El sistema de recuperació d’envasos (1)

[youtube KV9RN0qGjqo]

En les últimes setmanes m’han arribat per diverses bandes algunes informacions referents al sistema de recuperació d’envasos que es fa a Alemanya, del qual tenia ganes d’escriure des que vaig començar a comprar als supermercats berlinesos i en vaig entendre el funcionament.

El sistema es basa en la recuperació dels envasos per part dels distribuïdors –o sigui: supermercats i botigues–, la separació segons material i el pre-processament per després enviar-ho a la planta de reciclatge. De fet, no és res nou per nosaltres; es tracta de la simple automatització del sistema que es feia servir a Catalunya fa anys (i del qual jo no en tinc sinó el vague record de portar les ampolles de Vichy Catalán a la botiga de queviures del costat de casa).
Aquest sistema permet un major compromís del consumidor amb el reciclatge (se li retorna al client la fiança que ha pagat prèviament per cada envàs) , més eficiència en el transport, reciclatge i producció de nous envasos (els envasos són aixafats al supermercat i cada material és tractat per separat) i menys cost pel contribuent (és l’empresa productora qui n’assumeix els costos).

En aquest primer article us deixo el vídeo de la campanya que ha iniciat Retorna, projecte impulsat entre d’altres per Ecologistes de Catalunya, Greenpeace i Ecologistes en acció, i que ens hauria de fer reflexionar sobre si el sistema català de reciclatge indiscriminat d’envasos és realment efectiu o potser cal plantejar-se tornar a les antigues maneres.

Gràcies a Ferran N. per l’enllaç.

En les últimes setmanes m’han arribat algunes informacions referents al sistema de recuperació d’envasos que es fa a Alemanya, en aquest seguit d’articles us en faig ressò: 1, 2 i 3.

Etiquetes , ,

6 comentaris

 • Sóc una pera

  14/01/2011 14:10

  Arreu del món tothom té els mateixos problemes, ens hauríem de limitar a copiar les millors solucions i intentar perfeccionar-los. Estem fent el préssec!

 • Ulises Rey

  15/01/2011 11:43

  Gràcies pel video.
  Aquest potser t’interessa http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0

 • David Pérez

  16/01/2011 20:40

  Pels envasos que són dins del sistema està bé, però per la resta de plàstics que no son envasos, hi manquen contenidors específics a molts edificis.

 • Guim Bonaventura

  16/01/2011 22:06

  Sra Pera: té molta raó!
  Ulises: gràcies a tu per compartir, me’l miraré de seguida!
  David: també és veritat, jo només em refereixo a ampolles; de fet la solució passa per una racionalització dels envasos a la vegada que un bon sistema de reciclatge.

 • El sistema de recuperació d’envasos (2) – Ara.cat

  21/03/2011 12:59

  […] recuperació d’envasos que es fa a Alemanya, en aquest seguit d’articles us en faig ressò: 1, 2 i 3. Etiquetes consum, reciclatge, SDDR Tweet function sh_list() { var obj = […]

 • El sistema de recuperació d’envasos (i 3) – Ara.cat

  21/03/2011 13:00

  […] recuperació d’envasos que es fa a Alemanya, en aquest seguit d’articles us en faig ressò: 1, 2 i 3. Etiquetes consum, Finlàndia, reciclatge, SDDR Tweet function sh_list() { var obj […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús