La Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya

Recital en la recepció oficial per l'Onze de Setembre a Berlín

La Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya va ser inaugurada l’abril de 2008, era la primera de les cinc que s’havien d’obrir a tot el món gràcies a les competències en política exterior que atorgava el nou Estatut. Situada ben a prop de Checkpoint Charlie, al cèntric carrer de Charlotenstraße, compta amb poc personal, però treballador i eficient. Comparteix oficina amb l’Institut Ramon Llull, ICIC, ACC1Ó i ACN. El delegat de la Generalitat des de l’inici de l’oficina és Martí Estruch.
Els objectius de la Delegació són clars i concrets: establir vincles institucionals, identificar projectes d’interès comú, promoure i donar a conèixer la cultura i llengua catalanes i donar un punt de vista català a les notícies que afecten el país. Tal com m’explica en Martí, a vegades també assumeixen tasques paraconsulars dels catalans que s’hi adrecen.

La relació entre Catalunya i Alemanya ha tingut molta importància històricament i ja ve de lluny: fa més de cinc-cents anys que Joan Rosembach publicà a Perpinyà el primer “Vocabulari català-alemany”. En l’actualitat es concreta en un alt volum de negoci: Alemanya és el principal importador al nostre país i Catalunya és el segon proveïdor d’aquest, només per darrere de França. El país germànic és també el que compta amb més lectorats universitaris de català i, com tots recordem, va acollir el 2007 amb gran èxit la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt. Aquesta invitació fou, en gran part, gràcies a l’expert en catalanística Tilbert Dídac Stegman, qui ha reunit a la Universitat Goethe de Frankfurt una de les biblioteques catalanes més vastes fora de Catalunya.
Avui en dia, la imatge que els alemanys tenen de Catalunya es deu principalment a Barcelona: “molts hi han estat, en tenen bons records; a l’hora de vendre marques, la ciutat pesa molt”, diu Martí Estruch, però “el desconeixement de la situació política és molt gran”, també a nivell institucional.

La presència catalana a Alemanya s’ha basat des de fa temps en la presència del COPCA (ara ACC1Ó), l’ICIC i Turisme de Catalunya. També des de la dècada dels 80 en la participació conjunta amb Baden-Wurtemberg en l’associació Quatre Motors per a Europa (així com amb Rôhne-Alps i Llombardia).
A nivell polític la relació es consolidà al llarg dels anys amb les nombroses visites que féu el president Jordi Pujol, admirador declarat del model alemany i que ha deixat un “record unànimement positiu entre tots els colors parlamentaris; però aquests són conscients que ja no forma part de la primera línia política”.
No ha sigut, però, fins l’obertura de la delegació que “per primer cop, s’eleva el nivell institucional de la presència de Catalunya al món”, explica Estruch.

L’obertura de les Delegacions va anar acompanyada de les crítiques de mitjans de comunicació espanyolistes que en censuraven el seu elevat cost i la duplicitat de serveis que ja ofereix la representació espanyola: “la cantarella de les ambaixades de Carod-Rovira va acabar fent forat però alhora hi ha molta gent que és conscient que les Delegacions no són cares i de la seva utilitat: saben que si Catalunya vol tenir veu pròpia al món n’ha de disposar”. En Martí afegeix que les oficines “no són instruments d’un govern sinó d’un país, i tinc la sensació que se’n utilitza poc”; per exemple podrien oferir més serveis a “cambres de comerç, universitats, empreses (d’energies renovables, o biotecnologia especialment), etc.”

Berlín és una ciutat on molts països hi volen ser presents i on no paren de fer-s’hi activitats de totes les cultures que hi conviuen. Malgrat això, la Delegació, amb la seva feina modesta però persistent, ha anat fent-se un forat i s’ha guanyat un espai en l’escena berlinesa.


En el proper article oferirem una conversa amb el delegat Martí Estruch en la què fem un repàs d’aquests primers tres anys, dels objectius i dels èxits aconseguits.


Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya
Charlottenstraße 18 / D-10117 Berlin
www.gencat.cat/alemanya
deutschland@gencat.cat
Pàgina al Facebook: http://www.facebook.com/Katalonien

1 comentari

  • Conversa amb Martí Estruch, delegat de la Generalitat a Alemanya – Ara.cat

    21/03/2011 13:02

    […] món Nord enllà « La Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya Retrats de Berlín: Eva […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús