“El S-Bahn ha de funcionar”, entrevista al SPD

SPD

Falta poc més d’un mes per les eleccions de Berlín. A primera hora del dia del meu aniversari em trobo amb Severin Höhmann, candidat per al partit socialista SPD de la meva circumscripció (Pankow 08) al Senat de Berlín. Sota la imponent Torre de les Aigües de Prenzlauer Berg fem un cafè i ell m’aclareix la diferència entre la Abgeordnetenhaus (Senat de Berlín) i la Bezirksverordnetenversammlung (ajuntament de districte, Pankow per exemple).
Jo m’havia adreçat directament a ell pensant que era el meu candidat però com a estranger només puc votar a l’ajuntament de districte, així que em tocaria parlar amb Alexander Götz. Malgrat això, s’ha prestat a fer l’entrevista per la proximitat que a Alemanya els representants de circumscripció tenen amb els votants.  Parla clarament i de forma directa, anant per feina; en mitja hora hem enllestit l’entrevista.

 

En un minut: quin és el projecte central que el seu partit té per Berlín?
Hi ha tres temes principals: economia, feina i cohesió social (desenvolupament urbà, integració…). Des del meu punt de vista les principals tasques per als propers cinc anys són: conservar l’extraordinària mescla berlinesa i dedicar més esforços per la integració i tolerància en els llocs de conflicte. 

I per Prenzlauer Berg o la circumscripció Pankow 08?
Al sud de Prenzlauer Berg hi inverteixen molts inversors immobiliaris. En els últims anys s’ha produït una major separació entre els preus dels habitatges socials o cooperatius i els del mercat lliure. Això és molt important aquí.
A part, hem d’intentar –i podem fer-ho– de consolidar una major mescla de nens amb un ritme d’aprenentatge bo i nens amb dificultats a les escoles.
Aquí no hi ha grans projectes d’infraestructures.

Tractem alguns temes principals, quina és la posició del seu partit respecte:
Feina i empresa
Tots els partits tenen clar que s’intentarà crear feina a través de diverses mesures en la indústria, els serveis, la cultura i la creativitat. Hem de crear llocs de feina regulars i ben pagats.

Cultura
En l’àmbit de la “gran” cultura s’ha de conservar i finançar la gran riquesa de teatres i òperes de la ciutat, per crear una oferta increïble per als visitants d’arreu del món.
Per altra banda, la cultura de “barri” serà molt important. S’han de crear i mantenir arreu de la ciutat un seguit de llocs on la gent hi vagi a tenir idees. A Prenzlauer Berg hi ha molts espais increïbles on ja passa això: petits patis d’interior d’illa, galeries, l’espai sota la Torre d’Aigües, associacions…

Mercat de lloguer i gentrificació
Berlín és una ciutat on molt habitatges tenen lloguers molt baixos. És dramàtic que tots aquests solars que són propietat en part estatals i en part federals no es dediquin a projectes propis sinó que es venguin al mercat i només s’hi construeixin apartaments de luxe que només els berlinesos que es guanyen molt bé la vida poden permetre’s. Això no respon a la realitat d’aquesta ciutat. Nosaltres volem desenvolupar els nostres propis projectes en aquests espais.

Mobilitat i S-Bahn
Bona pregunta…! El que és bàsic és –i això també és transversal a tots els partits: el S-Bahn ha de funcionar. Quina és la millor forma? El proper any s’ha de decidir si ha de ser propietat de l’Estat o gestionat per la BVG [operador de metro, bus i tram] o si confiem finalment en què la Deutsche Bahn [actual operadora del S-Bahn] no l’arruïni. Però la Deutsche Bahn sembla actualment incapaç de gestionar-ho.
En aquesta ciutat, el transport públic està extraordinàriament ben fet. Jo estic en contra de la fragmentació i privatització de la gestió del S-Bahn.

Què vol que sigui Berlín d’aquí a cinc anys?
Una ciutat emocionant, viva, increïblement mixta, heterogènia. Desitjo que sempre romangui en moviment: que sempre hi hagi llocs i racons on s’hi desenvolupen projectes nous i bojos. I que prevalgui una forta identitat comuna per sobre de totes les cultures.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús