El dia de la capital: Berlín a les urnes

El poper diumenge se celebraran eleccions estatals i municipals a Berlín. Des de fa mesos, la premsa de tot el país en va plena i ja fa setmanes que els cartells electorals inunden la ciutat. Els comicis seran disputats i molts enfrontaran la nit del 18 de setembre amb el cor encongit: caldrà veure si l’onada verda que va desencadenar Fukushima i va ajudar a Die Grüne a desterrar el CDU de Baden-Wurtemberg també fa de la candidata Künast la primera Bürgermeisterin de la ciutat, comprovar com aguanten els governants SPD i Die Linke, si el CDU aconsegueix ampliar la representació a la capital i què passa finalment amb un FDP cada cop menys recolzat arreu de la república. Així mateix, el Partit Pirata podria entrar al Senat d’una gran ciutat per primer cop i caldrà estar atent als resultats del partit neonazi amb més opcions, el NPD.

Aquestes eleccions tanquen un any especialment electoral, en el qual ja s’han cridat a les urnes més de 15 milions d’habitants de set Lands diferents (per ordre i entre parèntesis el govern sortint): Hamburg (SPD), Saxònia-Anhalt (CDU-SPD), Renània-Palatinat (SPD-Grüne), Baden-Wurtemberg (Grüne-SPD), Hessen (municipals), Bremen (SPD-Grüne) i Mecklemburg-Pomerània (previsiblement, SPD-Die Linke).
Abans de la cita electoral per al parlament alemany hi haurà encara eleccions a Slesvig-Holstein, Baixa Saxònia i Baviera. Això si el govern aguanta i no s’avancen eleccions, ja que el final d’aquesta legislatura és del tot imprevisible veient el panorama polític alemany actual (crisi de l’euro, doble gir en política energètica, posició ambigua respecte les revoltes àrabs (en alemany), tensions a la coalició governant…)

 

Com que Berlín és una ciutat-estat, les eleccions que s’hi celebren són dobles. Així, per una banda diumenge seran escollits per a un període de cinc anys els diputats del Senat de Berlín i, entre aquests, el candidat del partit guanyador serà proclamat alcalde-president (Regierende Bürgermeister). El sistema electoral es basa en el doble vot, com al parlament federal (vaig descriure el sistema en aquest article).
Actualment, al senat de Berlín hi ha representats els partits SPD (53 diputats), CDU (36), Bündnis 90/Die Grünen (24), Die Linke (22), FDP (11) i tres més del grup mixt. El govern el formen el SPD i Die Linke, la coalició Rot-Rot (vermell-vermell, per la tendència política). L’alcalde des de fa 10 anys és el socialista Klaus Wowereit.

Per altra banda també es votaran els 12 ajuntaments de districte, que tenen el rang de municipi. Els ciutadans de la UE que portin més de tres mesos a la ciutat tenen dret a votar-hi. El vot és per llista tancada, de les quals un candidat serà l’alcalde de districte.
A l’ajuntament del meu districte, Pankow, hi tenen representació el SPD (17 regidors),  Die Linke (15), Bündnis 90/Die Grünen (10), CDU (7), FDP (4) i dos regidors més sense assignar. El consistori el formen SPD, Linke, Bü90/Grünen i CDU, dirigits per l’alcalde Matthias Köhne. El mandat també és de cinc anys.

 

A les properes eleccions es presenten en total 22 partits, que són: Anarchistische Pogo-Partei Deutschlands (només a un districte), Bergpartei, die “ÜberPartei” (només a un districte), Bündnis 90/DIE GRÜNEN, Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit (BIG), Bürgerbewegung pro Deutschland, Bürgerrechtsbewegung Solidarität (BüSö), Bürgerrechtspartei für mehr Freiheit und Demokratie, Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU), Deutsche Demokratische Partei (ddp), Deutsche Kommunistische Partei (DKP), Deutsche Konservative Partei, Die Linke, Familien-Partei Deutschlands (només a un districte), Freie Demokratische Partei (FDP), Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), Ökologisch-Demokratische Partei (ödp), Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative, Partei für Soziale Gleichheit, Sektion der Vierten Internationale (PSG), Partei Mensch Umwelt Tierschutz, Piratenpartei Deutschland, Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) i Unabhängige … für bürgernahe Demokratie.

Des de mitjans d’agost, vaig establir contacte amb els partits representats al meu districte per fer entrevistes als candidats o representants. D’aquests he pogut fer l’entrevista al SPD, el FDP i Die Grüne; no va ser possible fer-la a Die Linke i el CDU no ha contestat a la petició. Les entrevistes seran publicades al llarg de la setmana mentre continuo reflexionant sobre el meu vot amb l’ajuda del Wahl-o-Mat.

1 comentari

  • antoni bosch

    15/09/2011 22:30

    aa

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús