Feliç any del conill!

CNY-Fireworks1.jpgL’any nou xinès, o festa de la primavera, ve marcat pel calendari lunisolar tradicionalment utilitzat a la Xina. L’any i les festes que l’acompanyen comencen el primer dia del primer mes del calendari que aquest any cau el dia 3 de febrer, i les festes s’acaben quinze dies més tard amb la festa dels fanalets.

L’any nou és, sens dubte, la celebració més important del calendari i també la més llarga. Durant els dies que dura aquesta festa de segles d’història milions de xinesos aprofiten per tornar a les seves ciutats d’origen i reunir-se amb les respectives famílies. Fa poques setmanes en un altre article del blog comentàvem la inversió de l’estat xinès en quilometratge ferroviari i el fet que la Xina ja encapçali el rànquing mundial en aquest sentit. Doncs bé, la setmana que ve podrem veure si aquests esforços hauran estat suficients, ja que l’agència de transport xinesa preveu un increment del 10% en els desplaçaments d’aquest any nou respecte l’any anterior. Això suposa, aproximadament, un moviment migratori d’uns 230 milions de persones.

Ara deixem enrere l’any del tigre per començar l’any del conill. Segons la mitologia i la tradició xineses, aquest any hauria d’estar marcat per la sofisticació, la sensibilitat i el refinament, així com per la intuïció i les bones relacions. En fi, com tot horòscop, deixo la interpretació a les vostres mans. El Zodíac xinès està representat per 12 animals. El perquè d’aquests 12 animals crec que no se sap del cert, tot i que hi ha diverses teories. Això sí, com que cada any ve representat per un d’aquests animals, el signe zodiacal de cadascú el marca l’any del nostre naixement, i no el mes de l’any com en el nostre. És a dir, aquí un servidor és un gos!

L’any nou xinès, com la majoria de festes del país està envoltat de mitologia, tradicions i supersticions. No m’allargaré a explicar-les totes. Primerament perquè segur que no les conec… Però n’hi ha alguna que val la pena explicar:

 1. Els petards. He de dir que Sant Joan al costat de la festa de la primavera es queda curt. Aquí la pirotècnia és segurament una indústria molt rentable, perquè es tiren petards durant els 15 dies de festa.
 2. El vermell porta sort, i durant les festes les cases s’omplen d’ornaments d’aquest color, com ara els caràcters de la sort, la felicitat i la salut.
 3. I la meva preferida: els nens reben un sobre amb diners perquè no se’ls mengi un monstre imaginari! De quin monstre es tracta? D’on ha sorgit la llegenda? Com és que justament els diners el foragiten? Fins quan segueixen rebent diners els nens? O fins quan segueixen creient en el monstre els nens? O millor dit: hi ha algun pare que li faci creure al seu fill que hi ha un monstre que se’l vol menjar? Heus aquí un altre treball d’investigació!

De moment a la Xina, farem com els xinesos. I jo demà m’agafo vacances per anar de visita al Nord, a les terres gelades de Haerbin. A la tornada us en faig cinc cèntims.

Bon any!

3 comentaris

 • Curri Barceló

  29/01/2011 8:06

  Què guai!! Gràcies de nou per explicar-nos coses d’aquesta cultura meravellosa i emocionant :)
  I lo de que els pares expliquin als seus fills que hi ha un monstre que se’ls vol menjar… A nostros també ens ho diuen, amb el “coco” (ai, ara no me’n record quin nom rebia en català… l’home del sac?). Però que te donin pasta perquè el monstre no te mati és una passada… Jo me pensava que ho farien servir una mica per assegurar-se que els nens es portin bé ;)

  En fi, fes moltes fotos al nord… Estam esperant la nova publicació!!

 • Tweets that mention Feliç any del conill! – Ara.cat — Topsy.com

  29/01/2011 8:18

  […] This post was mentioned on Twitter by Joan Quintana and Curri Barcelo, Jordi Tordera. Jordi Tordera said: Feliç any del conill! – Ara.cat http://t.co/GvQfcdT via @diariARA […]

 • Inma

  03/02/2011 0:22

  FELIZ AÑO NUEVO!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús