Estem en mans de delinqüents!

Aquefuera-el-rey1.jpgsts dies està succeint quelcom històric al nord d’Àfrica i no sé si se li dóna el ressò que li correspon.
Tot i que en principi el blog aquest el tinc per explicar coses que passen per aquí a Austràlia, deixeu-me fer una mica de propagan da d’un parell de vídeos del youtube que estàn força bé, jo crec.
Perquè el que està passant al nord d’Àfrica hauria de passar a gairebé tot arreu. Ens governa gent incompetent, avariciosa i estúpida. Ens fan creure que som lliures de canviar de líders amb el dret a vot, però controlant els medis de comunicació de la manera que ho fan, prohibint pàgines web, encarcelant a polítics vascos, etc etc com volen que ho fem?
Algú em pot dir què pinta el rei? Em sembla que quan li he preguntat a gent partidària de mantenir la corona les úniques respostes que m’ha donat la gent han estat:
1) És que em cau bé, se’l veu molt ‘campetxano’.
2) És que sempre hem tingut rei i per tant hem de continuar tenint-ne.

Des del meu punt de vista, respostes totalment absurdes. Campetxano? Sí, molta gent que és mor de gana també seria molt campetxana si sabessin que no els hi faltarà res ni a ells ni a tota la seva família en totes les seves vides. I què dir de la segona resposta…que sempre n’hem tingut? Què vol dir SEMPRE? Perquè que jo sàpiga fa 40 anys teníem un governador que no era un rei. I fa uns quants anys més (80 de fet), vam tenir un governador escollit pel poble.

Doncs res, sense més preàmbul, us deixo aquest parell de vídeos que espero que us mireu. Un dura 6 minuts i l’altre 8.

Bon cap de setmana. Salut i república!

5 comentaris

 • Ferran Montoya

  02/03/2011 14:59

  Lo del rei…. no ho entendré mai. “no ase falta dici nada mas” jejeje

 • Toni Toluges

  04/03/2011 16:57

  Sr. Zambrana, potser algun socialista podria dir-li “que hi pinta el Rei” donat que son els que defensen la monarquia (l’expresident Gonzalez i el president Zapatero estan encantats amb el Rei, mentre l’expresident Aznar hi va tenir serioses batusses), pero mentre… conec unes quantes respostes mes:

  1. Prefereixo el Rei, que no te poder politic, que no pas un cap d’Estat del PP o del PSOE, que tindria poder politic… i centralista. Perque, com pot suposar, un cap d’Estat republica no voldria pas ser nomes una ‘figura d’adornament’ com el Rei.

  2. No vull ni imaginar-me que passaria amb un cap d’Estat del PP i un president de govern del PSOE… o a l’inreves.

  3. Els països tenen les seves tradicions de govern, com sap molt be voste que resideix a Australia (i la seva reina a 17 mil km de distancia). A Espanya, la monarquia te molta tradicio (segles), la dictadura Deu ni do (decades), i la republica… practicament cap (10 anys sumant la primera i la segona, que van donar per a 24 governs, un cada 150 dies!).

  4. Com es diu a la televisio, si un programa funciona, no toquis ni la moqueta.

  Per cert, suggereixo uns anys de prudencia abans de dir que “el que esta passant al nord d’Africa hauria de passar a gairebe tot arreu”. No oblidi que es pot sortir del foc per caure a les brases.

 • MªCarme Puyalto Lanau

  12/03/2011 15:26

  Interessant també la reflexió d’en Toni Toluges.

 • pataca

  14/03/2011 13:31

  Molt bona el comentari d’en Toluges, de fet la tradició del nostre pais es del tot monarquica si ens ho mirem historicament.
  Tal i com esta el tema politic, si es prenem el rei com si fos una mascota, que l’unic que li hem de donar es el pinso, a ell i els seus cadells, potser si que es la manera més neutra, politicament parlant, de tenir un cap d’estat.
  De fet, dins del pressupost general de l’estat no crec que el tant per cent de gasto reial sigui mès alt que el tant per cent del que tinc a casa pel gat.

 • Xavier Zambrana

  14/03/2011 23:21

  Perdoneu per tardar tant en contestar. No m’ho miro massa això.

  També trobo interessant el que dius, Toni. És veritat que la classe política actual fot molta pudor, i com a mínim el rei/príncep en mantenir-se al marge semblen gent més seriosa. Realment també em costa imaginar a un personatge tipus Rajoy/Zp/Mas/Montilla fent de cap d’estat per allà.

  Tanmateix, per escriure el post ràpid, potser no vaig justificar proument què és el que volia dir quan deia ‘no hem tingut sempre rei’. Estic d’acord en què es pot dir que el país és de tradició monàrquica. Però això no em sembla un motiu que justifiqui la monarquia. Al 1812, el nostre país també era de tradició ansticonstitucional, i tanmateix avui sembla que el nostre país sigui de tradició democràtica. L’esclavitut també era una tradició a molts països. Els toros també eren una tradició i sembla que ho deixaran de ser (amb això no estic dient que jo estigués a favor de prohibir-los, però tampoc em sap massa greu que ho hagin fet). El que vull dir és que les tradicions es poden canviar.
  D’altra banda, no m’imagino una república som un simple canvi de cap d’estat rei-president república. Evidentment el canvi hauria d’anar més enllà. La república hauria de ser federal i això implicaria una restructuració de l’estat a diferents nivells.

  En quant al que vaig dir del nord d’Àfrica, altra vegada per escriure ràpid no vaig justificar-ho. Bàsicament el referia al que comenta Arcadi Oliveres i que lligava amb el títol del post, ‘estem en mans de delinqüents’ ! Al nord d’Àfrica està morint gent i jo no sóc ni molt menys partidari de la guerra. Però citava el que està passant allà simplement fixant-me en el fet que han tingut una revolució social i que han aconseguit desempallegar-se d’algun delinqüent que manava. Amb el meu comentari em referia que ens hauríem de desfer dels delinqüents que ens governen a nosaltres.

  Espero haver-me explicat millor. Un salut i gràcies als que em firmeu!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús