“Die Grüne és el partit multicultural!”, entrevista amb els ecologistes

Els diumenges de finals d’estiu a Mauerpark són de mercat de les puces, karaoke i barbacoa. A l’entrada nord hi ha plantats dos estands d’informació: Die Linke i Die Grüne reparteixen fulletons als passejants. Em conviden a seure a les taules que els ecologistes han parat amb cafè i pastissos i m’informen que el candidat trigarà encara una mica a arribar. Mentre espero va passant gent per la taula: uns homes d’origen palestí, un home del sud d’alemanya, un dels informadors de Die Linke… Tots comenten algun tema i els simpatitzants del partit intenten convèncer-los tranquil·lament.
L’espera es va allargant i, finalment, Matthias Kraatz, número catorze a les llistes del districte, se m’ofereix a respondre’m les preguntes. Mentre estiguem fent l’entrevista, però, arribarà Jens-Holger Kirchner, candidat a l’ajuntament de Pankow, que més tard em detallarà alguns projectes concrets. Kraatz parla amb entusiasme i se’l nota involucrat en el què diu. Encara que Kirchner és més concret i dóna molts més detalls, es manté més distant.

 

En un minut: quin és el projecte central que el seu partit té per Berlín?
Cal que ens ocupem de les regions de la ciutat que tenen problemes socials, invertir-hi més diners i desenvolupar idees.
Ens preocupa especialment, també, el mal estat de les escoles: brutes, fredes…
Kirchner assegura que “ha de ser un tema important.”

I per Pankow o Prenzlauer Berg?
L’educació és un problema central. A Prenzlauer Berg no estem tan malament com en altres barris però el què passa és que les escoles són velles i no tenen suficients instal·lacions.
Hi ha un baby-boom i no tenim suficients places de guarderia, escola primària… això és un preocupació per als pares i els nens.
Kirchner detalla alguns projectes per a Pankow: “a Mauerpark fer el parc més gran, tranquil i atractiu socialment i culturalment; no construir-hi més. I al nord del districte, desenvolupar i expandir el centre d’investigació Buch.”

Tractem alguns temes principals, quina és la posició del seu partit respecte:
Multiculturalisme i integració
Die Grüne és el partit multicultural! Estimem la pluralitat, que gent de diferents països visqui junta. Això forma part de la identitat de Die Grüne. A Berlín hem d’acabar amb els problemes que tenim en la intercultualitat.

Feina i empresa
La vella economia ja no crea més llocs de treball: en territoris amb molta indústria antiga hi ha molta desocupació. El nostre objectiu és crear feina a traves de les noves tecnologies –tecnologies mediambientals i de l’energia. Amb la descentralització es generen més llocs de treball.
Kirschner vol fer del districte “un centre de desenvolupament i donar més suport als empresaris.”

Cultura
També en aquest camp som partidaris de la descentralització. Voldríem que hi hagués una mescla heterogènia de cultura. Volem recolzar l’escena alternativa, facilitar la feina als artistes, per exemple cedint espais públics.

Mercat de lloguer i gentrificació
A Berlín això és un tema molt problemàtic, perquè és una ciutat estudiantil i els llogaters es mouen constantment. Volem que el lloguer pugi com a màxim un 15% cada tres anys i limitar els nous lloguers.
El SPD assegura que no hi ha cap problema de habitatge perquè encara hi ha pisos buits. Això és cert però no: dins la ciutat ja no hi ha pisos buits, són a la perifèria, on ningú vol anar a viure.

Mobilitat i S-Bahn
El S-Bahn és una gran font de problemes. La Deutsche Bahn [companyia que gestiona el servei] no hi ha invertit prou. Cal trobar un operador que ho faci millor que la DB o s’enfonsarà.
Kirchner fa èmfasi en les bicis: “s’han de construir més carrils bici i replantejar l’ús i repartiment dels carrers. A Schönhauser Alle ja passen més bicis que cotxes.”

Què vol que Berlín sigui d’aquí a cinc anys?
Vull una ciutat on la meva família encara hi pugui viure sense invertir més de la meitat dels diners en el lloguer. On els meus fills puguin anar a l’escola i aprendre en bones condicions.
I vostè, herr Kirchner, què vol que Pankow sigui d’aquí a cinc anys?
Vull que tothom hi pugui viure tranquil·lament. Que hi hagi més bicis i menys cotxes, més parcs. Sobretot vull que més gent gran visqui al barri i que no hagin de marxar perquè ja no s’hi senten a gust.

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús