drets humans a Colòmbia. Només en el decurs dels sis primers mesos d’enguany, les agressions contra aquests i aquestes – emprant el mateix període de 2014 com a referència – han passat de les 194 agressions del primer semestre de 2014 a les 399 del primer mig any de 2015.

Les amenaces, atemptats i assassinats contra aquests i aquestes activistes formen part de la quotidianitat colombiana. No sembla, doncs, que defensar aquestes persones sigui una prioritat ni per al govern  ni per al principal partit de l’oposició – el Partido de la U de Juan Manuel Santos i el Centro Democrático d’Álvaro Uribe, respectivament – ni per a la Fiscalia General de la Nació.

El tema és certament greu: d’ençà que Juan Manuel Santos va accedir a la presidència del país (2010) han estat amenaçats uns 1.500 defensors i defensores dels drets humans , dels qual 320 han estat assassinats.

Entre gener i juny de 2015, es van produir 399 agressions individuals contra defensors i defensores dels drets humans:

  • 332 amenaces,
  • 34 assassinats,
  • 25 atemptats,
  •   4 detencions arbitràries,
  •   3 casos d’ús arbitrari del sistema penal i
  •   1 robatori d’informació.

Segons dades de 2015 del Sistema d’Informació sobre Agressions contra Defensors de Drets Humans a Colòmbia (SIADDHH), els paramilitars serien culpables del  72% dels casos; un 22% correspondria a Desconeguts (probablement Bandes Criminals formades per ex paramilitars) i un 5% a agents estatals. Les guerrilles de les FARC i l’ELN apareixen només en 3 casos, dels quals un és un homicidi a mans de l’ELN.

Les amenaces van en augment. I no sembla que la situació tingui tendència a millorar; és més, es calcula que entre 2014 i el que portem de 2015 hi ha hagut un augment del 216% d’amenaces… I això s’ha concretat en què cada dia 2 defensors dels drets humans víctimes d’atacs i que cada cinc dies un n’és assassinat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús