Urlaub. Geschlossen im August? typisch spanisch!!

A Catalunya, igual que la resta d’Espanya, per l’agost tanquen la majoria  dels negocis, a excepció dels que viuen del turisme. És molt freqüent  trobar el típic cartell: “Tancat per vacances per l’Agost“.

Durant 30 dies la majoria dels negocis baixen la persiana i tanquen del tot. Fins i tot, algunes empreses que voldrien treballar es veuen també obligades a tancar, perquè els seus proveïdors, distribuïdors i clients estan de vacances.

Això provoca que l’activitat econòmica del país disminueixi considerablement. No sé si s’ha fet algun càlcul dels diners que es deixen de guanyar per aquesta parada de l’activitat i com també, el cost de començar de nou, però estic segur que no és eficient ni pel negoci ni tampoc pel conjunt del país.

A part de la disminució de l’activat econòmica, el tancament per vacances a l’agost de la majoria d’empreses provoca la sortida massiva de cotxes de les grans ciutats cap els llocs d’estiueig. Els col·lapses generats a les autopistes i carreteres augmenta el consum de benzina amb la conseqüent contaminació i obliga a comprar més petroli. Però també, altre problema és que aquesta massificació d’estiuejants als pobles de la costa concentrats durant el mes d’agost, provoca un munt de problemes logístics a resoldre, sobretot pel que fa a l’alimentació, electricitat i aigua potable. Aquesta sobredemanda de consum obliga a crear unes infraestructures sobredimensionades per poder fer front a la demanda. Una demanda que es concentra durant un sol mes. Si la massificació es repartís durant tot a l’estiu, possiblement no caldria tanta sobredimensió d’infraestructures. Ens estalviaríem potser la MAT, algunes cares dessalinitzadores d’aigua del mar, grans depuradores d’aigües residuals i autopistes o autovies de tres carrils per accedir-hi. L’impacte  ambiental d’aquestes infraestructures s’hi ha d’ajuntar la que provoca que milions  de persones es concentrin en un espai reduït i tots en el mateix temps.

Tancar per vacances a l’agost, és per mi, un mal negoci per Catalunya.

A Alemanya, això no succeeix, almenys d’aquesta manera. Com a mínim a Baden-Würtemberg a on visc les empreses no tanquen totes per l’agost. Però tampoc tanquen per 30 dies seguits i al mateix temps. Les vacances estan més distribuïdes al llarg de tot l’any i per les famílies amb fills, estan condicionades a les vacances escolars. Malgrat això, no he vist que molts comerços o empreses tanquin durant aquestes vacances escolars a l’estiu, que en el meu Estat o Land, enguany són del 29 de juliol fins el 12 de setembre.

Ja vaig parlar en un article en aquest bloc de les diferències d’horaris laborals i socials que existia entre Catalunya i Alemanya (i la resta d’Europa del nord i centre). Aquesta diferència d’horaris, junt amb el tancament massiu per vacances per l’agost, segons el meu parer, perjudiquen el progrés de Catalunya i ara segur que no faciliten la sortida de la crisi. Aquesta manera de treballar ens allunya d’Europa. El dia que siguem sobirans de veritat, caldrà renovar aquests hàbits laborals i de fer vacances tots a l’agost, heretats d’Espanya, per uns que se semblin als que regnen al centre i nord d’Europa. Això si, sempre i quan volem ser tant rics o pròspers com ells

 

4 comentaris

 • vacacega

  01/08/2011 15:12

  Typisch Spanisch? Una mica sensacionalista tot plegat. A França fan el mateix i no els va tant malament. I no crec que tancar un mes sigui contraproduent. La quantitat de baixes per depressió a Alemanya és molt alt. A banda, si l’economia Alemanya és més competitiva és per l’amalgama educació-indústria, per l’ I+D i per la posició geogràfica, al bell mig d’Europa. Tot això només ens pot arribar amb un estat propi. Catalunya no té prou capacitat política per fer front al mercat del segle XXI, i Espanya no pot donar resposta perquè està ancorada al sistema polític i econòmic del segle XX.

  Com que l’alemany és una llengua que li tinc molt d’apreciació, insisteixo en una correcció :) El títol s’entén, però és una mica agramatical dir “Urlaub geschlossen im August”, perquè Urlaub està fent de nominatiu, tot i no ser el subjecte. Dir “Urlaub. Geschlossen im August” seria possible, i encara millor: “Wegen Urlaub, geschlossen im August.”

 • Manel Bargalló

  01/08/2011 17:49

  Tens raó amb el títol, no sé prou alemany. De fet ja ho reconec que sóc un immigrat que no m’integro. He arribat massa gran i a més sóc un desastre amb els idiomes. De ni tants sols sé escriure el català i l’espanyol faig moltes faltes. Mai s’ha donat bé aprendre un idioma.

  Pel que fa al tema de les vacances a l’agost, que els francesos ho facin, no és per mi un bon exemple. Com tampoc és bon exemple el que dius respecte a les depressions. Aquestes són més freqüents en els països del centre i nord d’Europa, igual que l’alcoholisme, degut al clima. Sobretot a les poques hores de Sol. Per mi això és clau.
  Però en el cas d’Alemanya, jo opino pel que he vist, és que és un poble amb poc sentit de l’humor i a més hi ha una pressió de l’entorn (veïns, treball, escola…etc) per fer bé les coses i de denunciar al qui no ho fa. Hi ha la sensació que tothom està avaluant-te constantment per veure si comets alguna errada o irregularitat, per reganyar-te o pitjor encara, denunciar-te a la policia.
  Aquesta pressió social si un no té una certa maduresa mental que et fa ser una mica immune a ella, o un sentit de l’humor que et fa relativa-ho, pot acabar al cap dels anys, provocant una depressió a qualsevol.

  gràcies pel comentari i sempre seran benvingudes les correccions.

 • vacacega

  02/08/2011 10:52

  Tens tota la raó quan dius que els alemanys són un poble molt disciplinat i honest. Però això és part d’un caràcter degut, sobretot, al clima i no és exportable. Això és el que vinc a dir, els catalans no serem mai alemanys, al màxim que podem aspirar és a un sistema com el francès. Però tant si som uns o altres, hem d’acceptar tal i com som, i sobretot acceptar que decidint per nosaltres mateixos ens en sortirem millor.

 • Manel Bargalló

  02/08/2011 14:57

  Hi estic d’acord que els catalans som com som i que no es pot imitat 100% a altres nacions, però això no és una questió binaria i penso que es pot agafar molt dels alemanys, dels francesos , dels holandesos i d’altres nacions del centre i nord d’europa per millorar la nostra societat. També no crec que avui en dia, gràcies a la tecnologia (i al aire acondicionat) el tema climatic té menys influència. Per exemple tenim a Israel, que encara no ho conec gaire , em penso que malgrat hi fa una calor tremenda, regne una seriositat i disciplina semblant als països d’Europa d’on varen emigrar els jueus.
  Jo penso que els catalans si volem ser prospers i poder jugar a la primera divisió europea hem de fer-nos nostra les tradicions i regles que ens permetin ser-ho. I logicament en els països amb èxit són a on trobarem els millors exemples que hauriem d’adaptar-los a les nostres particularitats sense perdre però la seva efectivitat.
  Pel que fa al tema de les vacances per l’Agost, és una anecdota per il·lustrar exemples diferents d’organització de la societat i que potser podrien ajudar a fer que Catalunya pugi ser millor.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús