Inundacions a Austràlia

Hola de nou! Avui escriuré una mica sobre les inundacions a Austràlia, tot i que com avui tinc temps, em sembla que acabaré parlant d’algunes altres coses. En fi, allá voy.

ciclons.jpg

Ciclons tropicals registrats entre 1985-2005

Des que les inundacions a Austràlia, Brasil i Sri Lanka han copsat les notícies d’arreu del món, molta gent m’ha preguntat si estic bé i tal i qual. Doncs efectivament, estic bé; per aquí a Sydney (i tampoc a Tasmània – hi vaig estar la setmana passada) no hem patit les conseqüències d’aquests ciclons TROPICALS. Poso tropicals en majúscules perquè aquests fenòmens passen al voltant dels tròpics, i val la pena recordar que el Tròpic de Capricorn passa pel centre-nord d’Austràlia. Podeu mirar, per exemple, la foto aquesta que he penjat, on es veuen les regions afectades pels ciclons tropicals des del 1985 al 2005. No vull ni molt menys faltar el respecte a la gent afectada. Es més, evidentment recolzo totes les iniciatives dels australians per tal d’ajudar als afectats. Crec que en aquest aspecte són una societat força solidària. Una de les millors propostes que he escoltat -tot i que per desgracia no crec que s’arribi a produir- és la de cancel·lar tots els focs artificials pel dia d’Austràlia, que és el 26 d’aquests mes, i donar tots els milions de dollars que es pensaven gastar a la gent afectada. Però simplement volia posar sobre la taula el fet que mentre continuï vivint gent a aquestes regions, aquestes catàstrofes humanes continuaran ocurrent. Sempre han passat, i continuaran passant. I com deia abans, ho dic amb tot el respecte pels afectats aquest any, pels que ara fa just un any estaven afectats a Haiti, etc etc. Només he fet el comentari perquè sembla que hi ha gent que se n’oblida.

Tanmateix, deixeu-me -ja que avui tinc temps- fer una altra reflexió barata. Per què creieu que són tan solidaris els australians? Són més bones persones, potser? Un dia, un indi em va donar la seva opinió sobre aquest tema, i crec que era força encertada. Bàsicament el que em dir és que la mentalitat aquesta de ‘mirar pels demés’ és quelcom que algunes societats es poden permetre, però que d’altres no. Deia que a l’Índia això de deixar una cadira lliure perquè una altra persona s’assegui no es porta. Si tu la deixes lliure, un altre l’agafarà per tu. Ningú mira pels demés perquè bastant tenen en mirar per ells mateixos i la seva família. Em recorda una mica el típic tema de quan a Espanya a algú se li cau el moneder, un ipod, una bufanda o un jersei al carrer o alguna cosa així. Pots deixar-ho al mateix lloc on l’has trobat, però saps que si ho fas, el que va darrera teu ho agafarà. La millor solució sembla ser, en cas que sigui un moneder o alguna cosa així, portar-ho a la policia, o a objectes perduts si estàs a dins d’un edifici, universitat, etc. Tanmateix, tots sabem que, per regla general, als països nòrdics això no passa. Si se t’ha caigut alguna cosa al carrer i te n’adones quan encara estàs relativament a prop, pots tornar fent la mateixa ruta en sentit contrari i es ben probable que ho acabis trobant. Som els espanyols mes males persones? Evidentment no, però està clar que des de fa molts anys la nostra qualitat de vida ha estat inferior -o força inferior- a la dels països nòrdics. Bé, és un tema una mica ambigu, ja que no se fins a quin punt si a Espanya visquéssim tan be com viuen els nòrdics, deixaríem de fer aquestes coses. És la picaresca del Lazarillo de Tormes una conseqüència d’una pitjor qualitat de vida, o s’ha convertit en un tret cultural? D’altra banda, està clar que les cultures canvien amb l’educació i la qualitat de vida, però realment ho podríem canviar? En fi…., deixarem el tema apart, jeje.

Mapa-de-Australia.JPG

Principals ciutats d'Austràlia i divisió per estats

Doncs això, que aquí a Sydney de moment estem be. De fet, aquí estem a uns 1000km al sud de les zones afectades que estan més al sud…, penjo una foto d’Austràlia perquè ho veieu. Tanmateix la situació a Queensland és alarmant. Han mort vàries persones degut a les inundacions, però la cosa no s’acaba aquí: malalties associades als mosquits, tot i ser una gran minoria…gent que aprofitar per saquejar tot el que pot, cocodrils i serps rondant per les cases (fins i tot s’han vist alguns taurons a 30km del mar endins), i el pitjor, que sembla que hi haurà més ciclons tropicals al febrer. En fi, des d’aquí ànims per tota la gent afectada!
Com a nota positiva, per la tele s’han tret imatges molt alarmants de Brisbane, la 3era ciutat més gran d’Austràlia. Doncs bé, conec gent que viu allà o té coneguts per allà i sembla ser que la situació no és tan catastròfica com s’ha pintat a la televisió.

I res, un salut per tothom, fins a la pròxima!

3 comentaris

 • Ferran Montoya

  17/01/2011 12:18

  Ets el corresponsal espanyol de la tragèdia jeje. Si que és veritat que ens estan venent (a les notícies) que la tercera ciutat d’austràlia està en una situació bastant dolenta.

  El que més em sorprèn del que has dit és lo dels taurons, serps i cocodrils. Com si fos tret d’una pel·licula. No hi ha res que em faci més respecte! buff…

  Respecte lo altre que comentes, jo em quedo en que, quan estava a Boston, em sorprenia que quan marxavem de casa deixavem la porta oberta sense tancar-la amb clau. Aquí seria algo impensable. I lo de les coses que puguis perdre ja no et dic. En condicions normals ja les has vist prou. Suposo que també depèn de la persona. Per exemple, jo l’altre dia em vaig adonar que m’havia deixat la targeta de crèdit en una màquina del metro quan estava a dues parades de distància. Ràpidament vaig tornar a buscar-la i ja no hi era. Algú l’havia recollit i lliurat al cap d’estació. Vaig estar de sort.

 • Carme Puyalto

  17/01/2011 16:17

  Espero que els ciclons tropicals no arribin a Sydney al febrer.
  Trobo interessant la reflexió que et va fer l’indi. Si no tens ni per tu com pots pensar amb els altres. Ara bé, aquí a Espanya, penso que fa relativament poc temps que vivim una mica millor i malgrat això no som tan solidaris. I ara amb la crisi encara menys. Per una altra banda, la gent com els nostres pares que havien passat realment necessitats, crec que són generosos amb la gent que saben de cert que passen necessitats, doncs ells ho han viscut i saben el que és no tenir suficient per viure.

 • Jess Abreu & Jeran Richardson

  18/01/2011 15:39

  Si aquestes catàstrofes humanes continuen a passar, perquè la gent continua a viure en aquestes regions? Els desastres naturals són fets excepcionals. Les àrees en les que es produeixen són molt habitables, en molts ocasions també son àrees on hi ha terres agrícoles magnífiques. En alguns ocasions les condicions que produeixen el desastre son també els que fan la terra tan habitable. Per exemple el Rui Mississippí inunda amb freqüència, però son las inundacions que fan la zona tan bo per l’agricultura. La raó més simple per que les persones viuen en aquestes regions es els diners, o la carència d’ells. I aquesta carència és un problema més gran ara com les víctimes no en tenen bastant per ajudar-se. Cancel•lar tots els focs artificials pel dia d’Austràlia seria un bo gest de respecte, però el benefici de veritat seria els diners que haurien seguit gastats en les celebracions. El problema és que els que es van quedar en casa, sense electricitat o agua neta, son els que no saben que passa o si haurà un rescat perquè no tenen accés a les noticies.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús