Retrats de Berlín: Eva

Eva

És l’última setmana que Eva (22) passa a Berlín abans de marxar a fer un viatge pel sud-est asiàtic. A mi em parla a poc a poc i pronunciant clarament, allargant les vocals; reconeix que xerra pels descosits i no és estrany sentir-la bromejar i riure. Aquesta jove austríaca procedent de Sooß (Baixa Àustria) va venir a l’Institut Max Planck de Genètica Molecular de Berlín a fer el pràcticum dels estudis de Biotecnologia i Tecnologia dels Aliments que ha cursat a Viena, ciutat on ha viscut els darrers cinc anys. Després d’estar-se 8 mesos a Berlín s’hi sent a gust. Li agrada la quantitat de joves de diferents cultures i mentalitats que s’hi troben, la sociabilitat.

Malgrat ser una ciutat gran, en destaca el benestar en què s’hi viu i que permeten tenir un forn, un cafè de sempre. No hi ha a Berlín, però, els cafès vienesos; ja no els vells, sinó els de cada dia en els quals hom hi va a treballar o s’hi troba a mitja tarda amb els companys fent de punt socialitzador. No descarta tornar a Berlín a continuar amb els estudis, malgrat tenir altres prioritats.

Aprofito i li pregunto per les diferències entre Àustria i Alemanya (almenys Berlín): descriu la vida al seu país com més lenta i de fàcil gaudir; es menja més bo i millor; el caràcter és més tradicional i conservador però més càlid i amical; l’accent és més musical, s’usa vocabulari que a Alemanya fa temps que no s’utilitza i és més comú emprar diminutius o paraules més maques…
M’explica la seva teoria de perquè són diferents: Alemanya és un país gros i compacte, Àustria es va orientar més cap a l’est i el sud-est amb l’Imperi Austrohongarès, que abastava Àustria, Hongria, Txèquia, Eslovàquia, i la meitat nord dels Balcans; i també comprenia regions d’Itàlia, Romania, Polònia i Ucraïna. Actualment, però, Àustria mira políticament cap a Europa i si hi ha relació amb aquests països és purament econòmica.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús