Retrats de Berlín: Ixmu

Ixmu

Guatemaltenca nascuda a Mèxic DF filla d’exiliats polítics, Ixmucane (26) –nom de la deessa maia del blat de moro que creà els éssers humans– ha estudiat Disseny del Producte i ara cursa Disseny Tèxtil a Berlín. D’ulls inquiets i somriure agraït, escolta amb atenció i parla amb suavitat. Va arribar a la ciutat fa pràcticament un any, convidada per un professor de la Kunsthochschule per parlar sobre el disseny a Guatemala; ella ja tenia intenció de venir per sortir del país i atreta per la ciutat.

Descriu Berlín com una ciutat jove i feta pels joves, on aquests tenen molts actius i protecció, així com també la dona: seguretat, accés a l’habitatge, sanitat i estudis, necessitats contemplades… Una ciutat que conserva un balanç entre el moviment i la tranquil·litat. Li agrada de caminar pels carrers sola de nits. Ha patit, però, les dificultats de la integració en la pròpia pell, sobretot en l’idioma i el caràcter ferri dels alemanys. Enyora l’espontanietat, el caos i el clima centre-americans, en contraposició al càlcul, la rigidesa i la grisor del nord d’Alemanya. De moment no té plans de marxar de Berlín, s’hi veu per una llarga temporada.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús