“Facilitar la creació d’empreses per crear llocs de treball”, entrevista al FDP

A finals d’agost sembla haver arribat finalment l’estiu a Berlín. Un sol espatarrant i quasi trenta graus de temperatura no conviden gaire a prendre un cafè a una terrassa com justament faig avui amb Sebastian Schnurre… El candidat del partit liberal Freie Demokratische Partei per a l’ajuntament de Pankow és jove i d’aparença segura.
Abans de començar amb les preguntes conversem una mica. S’ha mirat el bloc, l’ha intentat comprendre: “vaig estar a Espanya fa uns anys però el català no l’entenc.” Farem l’entrevista en alemany, doncs.

 

En un minut: quin és el projecte central que el seu partit té per Berlín?
La idea central és, bàsicament, que la societat funciona quan cadascú té la possibilitat de comportar-se responsablement.
En els últims anys s’han establert prioritats errònies, es controlen massa coses i aquestes s’han fet malament. S’ha de deixar espai a la gent per fer les coses que volen fer a la seva manera i no posar pals a les rodes. Com a exemple hi ha l’excessiva ordenació dels parterres dels arbres. 

I per Pankow o Prenzlauer Berg?
Aquí el punt fort és l’educació: hi ha una emergència econòmica brutal. Començant per les guarderies i les escoles. A més d’aquest d’això cal centrar-se també en el desenvolupament urbà, el transport i l’economia.
Al districte tenim actualment tècnics de desenvolupament urbà i molts instruments que són controlats per l’ajuntament. Nosaltres voldríem ajustar-los a les necessitats de cada barri.
També volem desenvolupar el projecte “Shared Space“: una concepció holandesa d’urbanisme que funciona a Anglaterra i algunes ciutats alemanyes i que trenca la separació d’espais.

Tractem alguns temes principals, quina és la posició del seu partit respecte:
Multiculturalisme i integració
Nosaltres volem una societat heterogènia, cadascú ha de tenir el seu lloc. La llengua oficial a les escoles i administracions ha de ser, però, l’alemany.

Feina i empresa
En la seva major part és competència federal però volem facilitar la creació d’empreses per crear llocs de treball. Per fer això volem fer una política de comunicació activa i d’atractivitat.

Educació
Donar més responsabilitat pròpia a cada centre en el què fa a professors, personal, pressupost… Que l’ajuntament recolzi més iniciatives privades, com per exemple les guarderies.

Cultura
Reanimar el centre Freilichtbühne Weißensee. Un recolzament actiu en l’aprenentatge de música entre el nens i joves. Volem obrir espais a un preu de lloguer simbòlic per desenvolupar l’escenari cultural del barri.

Mercat de lloguer i gentrificació
La pujada de lloguer és influenciable políticament però no totalment controlable; hem de treballat en aquests instruments. També cal introduir canvis de polítiques d’habitatge i construcció.
S’ha de lluitar en contra dels lloguers il·legals a turistes perquè redueixen l’oferta immobiliària. Cal estar més en contacte amb propietaris i constructores.

Mobilitat i S-Bahn
En primer lloc, tots els mitjans de transport tenen la mateixa categoria. Cal fer més carrils i aparcaments per a les bicis.
Pensem que cal separar carrers principals i secundaris, que poden ser d’un sol sentit. També volem reduir les hores de pagament d’aparcament al carrer.
Estem a favor de la continuació de l’autopista A100 cap a l’est.
Amb el S-Bahn és clar el que s’ha de fer: separar els diferents serveis i privatitzar-los sense perdre la unitat general. També millorar l’accessibilitat a les estacions.

Què vol que Berlín sigui d’aquí a cinc anys?
Jo desitjaria més tolerància, menys pobresa, més llocs de treball. La pluralitat i el nivell de vida s’han de, com a mínim, conservar i desenvolupar en la direcció correcta.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús