Txernòbil, 25 anys: el gir antinuclear a Alemanya

Pripyat (de Wikipedia)

Avui fa 25 anys tingué lloc l’accident nuclear més catastròfic mai registrat: el reactor numero 4 de Txernòbil explotà alliberant una gran quantitat de radiació atòmica altament tòxica. Encara avui els efectes a la vora de la població (però també a milers de quilometres llunys) són palpables; un quart de segle després, i reforçat per la crisi de Fukushima, el record de Txernòbil encara té ressonàncies a Alemanya ara que l’energia nuclear es troba a l’epicentre del debat energètic.

La situació al país ha canviat notablement des que la passada tardor l’actual coalició (CDU-FDP) de govern decidí allargar la vida de les nuclears en 12 anys de mitjana: immediatament després de l’accident de Fukushima, la cancellera Merkel anuncià una parada de tres mesos dels set reactors més vells per a revisar-los a fons i replantejar la política energètica nacional; poques setmanes més tard, els ecologistes Die Grüne  aconseguien arrabassar el poder al CDU de Baden-Wurtenberg; al mateix temps, els socis de govern (FDP) han anat perdent vots en totes les eleccions. El discurs polític nacional ha fet un gir de 180 graus.

 

El setmanari Der Spiegel ja assegura que “l’energia nuclear ha perdut tot suport polític a Alemanya.” Malgrat que encara no hi ha cap pla definit, s’espera que, finalment, es proposi una estratègia per acabar amb l’energia nuclear de manera definitiva en les properes dècades. Malgrat això, el mateix article anunciava que “les companyies elèctriques propietàries de les centrals nuclears plantegen presentar accions legals contra la decisió de tancar les plantes” i avisava que “el país haurà d’afrontar pujades en el preu de l’energia si tanca les centrals que generen el 23% de la producció actual.”
Mentrestant, el CDU fa moviments per acostar-se a Die Grüne en vista a una possible coalició abans que s’acabi la legislatura si finalment el FDP s’ensorra (tan electoralment com internament, ja que actualment es troba en ple procés de selecció d’un nou líder en un clima ple de controvèrsies). Malgrat tot, els dos partits són cauts, neguen qualsevol entesa i Die Grüne avisa que pactar amb ells té un preu.

En l’article “El partit de Merkel necessita nous aliats”, també publicat a Der Spiegel, es repassava fa unes setmanes l’etern enfrontament entre les posicions dels dos partits, l’aliança a nivell federal dels quals fou declarada com a “quimera” per la pròpia cancellera, sobretot a causa de les respectives polítiques nuclears. No obstant, els partits han iniciat contactes que compten amb suports en ambdós bàndols: “molts en el CDU creuen que el partit no serà capaç de mantenir-se al poder a les eleccions de 2013 si mantenen l’aliança amb el FDP. Per aquesta raó, està iniciant una campanya per sondejar l’alternativa de Die Grüne.” “L’era del desacord fundamental sobre els reactors alemanys s’ha acabat, d’aquí a poc els partits ja estaran discutint sobre els detalls,” diu Boris Palmer (alcalde de Tübingen pel partit ecologista), “de cop, la única raó insuperable per una coalició CDU-Die Grüne ja no existeix”

 

Les editorials de diaris que repassava el setmanari a principi de mes a l’article “Els alemanys poden confiar en la canvi d’opinió de Merkel sobre l’energia nuclear?” posaren la cancellera i la possible coalició al punt de mira: el rotatiu d’esquerra Berliner Zeitung es preguntava si per tot plegat els “ciutadans i votants encara poden creure en la seva cencellera.”
Per l’altre costat, el conservador Die Welt qüestionava la integritat de Die Grüne per encarregar-se del govern d’un Land altament industrialitzat que “haurà d’explicar als ecologistes que l’electricitat no es pot treure de qualsevol lloc si es tanquen les nuclears” i que també “seran necessàries les noves línies de molt alta tensió que han de transportar l’energia dels camps solars del sud d’Alemanya.” Els avisava que “la política domèstica no és un camí de roses.”

1 comentari

  • Txernòbil, 25 anys: por nuclear – Ara.cat

    30/04/2011 20:20

    […] el món Nord enllà « Txernòbil, 25 anys: el gir antinuclear a Alemanya […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús