Eleccions a Baden-Wurtenberg – Recull d’articles

Avui se celebren eleccions estatals als Lands de Reihnland Pfalz i de Baden-Wurtenberg. Aquest últim centra tota l’atenció ja que pot donar-se el cas que el partit conservador CDU que hi ha governat durant més de 50 anys perdi el poder en benefici d’una possible coalició roig-verda dels socialdemòcrates SPD i els ecologistes Grünen.

Durant les últimes setmanes s’han anat publicant interessants articles que ho analitzen:

“Eleccions a Baden-Würtenberg: la caiguda del gegant?” a El Pati Descobert

La salut econòmica del país no determina, com en molts casos s’ha observat en altres països, la salut electoral dels partits polítics. I menys en el cas de les eleccions als lands alemanys, que sistemàticament s’han mostrat capaços de mantenir un debat polític i unes dinàmiques de suport electoral força alienes a les tendències observades a nivell estatal.

“Baden-Württenberg, capital Fukushima” a El Pati Descobert

Després del gran terratrèmol, el tsunami i el desastre nuclear al Japó, el partit Verd ha reactivat encara més el seu ja de per si tema estrella de l’energia nuclear i de la necesitat de tancar les plantes atòmiques, al mateix temps que creixia notablement la por i les reticències a aquest tipus d’energia a Alemanya.

“El dia abans” a El Pati Descobert

Els Verds sembla que consoliden la segona posició, per sobre de l’SPD. La CDU manté amb força el liderat però mostra una lleugera tendència a la baixa. I tant els liberals de l’FPD com els postcomunistes de l’Esquerra continuen la pugna per superar la barrera del 5% que els permetria entrar al Parlament d’Stuttgart.

“Fukushima May Spell Failure for Merkel in Sunday Vote” a Spiegel English

On Feb. 20, the center-left Social Democratic Party (SPD) walloped her conservative Christian Democratic Union (CDU) in elections in the city-state of Hamburg. On March 1, her extremely popular defense minister, Karl-Theodor zu Guttenberg, resigned amid indications that he had plagiarized extensive passages of his doctoral thesis. And last week, the chancellor reversed course on nuclear energy and announced the immediate — if temporary — shutdown of seven reactors in Germany.
This week, the chancellor has faced withering criticism, some coming from her own party, of her government’s decision to abstain from a United Nations Security Council resolution authorizing the use of military force in Libya.

“Merkel’s Coalition Partner Could Face Setback in Weekend’s Elections” a Spiegel English

Members of one party, however, may be sitting on the edges of their seats as they follow the ballot box results both there and in Baden-Württemberg, which also votes on Sunday: the business-friendly Free Democrats (FDP). The party is Merkel’s junior coalition partner in Berlin and is led by Foreign Minister Guido Westerwelle. And Sunday could determine both his and his party’s future. If the FDP does not receive the 5 percent necessary for parliamentary representation in one or both of those states, Westerwelle could soon be demoted.

 

Així mateix, ahir dissabte es convocà un seguit de manifestacions arreu d’Alemanya reclamant el tancament immediat de les centrals nuclears del país. Hi assistiren unes 200.000 persones, 50.000 de les quals a Berlín; entre elles hi havia Renate Künast, candidata a l’alcaldia de Berlín pel partic ecologista Bündnis 90/Die Grüne.

Pot aquest moviment popular influir en el creixement del partit Grüne a Baden-Wurtenberg?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús