Beneïts siguin els VPNs

500x_url_blocked.jpg

Sí, és cert que un grapat de països dóna suport al boicot del govern Xinès al Premi Nobel de la Pau que s’atorga avui, a Noruega, a Liu Xiaobo. Tot i que de forma simbòlica ja que en principi ningú el podrà recollir. També és cert que per gustos, colors; que segurament també hi ha altres personalitats que es mereixen moltíssim aquest premi, i que a algunes a qui se’ls ha atorgat en altres edicions, potser no tant. I sí, el premi Nobel de la Pau pot esdevenir relatiu i controvertit… A tot això, i sense ser necessari exposar massa cap on em decanto, fets. Liu Xiaobo, ha lluitat sempre pacíficament pels drets del poble, per la democràcia i suposo que, entre altres coses, pel dret a la llibertat d’expressió i d’informació. Avui, a la Xina, només podem llegir titulars com aquests:

La majoria de països s’oposa al premi de la pau per Liu – Afers estrangers i militars. Chinadaily.

El Premi Nobel de la Pau afronta un gran avergonyiment – Opinió. People’s Daily

Insult del Premi Nobel de la Pau – Chinadaily

Altres mitjans de comunicació escrita ni tan sols ho mencionen, i mentrestant, les pàgines web de la CNN, la BBC i la Noruega NRK estan censurades al país. Apart, i com és d’esperar, qualsevol cerca a google referent al Premi Nobel, dóna com a resultat: no és possible obrir aquesta pàgina.

El mur de contenció que sovint imposa el govern xinès a la informació és per tots ja més que conegut, a causa de la problemàtica amb Google i el bloqueig de Youtube i Facebook entre altres. Avui vivim un nou episodi d’aquest bloqueig i és evident que queda molt per fer…

De moment, jo dono gràcies a qui es va inventar el sistema VPN, que et permet navegar tranquil·lament per la xarxa, això sí, pagant! (almenys en el meu cas, ja que els gratuïts tard o d’hora deixen de funcionar). I també espero que tan si el premi Nobel és merescut o no, i jo crec que sí, temes com la censura i l’accés a la informació deixin de ser un privilegi pagat per passar a ser un dret.

2 comentaris

 • Xavier Tordera

  10/12/2010 21:52

  Bé Jordi bé, a veure si aquest article el podem veure en paper!! ja seria hora!!!
  El Premi Nobel vist desde dins la Xina!!
  molt bé crack

 • sisi

  11/12/2010 23:43

  M’agrada que algú desde la Xina ens digui com es viu en realitat tot aquest problema desde dins.Continua escrivint et seguirem

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús