Colòmbia: la pau ja té data!

Santos i Timochenko es donen la mà davant Raul Castro a L'Havana.

Santos i Timochenko es donen la mà davant Raul Castro a L’Havana.

La piulada no podia ser més encoratjadora. L’adreçava el cap guerriller, Timoleón Jiménez, Timochenko, al president colombià, Juan Manuel Santos: “He ordenat a les estructures de les FARC-EP suspendre cursos militars i dedicar-se a la formació política i cultural”. De fet, aquestes eren les paraules que milions de colombians i colombianes esperaven d’ençà que fa una setmana el president del país anunciava que Colòmbia ja era a tocar de la pau.

Per primera vegada des de que es van iniciar els diàlegs de L’Havana, fa tres anys, el procés de pau sembla prendre l’empenta necessària per arribar a bon port. El mateix Santos reconeixia que va entrar en aquestes converses amb escepticisme, però que està convençut que les FARC volen la pau. I en la mateixa línia s’expressava el comandant de les FARC, Timoleón Jiménez, considerant al presidente Juan Manuel Santos com “un aliat de la pau“.

I ara, uns i altres, s’han compromès a assolir la pau en un termini de sis mesos: El 23 de març de 2016, una data que podria passar als annals de la història de Colòmbia i del món ja que es posaria fi a un dels conflictes més llargs – 50 anys! – de la història contemporània.

Serà a partir d’aquesta data, que, en un termini de 60 dies, les FARC abandonaran definitivament les armes i que es posarà en marxa un sistema jurídic especial per dur a judici els crims comesos per ambdós bàndols. A més, el govern es responsabilitzarà de la seguretat dels desmobilitzats, afavorint-ne la seva reintegració a la vida civil.

El procés, però, continua. I enemics no li falten. L’ombra d’Álvaro Uribe és allargada. Però d’això ja n’hem parlat en posts previs i, molt em temo, que en parlarem en un futur no gens llunyà.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús