Ara o Mai

vendetta.jpg

La màscara de V for Vendetta em sembla una icona carismàtica com a símbol d'una revolució

Les revoltes del nord d’Àfrica ens han ensenyat que ¨quien la sigue la consigue¨. Fer dimitir a un paio que ha estat al cap del govern durant molts anys i que a més a més se sent l’amo i senyor del país no és gens senzill. Tanmateix a Egipte i Tuníssia ho han aconseguit. Aquí a Espanya se suposa que la situació en què vivim és millor que en aquests païssos, per això els canvis que es demanen no suposen cap canvi de govern ni res per l’estil. Per això també creiem que la revolta pot ser pacífica, que la lluita armada no és necessària. Bàsicament el que es demana és canviar tota una sèrie de lleis per tal que la democràcia en què vivim sigui – o la percibim com – real. I això que aquests dies s’està convertint en una frase tan quotidiana – volem una democràcia real – està més que fonamentat. La gent no ho diu perquè sí. Trobo que aquest blog ho explica d’una manera molt intel·ligible i que tothom s’ho hauria de llegir, així que enlloc de copiar-ho i explicar-ho a la meva manera, us copio el link:

http://elporquedeunamosca.blogspot.com/2011/05/por-que-no-hay-una-democracia-real-en.html

 

Com podeu veure, en aquest blog no proposen solucions als defectes de la nostra ¨democràcia¨, sinó que simplement es mostren els perquès no tenim una democràcia real. En quant a com solucionar aquests problemes, propostes mil. Per exemple, just després del 15-M, els autors de burbuja.info van penjar aquest manifest:

http://burbuja.pro/mediawiki/index.php/Discusi%C3%B3n:Manifiesto_Por_Una_Verdadera_Democracia

 

Als que estigueu en contra de les protestes o us mostreu indiferents, simplement demanar-vos que us llegiu com a mínim els 8 punts pels quals no hi ha democràcia i comenteu què és el que creieu. Últimament, la majoria de gent amb qui parlo sembla estar d’acord en això, que no tenim una democràcia real, i m’agradaria escoltar una opinió contrària.

 

D’altra banda, i aprofitant la benentesa, m’agradaria fer un parell de comentaris. El primer d’ells va dedicat al conseller Felip Puig i als mossos d’esquadra. Imagino que no cal que pengi cap enllaç al youtube de la barbarie amb la qual els mossos han carregat sobre els manifestants de Plaça Catalunya. Les imatges són terribles i tot plegat és vergonyós. I d’altra banda, l’excusa per desallotjar-los és penosíssima: la final de la Champions. Des de quan un govern d’un país o d’una regió es proclama seguidor d’un equip de futbol i converteix a quelcom tan simple com un esport en una espècie de religió imposada als medis de comunicació? ‘Els govern dels millors’ que deia en Mas. Ho sento però no em crec que no hi hagi gent més capacitada i pacífica per governar. I aquí no vull que penseu que estic pensant en un altre partit majoritari dels que tenim avui en dia. Recordo perfectament com el super-ecològic conseller Saura va manar carregar contra els manifestants contra el pla de Bolònia. Tanmateix crec que el cas actual és encara més flagrant, ja que en aquella ocasió és cert que alguns anti-sistema van utilitzar la violència en contra del mossos.

 

I un segon comentari. Telefònica ha tingut al 2010 uns guanys de 10mil milions d’euros [1]. Són uns guanys de l’ordre dels de Microsoft. Mentres els espanyols han de fer malabarismes per arribar a finals de mes, ells tenen 10mil milions de benefici. És molt greu. Ells – les grans empreses – són els veritables delinqüents. Tots aquests beneficis són diners, per dir-ho d’alguna manera, del poble espanyol que passen de les seves mans a les arques d’una empresa, és a dir, d’uns pocs. I així anem creant cada vegada més diferència entre els rics i el pobres. Si la crisis aquesta passa algun dia, la gent continuarà a parlar de creixement econòmic – hem de creixer economicament, que diuen. Doncs bé créixer fins quan? Perquè que jo sàpiga, l’economia està lligada a la riquesa del nostre planeta, i aquesta és la que és, és finita. Per tant, quan uns creixen, uns altres decreixen. I ja portem molts anys creixent a unes parts del món i decreixent a d’altres. Se’ns hauria de caure la cara de vergonya. Així que per què no deixem de parlar de creixement i parlem de decreixement?

 

Un salut!!

 

[1] http://www.elpais.com/articulo/economia/Alierta/afirma/ERE/anteriores/ahora/Telefonica/estaria/quebrada/elpepueco/20110518elpepueco_8/Tes

4 comentaris

 • Oriol pratginestós

  13/06/2011 12:04

  En cap dels punts veig el dret a l´autodeterminació dels pobles,.. dret avalat per les Nacions Unides,… si cal cambiar les coses, que em sembla bé, podem començar per canviar d´amo i esdevenir un poble lliure,.. per molt que canviem de lleis electorals, si seguim lligats a l´estat espanyol, seguim lligats als seus interessos i no pas als nostres. Democràcia real = Dret a Decidir ,. altrament és fer-los el joc per a que segueixin xuclant de la mamella Catalana

 • David Pérez

  13/06/2011 22:21

  Totalment d’acord amb l’Oriol. El que ens cal és la independència. La resta és accessori.

 • Xavier Zambrana

  14/06/2011 8:01

  Doncs ho sento pero no estic del tot d’acord. Estic d’acord en que necessitem un concert economic com el dels bascs. Puc sospitar que potser la independencia faria millorar en general el benestar del catalans/es. Pero estic bastant segur d’una cosa: si aixo fos una independencia i seguissim tenint les mateixes lleis que te l’estat espanyol, se’ns seguirien pixant a sobre. Nomes cal veure el que va fer el conseller Puig contra els manifestants del 15M. Lamentable. Casos de corrupcio a Catalunya n’hi ha per donar i per vendre tambe, etc etc. Canviar de pais no significaria res si no es canviessin les lleis, i estic bastant segur que molts dels carcas que ens governen no estarien gens d’acord en fer-ho. Aixi que el simple fet de ser independents no crec que canvies massa la situacio. Ara be, si que estic d’acord en que la independencia podria obrir la porta a la creacia d’un nou estat que fos mes democratic que l’actual en el que vivim. Pero d’altra banda tambe crec que es podria fer dins d’Espanya si es canvies degudament la constitucio.
  Un salut i gracies per postejar!

 • Aurora12

  20/06/2011 20:15

  No comprenc això de telefònica, una empresa ofereix un servei i el client paga per aquest servei, si l’empresa ho fa bé guanya diners, i un espanyol (encara que telefonica està instaurada a molts més països) no està obligat a tenir ni telèfon ni internet ni movil, per tant, en una elecció totalment lliure a decidit contractar els serveis d’aquesta empresa a canvi d’uns diners.
  Un altre apunt sobre el creixement econòmic: una pila de fusta té un preu al mercat, però si jo faig una cadira o una taula d’aquesta fusta puc vendre la cadira o la taula a un preu més alt que la fusta per si sola, per tant he creat riquesa amb una mateixa matèria primera i ningú ha perdut riquesa pel fet que jo n’hagi guanyat.
  A reveure!!!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús