ZhangJiaJie (张家界) o Pandora d’Avatar

IMG_8665.JPG

Wulingyuan

Al centre de la Xina, al nord oest de la província de Hunan, hi trobem la prefectura de Zhangjiajie, amb la localitat que porta el mateix nom i que està al costat del parc Wulingyuan que finalment és també conegut com Zhangjiajie.

La zona va prendre un caràcter totalment turístic quan el 1992 va ser nomenat patrimoni mundial de la UNESCO, i va esdevenir una bogeria quan James Cameron i el seu equip i van buscar la inspiració per crear les muntanyes flotants del món imaginari de Pandora a la pel·lícula Avatar, el 2009 (segons expliquen els oficials xinesos. Els creadors del film diuen que es van inspirar en les muntanyes de Hunan, entre altres…).

La manera com l’erosió, la vegetació i el gel a l’hivern han mollejat aquestes muntanyes en forma de pilars és senzillament espectacular. I la manera com la vegetació troba la forma d’arrelar i créixer a la roca és increïble i fascinant. Però perquè entretenir-vos amb explicacions quan us puc ensenyar imatges? El que si és interessant és l’aventura d’anar-hi en plenes vacances nacionals xineses i la manera com a Xina es viu el concepte muntanya.

Experiència no me’n falta per saber que les millors opcions durant les vacances xineses són o bé quedar-se a casa o bé sortir delIMG_8851.JPG país, ja que durant les vacances xineses tenen lloc les migracions més importants a nivell mundial. Els xinesos opten per anar de vacances o tornar a les seves províncies, però sigui com sigui tots es mouen, i el país es torna intransitable. Doncs bé, encara no n’he après, i motxilla a l’esquena i tenda de campanya vam decidir agafar el tren i fer camí cap a Hunan. Van resultar sé 4 trens i un total de 10 hores per arribar a Zhangjiajie (això tenint en compte que els 3 primers trens eren d’alta velocitat). Fins aquí he de dir que vam ser força afortunats, ja que tan sols teníem reservat el primer tren i vam trobar bitllet per la resta sense complicacions.

Tenint en compte la informació prèvia que teníem del lloc, anàvem a la muntanya, a un parc natural de proporcions considerables. I tenint en compte que hi anàvem durant les vacances què millor que agafar la tenda de campanya i poder assegurar l’allotjament. Doncs anar a la muntanya a Xina és un altre xoc cultural. Motxilles? No, bosses de mà. Tendes de campanya? No, hotels i albergs. Mapes? no, guies de bandereta i micròfon. Criticable? Potser no. Agradable? Tampoc…

zhang1.jpg Bé, de fet sí que ho és de criticable, però molt constructivament, ja que en el fons són senzillament formes diferents de concebre turisme. Per a un servidor anar a la muntanya és sinònim de tranquil·litat, pau, poca gent, entrepà i coca-cola. Per començar la majoria de muntanyes sagrades o turístiques de la Xina es pugen per escales. Al principi és estrany, i una petita decepció. Perd un punt important de naturalitat, però al cap d’una estona li dóna un toc bucòlic interessant. El que es fa més difícil de digerir són milers i milers de xinesos. Però perquè hi arriba tanta gent allà dalt? Doncs perquè és de fàcil accés. Escales, un telefèric i mini busos que et porten d’un cantó a l’altre. Això es tradueix en dones que calcen sabates de taló, altres que passegen el gos, grups de 30 avançant per les escales agafats del braç, guies que parlen per un altaveu i paradetes de barbacoa. I la pregunta que segueix és: acampen les dones que van a la muntanya amb sabates de taló? evidentment no… El turisme xinès s’ha desenvolupat a gran velocitat. A la mateixa velocitat que l’economia, i a la majoria de turista xinès li agrada que el passegin, menjar bé, i dormir còmode. Total, que no hi havia ni una zona d’acampada i vam acabar plantant la tenda davant la caseta de la policia forestal…

I la conclusió, doncs una escapada sensacional. El parc natural és digne de les hores de tren (he de dir que també s’hi pot arribar per aire); les cares d’estupefacció al veure dos estrangers carregats amb motxilles per pujar una muntanya que es pot fer via telefèric no té preu, i acampar davant de la caseta dels forestals encara menys!

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús