Em sento encongit

A la mili em van taxar amb una alçada de 1,79 metre i mig. Em va fer molta ràbia que per mig centímetre no arribés a 1.80. Al poble, de la colla dels meus amics. jo era dels alts, encara que tampoc dels més alts. Quan vaig començar a treballar em sentia encara més alt, sobretot perquè jo era dels joves i ja se sap que a cada generació la mitjana d’alçada puja. A mesura que em vaig fer més vell, els nous companys de feina més joves que entraven, poc a poc,  van incrementar l’alçada, però malgrat tot, encara em sentia dels alts.

D’ençà  fa uns anys, gràcies a la immigració sud-americana, pels carrers de Barcelona vaig notar com si m’enlairava una mica més. Possiblement es nota els gens indians de molts nouvinguts. Els indians són de mitjana més baixos que els que som d’origen català. Però quan he vingut a viure i treballar a Alemanya, la cosa s’ha invertit. Em sento com els nous immigrats que han vingut a Catalunya. A Alemanya pels carrers o a la feina, ja he deixat de ser dels alts, per a ser dels normals tirant a petits. Per exemple, al meu departament només el cap té la meva alçada i potser ho és, perquè té 60 anys. La resta dels companys, que són més o menys de la meva edat, em treuen quasi un pam. El més baixet deu fer 1,83 metres i la majoria ronda els 1,90. Fins i tot les companyes del departament, a part de la secretaria del cap, la resta superen amb escreix el 1.70. Hi ha una, que fins i tot em treu un parell de centímetres.  Quan vaig pel carrer, a diferència de Barcelona, em sento empetitit. Em sento que m’he  encongit.

Aquesta diferència d’alçada és tradueix en moltes coses quotidianes. Per exemple amb les talles de la roba i els números de les sabates. Però hi ha una de curiosa, que normalment no s’explica: A Alemanya els urinaris estan col·locats a un pam més amunt que els urinaris catalans. Per sort pels qui són molt baixos  també s’acostuma a trobar un urinari col·locat a menys alçaca. És l’úrinari per les criatures. Però una de les coses que em va sorprendre al principi, va ser trobar-me que les tasses dels vàters són més altes. Per a mi, que he agafat el costum, no sé si bo o dolent, de llegir-hi quan vaig de ventre,  s’agraeix que les cames no estiguin tant flexionades. Almenys ja no agafo rampes si la lectura és amena.

8 comentaris

 • Matilde d’Alemanya

  17/02/2011 15:21

  Molt divertit aquest article teu. Molt ben redactat, realista i sucós. Et comprenc perfectament doncs jo era a Barcelona una noia alta (oh, què alta que ets, noia!) qui tenia dificultat a trobar balladors de la meva mida. En sentia per sobre dels caps anant pel carrer. Arribada a Alemanya tot va canviar. Era una de més, potser un xic baixa. Manel, són experiències curioses. Tampoc és la gent a Alemanya tan fosca ni va vestida amb colors tan grisos com a casa nostra, crec jo.

 • Manel Bargalló

  17/02/2011 15:36

  Gràcies Matilde. El tema dels vestits, la cosa ha canviat, darrerament. Ara tothom més o menys vesteix igual perquè les modes i les botigues de roba, són practicament les mateixes per a tota Europa. Dit això, les noies catalanes, tenen millor gust vestint i arreglant-se que en general les alemanyes

 • Tweets that mention Em sento encongit – Ara.cat — Topsy.com

  17/02/2011 15:55

  […] This post was mentioned on Twitter by reagrupamentpv, Manel Bargallo. Manel Bargallo said: Vivències d'un immigrat català a Alemanya: Em sento encongit – Ara.cat http://t.co/gDr1v30 via @diariARA […]

 • Matilde d’Alemanya

  17/02/2011 21:29

  Ara veig que volia dir “homes” pel que fa al color de la vestimenta a casa nostra.Trobo que encara hi ha molta camisa blanca i colors foscos. El jovent, no. Tens raó, la moda està molt globalitzada. Una cosa tenim igual als dos paísos: els fills seran més alts que els pares.

 • Toni Toluges

  18/02/2011 5:36

  Sr. Bargallo, a internet hi ha de tot, fins i tot estadistiques per aixecar la moral: Voste supera en 1.5 cm el promig d’estatura dels alemanys!, que es 1.78 m (1.65 m en el cas de les dones). El promig d’estatura dels alemanys de la seva edat tambe es 1.78 m (1.66 m en el cas de les dones).

  Pero si vol mantenir la moral alta no es miri els nois (1.81 m)… pero pot seguir mirant-se les noies (1.68).

  Font: Mikrozensus – Fragen zur Gesundheit, 2005

 • Manel Bargalló

  18/02/2011 11:48

  Sr.Toluges. D’acord que sóc de la mitjana a Alemanya, però quina és la mitjana a Catalunya?

 • Toni Toluges

  19/02/2011 22:48

  Ja ho vaig buscar, sense exit. Catalunya no destaca precisament per facilitar informacio a la xarxa.

 • zeljko

  20/02/2011 11:03

  interesante comentario manel! gracioso por una parte y muy real!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús