En reconeixement de Martí Estruch

Martí Estruch, delegat de la Generalitat a Alemanya

Finalment el passat mes de gener es va fer oficial la destitució de Martí Estruch i Axmacher, delegat de la Generalitat a Alemanya des de l’abril de 2008 i primer a assumir aquesta tasca a Berlín. Els rumors de la substitució d’Estruch ja s’havien filtrat a la premsa a finals d’any (Ara i VilaWeb).
Des d’aquestes pàgines digitals ja s’ha parlat força cops de les activitats de la Delegació, pròpies o que promociona, i també es va dedicar un doble article a conèixer la tasca de l’oficina i el seu encarregat.

La tasca al capdavant de l’oficina ha estat dura i constant, i des d’aquest bloc vull deixar constància que crec que Estruch l’ha portat a terme al llarg d’aquest temps de forma impecable. La seva iniciativa i empenta han portat la nostra representació més enllà del que s’espera de la delegació d’una nació sense Estat, fent-se un lloc al vast i complex panorama diplomàtic i cultural de la capital d’Alemanya. Un lloc on, com Vicent Partal deia, cal ser-hi present perquè “avui, just avui, la cancellera Merkel intentarà de refundar la Unió Europea.”
La lectora de català de la Freie Universität, Montserrat Domingo, descrivia molt bé a la carta “Tips de l’anar fent” la feina que en Martí ha fet “amb passió” per “explicar el cas català a moltíssimes persones […], sovint sense gaires recursos i només amb la vàlua humana que té.”
Fa quatre anys, ell mateix fou l’encarregat d’obrir l’oficina i començar a picar pedra en un terreny que molts consideraven inhòspit i molts altres infèrtil i inútil. Però si la feina ha sigut tan reeixida és perquè, a més de l’empenta d’Estruch i tot l’equip de la Delegació, hi havia camp per córrer en el qual altres administracions no creien necessari de treballar-hi.

 

El 23 de gener es va fer oficial el nomenament de Mar Ortega i Puertas com a nova delegada a Alemanya. Tal com anunciaven els rotatius, s’espera que aquesta nova etapa estigui marcada per un accent més econòmic, rebaixant la representació diplomàtica i cultural a un segon nivell. Sebastià Alzamora reflexava les contradiccions de la política exterior del govern –eufemismes, ho anomena ell– recalcant en la passada visita del President a Londres que “s’ha de reconèixer que aquesta nova pruïja viatgera i pedagògica d’Artur Mas lliga malament amb la reestructuració (eufemisme rutinari per no dir tisorada) que han patit les ambaixades catalanes a l’exterior (eufemisme constitucional per designar les oficines de comerç que treballen en favor de les exportacions catalanes).” Al digital El Singular Digital, Jaume Clotet presentava unes quantes dades comparatives també interessants en vista del pacte que rebaixava les funcions de les delegacions catalanes.

Segons la professora Domingo, “la gran feina feta a Berlín quedarà com una anècdota més en aquest país de desmemoriats que cada dia quan es lleven s’obliden de lluitar per qui volen ser.” Esperem que no. I us puc ben assegurar que la nova delegada ens trobarà a molts catalans disposats a col·laborar-hi.

5 comentaris

 • Sir William Temple

  10/02/2012 14:46

  Llegint els articles de l’ARA i Vilaweb queda clar que la senyora Ortega ha estat col·locada per Duran i Lleida. Res de nou, una funcionària més que anirà de càrrec en càrrec mentre el país s’enfonsa.

 • el nan saltarí

  13/02/2012 22:22

  No hi havia més delegats?

 • Funcionari Gandul

  21/03/2012 18:25

  La senyora Mar Ortega és la neboda de la Vicepresidenta del Govern, Sra. Joana Ortega.

 • Profshopenhaua

  27/03/2012 20:27

  Sr Funcionari Gandul, tiene usted alguna prueba de esto? Sería de gran ayuda saberlo.
  http://berlunes.com/alta-direccion-tiempo-record

 • Berlín, Eugeni Xamar i el nou Pla de Comunicació Internacional – Ara.cat

  30/09/2012 6:03

  […] que dirigirà Martí Estruch ha d’estar en contacte amb els principals mitjans de comunicació del món per a fer-los arribar […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús