Eleccions a Baden-Württenberg – Resultats i interpretacions

Tal com destaquen els titulars, diumenge el CDU d’Angela Merkel va patir un fort revés en perdre el control del Land més ric d’Alemanya després de governar-hi mig segle.
La gran victòria és pel partit ecologista Grüne, que ha doblat el percentatge de vot i els diputats al parlament, passant a ser la segona força amb un diputat més que el SPD. El partit que més ha notat la baixada ha sigut el FDP, que ha superat per poc la barrera del 5% i ha aconseguit 7 diputats, la meitat que en l’anterior legislatura.
En el què fa a les circumscripcions electorals, el CDU continua dominant a la majoria, si bé Grüne ha aconseguit esgarrapar-ne algunes (especialment notables les ciutats de Stuttgart, la capital, i Freiburg); el SPD ha mantingut Mannheim, la segona ciutat del Land. Degut a què al CDU se li associa el color negre, el mapa mostra una terra ben fosca.

Els resultats finals són, doncs: CDU 39% (60 escons), Grüne 24,2% (36), SPD 23,1% (35), FDP 5,3% (7).
Bastant avall s’ha quedat el partit Die Linke (2,8%), que no aconsegueix treure tan bons resultats com a l’oest d’Alemanya. Darrere d’aquest segueix el Partit Pirata (2,08%) i encara els partits d’extrema dreta Die Republikaner (1,14%) i NDP (0,94%).
El diari Frankfurter Allgemaine disposa d’una útil eina per veure visualment els resultats en percentatges, escons i circumscripcions (Wahlkreise) així com fer recomptes de possibles coalicions i comparatives amb les anteriors eleccions.

“Desastre electoral de Merkel al Land de Baden-Württemberg, que passaria a mans dels Verds” a la secció Món del diari

“Merkel perd un land clau” a la secció PREMIUM – Crònica del diari

“Election Debacle ‘Will Shake CDU, But Won’t Topple Merkel'”, una mirada als editorials alemanys a Spiegel English

For the CDU, losing Baden-Württemberg is as bad as the loss of the state of North Rhine-Westphalia was for the center-left Social Democratic Party (SPD) of then-Chancellor Gerhard Schröder in May 2005. […]
Editorialists speculate that she  [Merkel] will now begin wooing the Greens as a possible coalition partner to help her secure a third term after the 2013 election.

“What Chancellor Merkel Learned from Sunday’s Elections” a Spiegel English

It won’t be easy [for the Greens]. When it comes to Stuttgart 21, the massive train-station and redevelopment project in the state capital, cancellation will eliminate jobs and major infrastructure investments. On nuclear policy, the shutting down of two reactors in the state will eliminate significant amounts of tax revenue. […]
Merkel’s coalition has long since lost control of Germany’s upper legislative chamber, the Bundesrat, meaning the SPD and Greens can block legislation at will.

“Greens Score Big in Key German State” a Spiegel English

The Green’s leading candidate, Winfried Kretschmann, talked of a “historic electoral victory,” while national Green Party co-leader Claudia Roth described the result as “the start of a new political era.”

“A Seismic Shift in Germany’s Political Landscape” a Spiegel English

Some might argue that the Green Party’s success in Sunday state elections was the direct result of the Fukushima nuclear disaster. But it’s not. Germany’s political landscape has changed dramatically in recent years. And the Greens have been the primary beneficiary. […]
Winfried Kretschmann, set to become the governor of Baden-Württemberg at the head of a coalition with the SPD, is a 62-year-old former biology teacher who sings in the local church choir and belongs to the village shooting club. His favorite pastime is hiking in the hills of the Schwäbische Alb with his wife. Instead of fiery political speeches, Kretschmann relies on intellectual seriousness — blood pressures tend to sink rather than rise when he strides to the podium.

1 comentari

  • Txernòbil, 25 anys: el gir antinuclear a Alemanya – Ara.cat

    28/04/2011 16:17

    […] poques setmanes més tard, els ecologistes Die Grüne  aconseguien arrabassar el poder al CDU de Baden-Wurtenberg; al mateix temps, els socis de govern (FDP) han anat perdent vots en totes les eleccions. El […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús