La neu a Alemanya

Aquest hivern serà el cinquè que passo a Karlsruhe,. La veritat és que els primers hiverns no van ser gens freds. Entre el 2006 i 2007,  per exemple només va nevar un parell de cops i la neu no va durar més d’una setmana. El canvi climàtic semblava que s’havia avançat 50 anys.

Però en canvi l’any passat i sembla que enguany encara més, tindrem neu per varis mesos. L’any passat va començar a nevar a la tercera setmana de desembre i va durar fins a finals de febrer. Enguany, ha començat a finals de novembre i diuen que pot durar fins el març.

Ara està nevant de valent a 5 graus sota zero i això que encara estem teòricament a la tardor. Serà un hivern molt dur.

Però una de les coses curioses que he vist amb la neu per les germanies, és que es demana a partir de finals d’octubre que els cotxes portin neumàtics preparats per circular sobre la neu. Però la policia no atura i posa multes als cotxes que no ho porten, el que es diu als conductors, és que si tens algun accident i no portaves els neumàtics reglamentaris d’hivern, l’assegurança del cotxe no et cobreix encara que no hagis tingut la culpa.

L’altre curiositat és que tothom té l’obligació de netejar de neu el tros de vorera de davant de casa seva. Però igual que amb els neumàtics, no hi ha cap funcionari municipal revisant que ho hagis fet i posant-te una multa si no ho has fet. El que diuen, és que si algú camina per la vorera de front de casa teva, rellisca i cau, tu li hauràs de pagar el cost de l’hospitalització.

El més bo de tot, és que cada any per la televisió he vist un programa de càmera oculta a on simulen una caiguda a la vorera d’una casa. Normalment cerquen una vorera a on hi havia una botiga. El guió és, primer hi entra una parella per preguntar quelcom i quan surten, normalment la noia rellisca i cau, fent gestos molt fort de dolor. El pobre botiguer l’acollonen de valent i recordo com quasi es posa a plorar pensant que hauria de tancar el negoci per poder pagar la factura de l’hospital i el temps que la noia no pot anar a treballar, perquè simula que és autònoma.

Jo ho trobo genial aquesta manera de fer complir la llei. Amb l’ajuda de la televisió i d’aquesta manera  de explicar-los que es poden arruïnar si no ho fan cas, els ciutadans compleixen amb la normativa sense que impliqui cap cos extra a l’Administració i a més, ho fan de manera voluntària i conscient. Jo el primer. Ja fa temps que vaig canviar els neumàtics i demà abans d’anar a treballar, netejaré l’entrada de casa de la neu caiguda, amb una pala que em vaig comprar fa unes setmanes. L’any passat no ho vaig fer fins que va nevar i ja no quedaven quest tipus de pala al Hornbach.

Una de les coses que quan Catalunya esdevingui un Estat m’agradaria que fos imitat, és aquesta manera d’administrar. No m’agrada pas l’estil espanyol que s’ha imposat a casa nostra. Sobretot amb el tripartit, a on s’han fet moltes normes i lleis, que impliquen un cos extra per fer-les complir, que al final, o bé no es compleixen o provoquen una burocràcia que frena el dinamisme de la societat.

4 comentaris

 • Matilde Romagosa

  02/12/2010 0:14

  Jo crec que els que més gaudeixen dels teus comentaris sobre Alemanya som els que vivim aquí perquè ho experimentem cada dia, tot el que dius. Molt bé i fins la pròxima, Manel.

 • Jordi Bas

  02/12/2010 19:20

  Vigilem amb el català:
  No ” li tens que pagar el cost de l’hospitalització” , en tot cas “li hauràs de pagar el cost de l’hospitalització”.

 • Manel Bargalló

  02/12/2010 20:07

  Gràcies Matilde,
  jo també et llegeixo el que expliques de la teva mitja vida Alemanya

 • Manel Bargalló

  02/12/2010 20:08

  Moltes gràcies Jordi,
  és una errada que faig molt cops.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús