Corea del Nord + Interessos de Xina + Wikileaks

Part sense llum pertany a corea del nord

Fa cosa d’un mes a Dandong, a la frontera entre Corea del Nord i la Xina, observava el pont de l’amistat que connecta les dues repúbliques a través del riu Yalu. I ho feia des de la meitat d’un pont que hi ha uns 100 metres més avall. Un pont de pilars de pedra que va ser destruït per les tropes americanes durant la Guerra de les dues Corees. La Xina va decidir reconstruir la seva meitat (actual atracció turística de la zona), però no Corea del Nord, per tal de recordar que van ser els americans qui el van destruir i així evitar que mai ho poguessin negar. La veritat és que el contrast a banda i banda del riu és espectacular (Dandong amb els seus gratacels, llums i aglomeracions de gent, i Corea amb camps i una roda de fira que no gira) i la sensació de secretisme i tancament a la ribera coreana és fins i tot inquietant.

Després d’aquella crua guerra i de la firma d’un armistici per part de les dues Corees, el territori va continuar essent una zona de gran tensió ja que, oficialment el conflicte no va cesar mai, i cada una de les Repúbliques comptava amb forts aliats, els Estats Units al Sud i la Xina al Nord. Sense entrar en detalls, de tot això fa més de mig segle, i la situació és molt diferent, i les prioritats dels implicats també són molt diferents.

El passat dia 27, Corea del Nord bombardejava Corea del Sud a l’illa de Yeaong Pyong, causant 4 víctimes mortals, diversos ferits i deixant edificis en flames. La Comunitat Internacional va condemnar l’atac, començant per les Nacions Unides, i ràpidament l’exèrcit d’Estats Units es va mobilitzar a la zona per donar suport a Seül.

Quina ha estat la postura de la Xina?

Pequín no ha condemnat directament l’atac de Corea del Nord, però per altra banda demana calma i una solució diplomàtica, tot i que és molt crítica amb les tàctiques de pressió nord americanes. Aquest “canvi” en la posició de Pequín envers el conflicte arriba gairebé al mateix temps que l’escàndol de les filtracions de Wikileaks, segons les quals (veure The Guardian), oficials del govern de Pequín afirmarien que la Xina està apunt per abandonar Corea del Nord, apostar per la reunificació de les dues parts, amb capital a Seül, i veu Pyongyang com un “nen malcriat”.

El cert és que, com deia abans, les prioritats han canviat. La Xina sembla estar molt més centrada en reafirmar el seu control econòmic a Àsia i continuar escalant per posissionar-se al primer lloc del rànking de les potències econòmiques a nivell mundial. Per tant, tenint en compte els forts llaços comercials que té amb països de la zona com Japó, la mateixa Corea del Sud i sobretot, a nivell mundial, amb Estats Units, entrar en conflicte li és molt perjudicial.

I a títol personal, sense saber del cert si les filtracions de Wikileaks són reals o no, podria molt ben ser que Corea del Nord, veient l’evolució de les relacions internacionals entre el seu “aliat” i els Estats Units, i el creixement econòmic del veí del Sud, hagi decidit fer rebombori. El problema és que si ha decidit fer-ne, potser és que realment s’hi veu capaç. I heus aquí el problema, el problema nuclear. Aquest problema hipòcrita que tots intenten combatre mentre continuen potenciant cadascú a casa seva a porta tancada. Però per altra banda, no deixa de ser preocupant. També a títol personal, crec que quan un país alerta del perill que pot suposar la possible escalada nuclear d’un altre país i que la comunitat Internacional té el deure d’intervenir-hi, s’ha d’estar alerta, però sovint hi ha altres tipus d’interès al darrera… Quan un país com la Xina demana prudència també pot ser que hi hagi altrs tipus d’interès evidentment, però la cosa inquieta.

Sigui com sigui, segons el meu punt de vista, el conflicte Coreà ara mateix té tres possibles desenllaços:

 1. El bon funcionament de la diplomàcia per arribar a la unificació de les dues Corees. (el menys que probable dels escenaris, desgraciadament)
 2. L’allargament de l’armistici.
 3. L’esclat de Corea del Nord que desemboqui en un conflicte bèl·lic que ningú vol veure.

De totes, tan de bo no sigui la tercera la que ens toqui viure, però el cert és que, i sense voler ser pessimista, si és veritat que Corea del Nord s’està comportant com un “nen mal criat” i es veu perdut o abandonat davant la més que evident evolució i “bona relació” de les parts involucrades en el conflicte, una escalada bèl·lica és més que possible.

Mentrestant, aquí a la Xina, i relativament aprop de la península coreana, la població ho viu amb tranquil·litat, i tot i formar part dels noticiaris diàriament, no sembla ser el principal tema de conversa al carrer. Esperem que no ho arribi a ser…

2 comentaris

 • NEUS FONT NESPLÉ

  30/11/2010 23:12

  La politica és ben complicada, ojala un dia les coses canviin i poguem ser clars , honestos i no ens moguem només per interessos.

 • Miquel Sanchez Cortes

  02/12/2010 1:03

  Bona crònica de la situació entre les dues Corees. Ara, a mi em sembla que donades les cirscumstàncies de gran presió per part de la Xina, EEUU i la comunitat internacional la opció més clara serà la de l´allargament de l´armistici “hasta nueva orden”.
  La unificació de les dues corees “mision imposible”.

  Una aferrada!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús