La imprevisibilitat predicible del temps alemany

El temps a Alemanya és més predicible que a Catalunya. Ho és, perquè no té una orografia tant diferent al llarg de tot el seu territori com al Principat. La informació del temps que es dóna per la televisió, és molt simple.  Divideixen per dos o tres parts el territori, segons com sigui la meteorologia i donen les previsions a tres dies. No s’equivoquen. El que prediuen, es compleix.

Però en canvi no acostumen a predir més enllà perquè el temps és imprevisible. La meva dona que hi porta vivint més de 20 anys, diu que els alemanys s’han deixat la casa amb les finestres obertes i per això esta al mercer de les depressions atlàntiques i del fred siberià. El xoc entre els núvols carregats d’aigua de l’atlàntic amb el fred provenen del nord de Rússia, provoca una meteorologia molt dinàmica i canviant.

Aquesta especial situació geogràfica, fa que Alemanya hi hagi pocs dies d’estabilitat meteorològica (sempre que entenem com estabilitat que no plou o neva).  El Sol es fa pregar i només a partir de maig, pots gaudir més de quatre dies de Sol radiant. Quan explico als alemanys, que a Catalunya si et trobés amb més de quatre dies de pluja ja és una notícia, es fan un tip de riure. Per a ells, la noticia és al revés. Quan porten una setmana sencera sense ploure i amb Sol, és motiu de conversa.

Crec que aquesta imprevisibilitat del temps ha influir al caràcter del poble alemany. Els alemanys van haver d’adaptar-se a aquest temps canviant. Encara que sigui a l’estiu, al matí et pot fer un Sol radiant sense cap núvol, amb temperatures que poden arribar als 30 graus al migdia per després tapar-se a la tarda, baixant la temperatura a 12 o 13 graus mentre plou a bots i barrals. Si en comptes de ser l’estiu, és la tardor o primavera pot passar el mateix, però en comptes de ploure et pot nevar i la temperatura arribar a baixar sota zero quan al migdia potser era de vint graus. A l’hivern, que surti el Sol, simplement ja és notícia.

Aquests temps tant canviant ha fet que l’alemany sigui previsor. No es pot deixar res a l’atzar. Improvisar està mal vist. Tot s’ha de planificar per fer front a les contingències. Però també no portar els vestits adequats i les eines en perfecte estat per fer front a les eventualitats, podria ser mortal. Cal tenir cura amb tot. Tot plegat  ha estat clau per fer que tothom reconegui dels alemanys la seva dèria per la perfecció i la qualitat.

Malgrat avui en dia les prediccions meteorològiques via satèl·lit han fet que el temps alemany no sigui imprevisible i en canvi si predicible, els alemanys segueixen estimant les coses ben fetes i odien improvisar. Ja no fan per por de trobar-se en mig d’una tempesta de neu  o de vents siberians gelats. Ara, quan s’acosta la primavera, aquesta predicibilitat els servirà per poder planificar millor si podran treure per fi a lluir les ulleres de Sol amb el Kabriolett que porta tot l’hivern tancat al garatge. Això si, el Kabriolett estarà en perfectes condicions i arrancarà a la primera, perquè quan el va deixar la tardor passada, va planificar el que s’havia de fer per tenir-ho apunt.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús