Obsolencia programada i E-waste

computer_garbage03.jpg

Muntanyes de residus electronics a Ghana

Us presento un documental que va emetre La 2 el 8 de juliol. Es diu ‘Comprar, tirar, comprar’.  Es el seguent:

http://vimeo.com/19682455

 

Un documental interessantissim. Deixa en evidencia les carencies de la societat del consum i presenta alternatives cap a una economia global emmarcada en un mon on els recursos son finits. Crec que el canvi es possible, pero ens l’hem de comencar a aplicar a nosaltres mateixos deixant de banda el consumisme vorac tipic de la societat occidental. Es precisament en aquesta direccio en la qual el professor Serge Latouche introdueix la idea del decreixement economic. A grans trets, jo tambe hi estic d’acord. Pero be, no dic massa mes al respect, crec que el documental parla per si sol.

Tanmateix, si que voldria comentar alguna cosa mes sobre el tema dels residus electronics. Fa cosa d’un mes vaig coneixer un home australia que em va dir que ell era molt verd i que portava tota la ‘chatarra’ electronica que tenia o trobava a unes plantes de recollides de residus electronics. Vaig pensar, osti que concienciat – jo no ho he fet mai aixo, la veritat. Aqui, pero, ja hi veig el primer motiu de queixa…Per que no hi ha un contenidor de productes electronics al costat del contenidor de paper? Doncs be, el bonhome australia aquest estic segur que no havia vist el documental aquest que us he penjat abans ni tampoc aquest altre que vaig veure l’altre dia per la tele:

http://www.sbs.com.au/dateline/story/watch/id/601347/n/E-Waste-Anger

En els dos videos surt en Mike Anane, un habitant de Ghana que lluita contra les atrocitats que estem causant els habitants de les ‘societats desenvolupades’ en el seu pais. Muntanyes i muntanyes de residus electronics van a parar a Ghana. Arriben com ‘material de segona ma’ i acaben aplegats i cremats per tot el pais. El que mes hipocrita em sembla, pero, es que una gran part de tota aquesta porqueria que arriba a Ghana es enviada per empreses que es dediquen a la recollida de material electronic. Es a dir, gent com el paio aquest que vaig coneixer es molesten a recollir aparells electronics i a portar-los a uns llocs especials on els disposen suposadament de manera ‘ecologica'; en canvi, el que aquestes empreses ecologiques fan es en efecte netejar el pais d’on provenen tot enviant la porqueria a Ghana. Em sembla totalment inadmissible!! Es com allo de la produccio de les plaques fotovoltaiques. Nosaltres som molt ecologics utilitzant-les, pero les enviem a fabricar a paissos poc desenvolupats ja que es contamina molt en el proces de fabricacio.

Be, si teniu temps mireu els dos documentals, que valen la pena. Que passeu un bon dia!

 

 

1 comentari

  • Ramiro

    09/05/2012 17:43

    Qué pasa Xavi? Ya no escribes? Cómo va todo?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús