Les protestes anti-CASTOR 2010

Wir stellen uns quer!
Fotografia de Till Pro.

El proppassat 9 de novembre van arribar finalment a Gorleben (Baixa Saxònia) les 123 tones de residus nuclears procedents de la regió francesa de la Hague. El viatge, com es preveia, no va estar exempt d’incidents, ja que els col·lectius ecologistes van aconseguir aplegar milers de persones en les seves protestes en contra del transport. Aquest ha sigut el més notori dels trasllats de residus nuclears que hi ha hagut recentment a Alemanya i el que més va transcendir a la premsa estrangera.

El conegut com a transport CASTOR (Cask for Storage and Transport Of Radioactive Materials, barril per l’emmagatzematge de materials radioactius) engloba tot el procés de tractament que aplica Alemanya als seus residus nuclears. El procés es fa en plantes estrangeres com les de la Hague o Sellafield (Anglaterra) i després es retornen els materials per ser emmagatzemats en dipòsits de moment temporals com Gorleben (no hi ha encara decisió sobre la destinació final). Des de 1995 han sigut en total dotze, els transports cap a Gorleben, està previst que l’any vinent es faci l’últim procedent de França però encara faltaran els de 2014 i 2017 des de Sellafield.
Des del primer trasllat hi ha hagut una gran resposta ciutadana a França i, especialment, Alemanya, potser el país europeu on la consciència ecològica està més arrelada; una ideologia que incorporen multitud de moviments socials heterogenis que van des de col·lectius anti-feixistes d’extrema esquerra fins a ONGs o el partit Bündnis 90/Die Grünen (Aliança 90/Els Verds). Les protestes s’han basat sempre en la desobediència civil pacífica per tal de dificultar, encarir (retardant el transport i forçant al govern a desplegar milers de policies) i, si pot ser, aturar el trasllat; l’objectiu, més que parar definitivament aquest trasllat, és denunciar la perillositat de l’energia i els residus nuclears, donar visibilitat a les alternatives energètiques i denunciar la connivència econòmica del govern amb els empresaris de l’energia atòmica. Els col·lectius que organitzen les accions saben que aquestes no són legals però legitimen la seva protesta en l’actuació pacífica en pro de l’ecologia i la democràcia. Les manifestacions, que cada any han sigut més nombroses, han aconseguit generalment retardar l’arribada dels barrils sense incidents notables però l’any 2004 un accident va acabar amb la vida d’un noi francès de 21 anys.
Enguany el transport arribava en un moment especialment calent, en què a causa de la crisi econòmica i la previsió d’esgotament del petroli es viu una “renaixença del sector nuclear” * i just quan el govern federal (coalició de la CDU i el FDP) ha decidit allargar la vida útil de les nuclears fins al 2035, en contra dels acords als que es va arribar fa algunes legislatures. De fet ja ens vam manifestar en contra d’aquesta decisió.

Aquest any el trasllat es féu, com és usual des de 2001, en una data secreta de primers de novembre. Des de mesos enrere, diversos col·lectius en restaven atents, cridaven a la manifestació i preparaven els activistes per l’acció (vídeo). Com ja és tradició, les protestes es van basar principalment en aturar de forma no-violenta el tren, ocupant les vies, intentant danyar-les –extraient les pedres de sota o encadenant-s’hi– i bloquejant l’accés de la policia al lloc. El bloqueig fet per unes 9.000 persones en dues ocasions al llarg del recorregut va aconseguir retardar dos dies l’arribada del transport, previst pel 7 de novembre, i allargar-lo fins a 92 hores. A la manifestació que es va fer el diumenge de les protestes prop de Gorleben s’hi van aplegar uns 50.000 manifestants i 600 caravanes procedents de tot el país, fent de les d’enguany les protestes més multitudinàries des dels anys 90. Per la protecció dels 11 contenidors que transportaven els residus s’hi van destacar 20.000 policies, que usaren gasos de dispersió, esprais de pebre i canons d’aigua per les càrregues, algunes de les quals es feren amb cavalls.

Aquesta és, de fet, només una de les moltes protestes que es porten a terme a Alemanya en contra de l’energia atòmica i el transport de residus. A dia d’avui, és clar, l’oposició continua activa en contra les accions del govern; per posar només dos exemples: ahir mateix un altre transport procedent de la localitat occitana d’Ais de Provença arribava entre protestes i intents de bloqueig a Lubmin (Mecklemburg – Pomerània Occidental) i la setmana passada el diari Tageszeitung destapava un informe del Ministeri de Medi Ambient que qualifica d’insegur el magatzem rus de Majak que ha d’acollir els residus nuclears de l’antiga República Democràtica d’Alemanya.

Organitzacions contràries al transport CASTOR:

Castor Schottern
.ausgestrahlt
Bund: Freunde der Erde
Atomausstieg sofort!
Greenpeace Alemanya

Altres recursos:

El Tageszeitung té dedicat una secció especial permanent molt completa; així mateix, el setmanari Der Siegel compta amb una interessant secció i reportatges en vídeo. (Tot en alemany).
Podeu veure algunes fotos de les protestes a la galeria que he recollit a Flickr.

* extret del manifest anti-CASTOR

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús