Els processos de gentrificació i turistificació a Berlín

Des de fa algunes setmanes hi ha dos temes que tornen a ocupar força pàgines als diaris que dediquen un apartat especial a Berlín, sobretot Der Spiegel i el TAZ: gentrificació i turistificació.

La gentrificació és el procés de canvi que pateixen les ciutats quan als barris populars i més barats hi comença a viure gent amb un poder adquisitiu més alt i s’inicia un període de restauració i millora dels edificis de manera que n’augmenta el valor, no només de la vivenda sinó de la zona en general. Aquesta pateix una total transformació social, cultural i econòmica (de negocis, locals, urbanisme, comportament) i guanya qualitat de vida. Els ciutadans originals són expulsats progressivament a causa dels preus (de lloguer i també dels negocis) i substituïts per gent més adinerada. Aquest és un procés automàtic (no en voldria dir natural) a totes les ciutats que viuen una època de desenvolupent econòmic. Mostra d’això en són el Raval, els entorns del Fòrum o –incipientment– Poblenou.
A Berlín ha passat i passa d’una manera més evident i ràpida a tota la ciutat, ja que A) en vint anys s’ha transformat de dues parts oposades i contradictòries —la meitat oest, una illa capitalista a mantenir en zona enemiga, i la meitat est, una urbs comunista— a la capital de la primera potència europea, i B) perquè tenia i encara té molts espais buits construïbles. Els districtes on es nota més són Prenzlauer Berg (on el procés ja està molt avançat), Kreuzberg i Neukölln –en concret Kreuzkölln, la zona de frontera entre aquests dos districtes, on comença ara.

Turistificació és un concepte que s’han inventat (crec) a Berlín per descriure el procés gradual pel qual una part de la ciutat va guanyant visitants fins que aquests són tant massius que arriben a canviar l’orientació econòmica d’un barri, afavorint l’aparició de bars, clubs i comerços dedicats a ells, així com la d’apartaments turístics il·legals en habitatges. Aquesta transformació comporta també un encariment del barri i un canvi de tendència social que acaba expulsant els veïns originals, ja sigui a causa de la pujada de preus o pel soroll, brutícia i altres molèsties que provoquen l’aglomeració de gent (més quan es barreja amb alcohol i festa). Segurament a Barcelona també ens serviria el Raval com a exemple, així com el conjunt de la Rambla i bona part del Gòtic.
A Berlín, aquest problema està afectant especialment Kreuzberg, en concret l’encreuament dels carrers Oranienstr. amb Marianenstr., i la riba del canal Landwehr.

Aquests són temes molt complexos i amb molts matissos. Per la ciutat és un tema principal perquè, tal com he dit, aquests processos són fàcilment reconeixibles i es viuen amb interès i intensament per part de molts ciutadans. (Això ho vam poder comprovar personalment ahir, quan vam sortir a fer entrevistes a veïns de Kreuzberg sobre el tema com a treball de classe amb els companys d’alemany.)
Per aquests motius –i també perquè aquestes situacions s’han trobat i encara es viuen a Barcelona, amb molt poc interès mostrat per part dels mitjans i la ciutadania en general– seran temes importants d’aquest bloc i, en concret, en propers articles. De totes formes, aviso que degut a la dificultat i riquesa del tema i que surten informacions noves cada dia, no seran tractats amb tota la profunditat que es podria.

Els signes d’aquests processos aniran sent senyalitzats al mapa on reuniré alguns dels punts calents que han afectat, afecten o afectaran la ciutat. (En teoria és un mapa col·laboratiu però no ho he pogut comprovar; si sabeu de llocs podeu provar de posar-los. Ara mateix està en un estat embrionari, hi treballaré més a mida que vagin sortint articles.)

6 comentaris

 • hiulit

  18/03/2011 17:35

  M’ha agradat molt l’article i m’ha tret alguna llagrimeta dels records… :_)

 • Marta

  19/03/2011 10:13

  Surt destacat alblog del dia en el diari en paper del dia 19-3.
  Felicitats!!

 • Arnau Sala Soler

  21/03/2011 19:35

  Doncs em sembla molt interessant. Precisament en la meva última mudança he anat a parar en un bloc de Prenzlauer on estan patint aquests efectes.

  Un bloc on tots els veïns es reuneixen junts per fer festes i amb superbonrotllo, com queden pocs segons diuen ells per Berlín… i que porten vivint aquí des de fa moltíssims anys, de cop es troben que un sol propietari ha comprat tot el bloc i els vol apujar un 20% el lloguer perquè si.

  La veritat és que és una pena veure com passen coses així… sobretot a Berlín! Si compares els preus dels pisos han augmentat més del doble en només 4 anys! Tinc amics que estan vivint en uns pisos d’una sola habitació per 350€ que fa només 4 anys qui hi vivia només pagava 170€!

 • Guim Bonaventura

  23/03/2011 18:05

  Hiulit: ets un sentimental! ;)
  Gràcies de nou, Marta!

  Arnau: el procés és evident a Prenzlauer Berg, de fet exageradíssim! D’un barri obrer molt pobre ple de pisos buits n’han fet un parc d’atraccions -infantil- per nous rics… l’especulació és ferotge, aquí!
  Gràcies per l’aportació!

 • “Facilitar la creació d’empreses per crear llocs de treball”, entrevista al FDP – Ara.cat

  15/09/2011 6:20

  […] de lloguer i gentrificació La pujada de lloguer és influenciable políticament però no totalment controlable; hem de […]

 • Saltant la línia | Gentrificació: l’ús del sòl contra les classes populars

  01/07/2013 20:47

  […] Així mateix, el turisme és també responsable d’un procés més recentment estudiat, la turistificació. És a dir, la transformació econòmica i social d’una àrea per encaminar-la a satisfer les […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús