Primer bombardeig de Berlín, fa 71 anys

Aquesta setmana farà 71 anys que la Royal Air Force atacà per primer cop Berlín, la capital del III Reich. En el marc de la II Guerra Mundial, Winston Churchil ordenà bombardejar la ciutat, centre del poder nazi, després que els avions feixistes ataquessin Londres el dia anterior.

Tal com recull el bloc World War II Today, que recupera dia a dia fets del conflicte, el corresponsal nord-americà William Shirer destacat a la capital alemanya n’escrigué això: “les sirenes van sonar a les dotze i vint minuts del matí i la calma retornà a les tres i trenta-tres minuts […] la concentració de bateries anti-aèries era la més extensa que mai he vist. Feia una impressió enorme, terrible. I va ser estranyament inefectiva.”
Shirer destacava que “els berlinesos estan en estat de xoc. No creien que això pogués passar. Quan va començar la guerra, Görin els va assegurar que no podria passar.”

Aquest no havia de ser, evidentment, l’últim bombardeig de la capital alemanya. Els atacs que s’allargaren fins el 1945 deixaren entre 20.000 i 50.000 morts en una ciutat de cinc milions d’habitants.
Podeu llegir més sobre els atacs a Berlín a la Wikipedia en anglès.

1 comentari

  • La capitulació d’Alemanya – Ara.cat

    09/03/2012 9:14

    […] dues setmanes. Els fets es precipiten i el III Reich s’ensorra sobre ell mateix com les bombes sobre Berlín: el 30 d’abril Hitler se suïcida, designant Karl Dönitz com a successor, el 2 de maig la ciutat […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús