Les eleccions catalanes des d’Alemanya

Aquest diumenge al vespre, la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya va convidar els catalans a veure plegats el desenllaç de les eleccions a la seva seu al carrer de Charlotten, a tocar d’un Checkpoint Charlie sorprenentment desert. Als voltants de la delegació s’hi respirava fred i calma, no s’acostuma a veure gaire gent a Mitte un diumenge tan tard. Dins, l’atmosfera era càlida: una vintenta de persones animaven l’ambient fent els primers balanços, bromes, anàlisis; un pica-pica i refrigeris ens feia més passable l’espera. Algú havia pujat des de Barcelona un parell d’exemplars del primer ARA, que anaven de mà en mà i tothom hi deia la seva.
De mica en mica l’escrutini avançava. La sala es posà en tensió quan ens adonàrem que Plataforma x Catalunya podria obtenir 3 diputats; també hi havia certa decepció amb la poca representació de Solidaritat Catalana. Era encara massa d’hora per dir res. Mentre discutíem sobre el perfil del votant de Plataforma i la divisió de l’independentisme, actualitzàvem constantment les pàgines amb informació de l’evolució dels diputats i el senyal per internet de TV3 anava i venia. Amb el gir que féu el recompte electoral poc abans de les deu de la nit, amb l’expulsió del xenòfobs i la consolidació dels independentistes, la sala respirà alleujada i l’ambient es relaxà. Quan els candidats van acabar els seus discursos la sala ja era mig buida i entre els que quedàvem ajudàvem a recollir, com si d’una gran família es tractés.

Les eleccions catalanes no han (pre)ocupat gaire a la premsa alemanya durant la campanya, més enllà de vídeos i propostes polèmiques, i ha orientat les seves anàlisis en un sentit estatal o fubolístic:

 • Fünf Grüne sollt ihr sein (Cinc verds hauríeu de ser, 26.XI): divendres publicava Die Tageszeitung (de perfil d’esquerra verda) un article sobre el suport de diversos artistes i intel·lectuals espanyols a ICV, centrant-se en el moviment ecologista espanyol.
 • Comienzan las elecciones regionales en Cataluña (Comencen les eleccions regionals a Catalunya, 28.XI): l’edició en castellà del canal de TV Deutsche Welle en fa una superficial lectura espanyola.
 • Das größte Spiel der Welt (El joc més gran del món, 28.XI): el diari Die Welt parla de passada de les eleccions per dir que el Barça-Madrid es juga en dilluns.
 • Wir haben auch Gefühle (Nosaltres també tenim sentiments, 28.XI): el rotatiu conservador Frankfurter Allgemaine és el que dedica més espai a les eleccions, fent un anàlisi històric i social en profunditat del moment en el que es troba actualment Catalunya i Espanya; anomena Mas com el “Kennedy català”, és molt crític amb el tripartit (de qui diu que no ha aconseguit res en set anys), fa referència als nous partits i parla clarament del dret a decidir. (L’article és de pagament.)
 • Catalan election result deals blow to embattled Spanish government (Les eleccions catalanes són un cop per l’assetjat govern espanyol, 29.XI): continuant en la seva lectura en clau espanyol, la Deutsche Welle es pregunta si les intencions de CiU de millorar el sistema de finançament reportaran problemes a Zapatero.
 • Schlappe für Zapatero-Partei in Katalonien (Fracàs del partit de Zapatero a Catalunya, 29.XI): el liberal Süddeutsche Zeitung se centra breument en la derrota del PSC.
 • El dossier econòmic Financial Times Deutschland i el setmanari Focus destaquen una nota de l’agència de premsa DPA que se centra en la derrota de l’esquerra com a debilitació de Zapatero.

Gràcies a la Neus per la col·laboració.

10 comentaris

 • Marta Jiménez Albiol

  30/11/2010 18:04

  Hola Guim, soc la Marta, la cunyada de Neus i que també he estat professora teva al Roure, t’envio un enllaç sobre l’opinió d’un diputat alemany que potser et pugui interessar:
  http://www.cronica.cat/noticia/Un_diputat_alemany_avisa_que_sestan_gestant_canvis_a_Espanya

  Molt bé la teva nota!

  Records
  Marta

 • Guim Bonaventura

  30/11/2010 18:05

  La Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya ha penjat a Facebook una nota del sempre interessant Klaus-Jürgen Nagel, professor de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra: http://www.facebook.com/notes/vertretung-der-regierung-von-katalonien-in-deutschland/zum-wahlergebnis-in-katalonien/167580446615208

 • Guim Bonaventura

  01/12/2010 11:05

  Gràcies per l’enllaç, Marta!
  Una abraçada,
  Guim

 • Anna Ginestí

  02/12/2010 11:38

  Em fa gràcia que del Frankfurter Allgemeine en diguis “rotatiu sudalemany”. Coses de la perspectiva, vist des de Munic sona estrany.
  Gràcies per la nota.

 • Til Stegmann

  02/12/2010 13:39

  Guim, envia’m la teva adrec,a i correu-e, per via e-mail a panterinya@t-online.de perquè et pugui posar en contacte amb un “Club ProCatalonia de periodistes alemanys”. I per enviar-te notícies catalanes d’Alemanya. M’ha arribat el teu blog pel Leandre.
  A l’article “Wir haben auch Gefühle” no hi dius de quin diari és.
  Til

 • Guim Bonaventura

  02/12/2010 14:14

  Tens raó, Anna: tinc un punt de vista absolutament berlinès…! Gràcies
  Til, em posaré en contacte amb tu en breu. Gràcies per la nota, ja ho he correggit!

 • Pep Costa

  03/12/2010 4:48

  I si fos que l’FAZ és el diari conservador i el Sueddeutsche el “rotatiu sudalemany”?

 • Isaac Saïm

  03/12/2010 4:53

  Interessant que vulguis explicar Alemanya als catalans i trencar tòpics.. No n’has trobat cap es correspongui amb la realitat?

 • Anna Ginestí

  04/12/2010 15:09

  Tens raó, Pep, el que dius ja em lliga més :-)

 • Guim Bonaventura

  06/12/2010 11:06

  Teniu raó, Pep i Anna, havia confós els noms.
  Ja ho he correggit.
  Gràcies!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús