Flashmob a Berlín

[youtube glgOuuDYprA]

El passat divendres 3 de març va tenir lloc a l’estació central de Berlín, la impressionant Hauptbahnhof, un flashmob, actuació espontània entre la multitud desprevinguda. Ignoro si es tracta del primer que es fa a la ciutat o a l’estació però el que tinc clar és que aquest tampoc passarà als annals de les mobilitzacions espontànies.

L’organització de flashmobs s’està posant molt de moda després que ho hagin consagrat les actuacions intel·ligents i sempre inesperades d’Improv Everywhere (si m’ho permeteu, la seva millor acció, per mi, és “Grocery Store Musical”), els quals continuen millorant en la investigació de noves intervencions per sorprendre la gent i fer-la somriure quan menys s’ho esperen.
Al contrari d’això, el flashmob que tingué lloc a Berlín és banal i simplista. De fet, no es tracta sinó d’una acció de propaganda d’un ballet que visitarà la ciutat d’aquí unes setmanes. Tenint en compte que aquest tipus d’actuacions va ser iniciat com una simple intervenció artística o performance, deslligada de qualsevol esperit comercial o propagandístic, l’espectacle a l’estació berlinesa contradigué absolutament aquests ideals.
Aquest és un flashmob avorrit i sense interès, no té punts de sorpresa –més que al principi, quan surten dos ballarins amb l’uniforme de la companyia de ferrocarrils– i és tan multitudinari que costa centrar-se en algú i saber que està passant; no crec, però, que calgui, perquè els ballarins es fiquen poc en el seu paper i simplement semblen un grup d’amics fent l’animal al mig de l’estació en una barreja insostenible de ballet clàssic i nous moviments de música pop. A part, la realització del vídeo és molt dolenta, està fora de temps, no té ritme i no mostra cap pla atractiu.

Tot plegat, la intervenció em sembla tenyida amb un deix molt alemany o, fins i tot, cool berliner –però mai berlinès autèntic! Per ells, es tracta de fer un flashmob millor que qualsevol altre, amb més gent, amb més moviments, més modern i guai que els que s’hagin vist fins ara, i que a més promocioni un espectacle de la ciutat… Doncs s’han equivocat.

4 comentaris

 • Marta

  12/03/2011 15:25

  Ha sortit publicat a l’ARA en paper.
  Felicitats!!

 • Arnau Sala Soler

  13/03/2011 22:35

  Doncs jo crec que tens tota la raó. Aquest flashmob no val per res. Per altra banda a Berlin se n’han fet molts i si busques pel YouTube algun d’interessant hi ha.

  Molts s’han fet o es fan a Alexanderplatz i seguint els ideals principals del flashmob. Un que m’agrada especialment és el que s’ha fet un parell de cops a Alexanderplatz que consisteix que tot plegat gent que anava caminant per la plaça queden congelats durant un període determinat de temps… N’hi ha d’altres on es pot veure com en poca estona desenes de persones transformen el terra de la plaça pintant-lo amb guixos de colors…

  Suposo que tot està una mica en el que ja has dit… i perquè finalment els autèntics flashmobs i més interessants acaben essent aquells que s’organitzen per passar una bona estona i no per finalitats publicitàries…

 • Guim Bonaventura

  18/03/2011 1:22

  Marta: gràcies per l’avís, no el puc llegir des d’aquí dalt…!
  Arnau: tens raó, no se’m va acudir cercar a youtube. A mi també m’agrada especialment aquest d’aturar-se de cop, per la seva senzillesa, originalitat i resultat. Gràcies!

 • Guim Bonaventura

  07/12/2011 13:26

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús