Conversa amb Martí Estruch, delegat de la Generalitat a Alemanya

Martí Estruch, delegat de la Generalitat a Alemanya

És un matí de febrer gris, amb una mica de plugim. Sembla que el fred ha tornat per recordar-nos que, de moment, encara és hivern. A la Delegació de la Generalitat, em reconforten amb un cafè.
En Martí Estruch, delegat a Alemanya des de l’inici de l’oficina, és mig català mig alemany i nascut a Flandes. Filòleg i periodista de formació, ha treballat a l’Avui, El Temps, TVE, el Diari de Barcelona, BTV i VilaWeb, així com a l’administració: al Comitè Organitzador Olímpic Barcelona ’92, al Departament d’Universitats, Recerca i Societats de la Informació i a la UOC, entre d’altres. Des de l’abril de 2008 viu a Berlín, ciutat de la qual no se’n declara admirador, malgrat que (o justament perquè) li agrada molt el model de treball alemany. És un home alt i corpulent però té un parlar suau i pausat, afable.

Amb ell repassem els objectius que es van definir en la creació de la Delegació: establir relacions institucionals, identificar projectes d’interès comú, promoure i donar a conèixer la cultura i llengua catalanes i incidir en els mitjans de comunicació alemanys en els temes que afecten Catalunya.
Pel que fa a les relacions institucionals, explica Estruch que “els Bundesländer [Estats federals] són els nostres interlocutors naturals,” de fet ja hi havia hagut relacions com ara amb Baden-Wurtemberg en l’associació Quatre Motors per a Europa, “la novetat és mantenir-ne també a nivell de govern alemany.” “Amb l’oficina comencem a formar part del cos diplomàtic de Berlín; sempre sent conscients de les nostres limitacions, no pretenem ni enganyar-nos a nosaltres ni als altres: som una Delegació d’una nació però per Alemanya som una regió espanyola. El govern alemany juga amb Estats de primera divisió; si mai arribem a ser Estat els hi serem relativament interessants.” Amb els Länder hi ha mes relació i les experiències són positives: “Catalunya continua tenint imatge de regió forta, de ser gent seriosa amb la qual és fàcil treballar-hi i entendre-s’hi;” l’esmentat Baden-Wurtemberg, en especial, “és un interlocutor i hi ha una afinitat,” la seva situació dins l’Estat i “la història és molt semblant.”
En el segon punt és més curt i taxatiu: “la crisi fa que aquests siguin anys difícils per començar projectes nous. El que s’ha fet és bàsicament consolidar la capacitat per establir-los; s’ha sembrat i algun dia es podrà veure què es cull.”

En el què refereix a l’activitat de projecció de Catalunya i la cultura catalana, però, ens hi podríem estendre durant hores, “és al que ens hem dedicat amb més intensitat aquest 2010, hem organitzat una activitat al més, començant per l’àmbit cultural.” Durant l’any passat van organitzar sessions de documental, cicles de cinema, una comparsa de festa major al Karneval der Kulturen de Berlín, el primer correfoc de la història de la ciutat, una xerrada sobre la situació política catalana abans de les eleccions, van commemorar la Diada Nacional, per Sant Jordi van reunir Lluís Llach i Hanna Schygulla per recitar Martí i Pol i altres autors catalans…
Quina repercussió tenen, però, aquestes activitats en el públic alemany? “Intentem organitzar-les conjuntament amb institucions alemanyes per establir relacions i per tal d’arribar a un auditori que nosaltres no coneixem. Si portes una colla de capgrossos i gegants a Berlín tindràs un cert públic però si ho fas dins el Karneval t’assegures que un milió de persones ho veuran.” I és que després d’un any amb una encertada i interessant agenda, “cada cop tenim una xarxa més àmplia i tenim més públic a les activitats.” Pel que fa al 2011, “volem diversificar una mica i insistir en l’àmbit econòmic: hem començat amb un simposi sobre jove arquitectura catalana, projectarem un documental sobre castells, una professora de la Pompeu Fabra parlarà sobre Gaudí, el modernisme i l’esperit de carnaval, per Sant Jordi mirarem que més llibreries s’apuntin a repartir punts de llibre i regalar una rosa als compradors, al juny, Sant Joan…” Ja m’ho he apuntat tot a l’agenda i, si em permeteu un consell, us ho recomano de tot cor a vosaltres també!
La relació amb els mitjans no és tan senzilla a causa del funcionament de la premsa a Alemanya: “quan ens adrecem a un diari dient-los que hi ha un tema sobre Catalunya, ells ho comenten al seu corresponsal a Espanya i aquest és l’encarregat d’elaborar-la.” Per desconeixement, la imatge de Catalunya en resulta afectada: “el tema de la llengua costa molt d’explicar, ens associen a Baviera, simplement pensen que parlem un accent molt estrany.” També el tema nacional aixeca suspicàcies, “les reticències són molt grans. Creuen que tenim el mateix grau d’autonomia que un Bundesland i que amb això ja hauríem d’estar satisfets, però quan expliques com funcionen les balances fiscals entre Catalunya i Espanya hi ha molta sorpresa. Com més expliques què és Catalunya i la nostra situació, més simpaties es desperten.”

Un cop repassada la feina feta, toca parlar de futur de la Delegació: “el que caldria és concretar projectes” i “continuar persitint donant a conèixer el país, perquè si no som coneguts no serem interlocutor i no se’ns buscarà si no saben què podem oferir.” Continuar insistint en els mitjans de comunicació és important: “que quan parlin de Catalunya no ho facin aplicant els tòpics com fan ara.”

I què hem d’aprendre dels alemanys? Somriu. Remarca l’esperit treballador germànic: “la gent treballa menys hores però rendeix més; tenen virtuts com la puntualitat o, més que això, la previsió.” Aquesta és per ell, la més important de les característiques: “un cop t’hi acostumes t’adones que és molt més fàcil tot: no has de córrer, les coses surten millor, tens més temps per preparar-ho.” D’Alemanya també n’admira el model d’Estat: “les institucions alemanyes són la suma dels territoris, no és l’estat central i fort que reparteix les competències.” “Si Catalunya fos com Baviera no hi hauria els índexs de descontentament polític que hi ha.” Però aplicar aquest model a Espanya, ho sabem tots dos, no depèn dels catalans.
I de Berlín? “No sé si tenim tantes coses per aprendre’n!”, s’exclama. “El model alemany no és correspon amb la capital. D’aquí el més interessant és la vitalitat de la ciutat, el dinamisme, però és una ciutat amb molts problemes i, de fet, Berlín estaria contenta si pogués copiar de Barcelona.” Tenim coses a envejar-l’hi, però: “que sigui una ciutat gairebé lliure d’especulació immobiliària i amb tants espais de vivenda i per artistes i professionals.”
Pel to, capto que no és molt amant de Berlín… en alguna cosa havíem de discrepar!


En l’article anterior explicava el funcionament de la Delegació i la història de les relacions entre Catalunya i Alemanya.


Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya
Charlottenstraße 18 / D-10117 Berlin
www.gencat.cat/alemanya
deutschland@gencat.cat
Pàgina al Facebook: http://www.facebook.com/Katalonien

5 comentaris

 • Berni

  24/02/2011 11:22

  Nice

 • Desgrava

  24/02/2011 13:24

  Se’ns dubte hem d’apendre molt dels Alemanys.

  Bona forma de mostrar per que serveixen les delegacions catalanes que els espanyolistes i els catalans amb dèries regionalistes criquen demagogicament

  Per cert, quin és el clima tipic d’allà en aquesta epoca de l’any? Per aquí ja comença a fer caloreta i convida a anar amb maniga curta

 • mireia udina abello

  24/02/2011 15:04

  Avui dinaré, amb la teva conversa. Petó

 • Matilde Romagosa

  24/02/2011 15:23

  Si m’haguessin fet a mi l’entrevista, m’hauria agradat tenir les respostes i els comentaris del Sr. Estruch doncs el que ell diu és la realitat clavada, ben explicada. El seu projecte és necessari si volem que a Europa ens coneguin amb respecte. Si faltés una delegació catalana, correríem el perill de tornar a ser “el país de la pandereta, de los toros y de la gente graciosa”. Una delegació no és un luxe sinó una urgència. Que per molts anys!

 • Tweets that mention Conversa amb Martí Estruch, delegat de la Generalitat a Alemanya – Ara.cat — Topsy.com

  25/02/2011 8:52

  […] This post was mentioned on Twitter by Sònia Prats, Guim Bonaventura Bou. Guim Bonaventura Bou said: Conversa amb Martí Estruch, delegat de la Generalitat a Alemanya – Des de Berlín Guim a Ara.cat http://t.co/DZv3qYz via @diariARA […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús