El sistema de recuperació d’envasos (2)

[tv3 3294371]

Seguint amb el tema de l’últim article, comparteixo avui el reportatge que va emetre el programa El Medi Ambient de Televisió de Catalunya el passat 3 de gener. El reportatge, fet a partir de les informacions de la campanya Retorna, mostra de forma senzilla i clara com funciona el sistema de retorn d’envasos alemany (i en general nord-europeu).
El web del reportatge també inclou un enllaç a un estudi que compara diversos sistemes i remarca els beneficis dels usats a Alemanya i Dinamarca (PDF). M’ha agradat que el sistema basat en la reutilització de l’envàs no només crea més llocs de treball sinó que també afavoreix les petites empreses (i aquesta deu ser una de les raons que explica per què a Alemanya poden coexistir centenars de marques de cervesa).

Del reportatge en trobo especialment remarcable la dada de que, tot i les reticències per part de la indústria a implementar aquest sistema, el suport ciutadà a aquest fos d’entre el 65% i el 89%.
A més, particularment a Berlín té molta importància el “costum” de deixar els envasos pel carrer –majoritàriament cerveses que compren els que surten de festa–, que són recollits i retornats per centenars de persones que complementen els seus escassos ingressos d’ampolla en ampolla i estalvien molts diners al servei públic de neteja.
Finalment, a part del que diu el reportatge, alguns supermercats, com per exemple la cadena Lidl, han implementat en les màquines de retorn la possibilitat de donar els diners del dipòsit; aquesta iniciativa va arribar a acumular el 2010 més de dos milions d’euros repartits en diversos programes socials.

Com a anècdota puc dir que el supermercat que surt al vídeo està situat al costat del que fou casa meva aquest últim any i que l’he vist renovar completament.

Gràcies al Roger M. i a la Marta B. per l’avís.

En les últimes setmanes m’han arribat algunes informacions referents al sistema de recuperació d’envasos que es fa a Alemanya, en aquest seguit d’articles us en faig ressò: 1, 2 i 3.

Etiquetes , ,

2 comentaris

  • Patata Parlant

    18/01/2011 12:10

    Està molt bé! L’únic que no acabo de veure és la relació entre el SDDR i la quantitat d’empreses cerveseres.

  • El sistema de recuperació d’envasos (1) – Ara.cat

    21/03/2011 12:59

    […] d’envasos que es fa a Alemanya, en aquest seguit d’articles us en faig ressò: 1, 2 i 3. Etiquetes consum, reciclatge, SDDR Tweet function sh_list() { var obj = […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús