Impressions d’una setmana de Fira de mostres a Alemanya

La paraula fira pot donar a equivocs, per un costat una fira es pot considerar un lloc d’esbarjo,  per exemple al meu poble sempre s’ha dit la fira al lloc a on estan les atraccions i les barraques de menjar i beure a la festa major, però també es diu fira a un lloc a on es mostren productes encara que en català és diu fires de mostres.

Avui parlaré de la meva experiència  d’estar treballant tota la setmana passada en una de les fires de mostres més important a Frankfurt:  Achema 2012. Aquesta fira es realitza cada 3 anys i és la més important del sector de la industria química i farmacèutica del món. La meva empresa tenia l’estand més gran  de la fira, amb més de 1.300 m2 i eren prop d’un centenar els companys que hi treballàvem. Els diners invertits per la meva firma, que és una multinacional alemanya, a aquesta fira fa feredat saber-ho. De fet millor no saber-ho, perquè tot això és més pressió per nosaltres per aconseguir els objectius d’enguany. Però per mi està ben clar, que encara que els alemanys són estalviadors quan cal invertir no s’estan de res. Cosa que em penso que els catalans no ho tenim tan clar.

La fira Achema és increïblement gran. Per fer-se una idea del gran que és l’Achema,  pels que van anar a la fira del Llibre dedicada a la cultura catalana el 2007, aquesta fira només ocupava tres pavellons.  A l’Achema del 2012 hi havia 11 pavellons, alguns d’ells eren tan gran com els de dos que hi ha a la Fira de Barcelona a l’Hospitalet. Sense consultar les dades oficials, diria que Achema a Barcelona hauria ocupat entre 5 i 6 fires de Barcelona a l’Hospitalet.  Per anar pels pavellons hi ha un servei de minibus que fa la volta a la fira.

Vaig visitar l’estand d’una empresa catalana de Terrassa, que dins del sector de construcció de maquinaria per la industria farmacèutica (i d’alimentació) té un bon renom internacional. Jo diria que deu estar entre les 10 o 20 primeres en un mercat dominat principalment per fabricants alemanys, austríacs i sobretot del nord d’Itàlia. Hi vaig anar, perquè el nostre partner d’automatització d’Argentina volia que hi anés per ajudar-lo a crear un acord de cooperació entre ells per així anar junts a fer projectes per la industria farmacèutica a Argentina. Sempre és un orgull poder ajudar a les empreses catalanes. Sempre que hi puc, ho faig.

No he tingut més temps per visitar la Achema, perquè he hagut de treballar tota la setmana al estand de la meva empresa. Per això no he pogut veure si hi havia més expositors catalans encara que em va semblar escoltar algunes paraules en català mentre caminava per un dels passadissos de la fira.

Al meu estand he rebut visitants de tot arreu, però principalment de delegacions asiàtiques. En canvi, si deixem a part els alemanys, he rebut molt poques visites europees. Algunes franceses, holandeses i italianes. Hi havia algunes russes i també de llatinoamèrica. D’espanyoles només tres empreses, dos de Madrid i un català d’una planta química multinacional alemanya a Tarragona. El coneixia de fa 15 anys i ens em explicat batalletes d’aquell temps en l’automatització de la seva planta.  Tot un símptoma de l’estat depressiu de l’economia peninsular. El problema és que el futur del país està justament en saber les novetats tecnològiques i a aquesta fira, era un dels millors llocs per fer-ho. En el meu estand jo hi presentava un nou sistema d’enginyeria per l’automatització de les maquines i línies de fabricació per la industria farmacèutica. Però no només presentava el producte sinó que també hi presentava un concepte d’automatització basat en uns estàndards que la industria està intentant d’imposar, per així fer més flexible i fàcil la gestió tant de la producció com del cicle de vida de la planta manufacturera. Crec que en un futur de pocs anys, els  fabricants de maquinaria per la industria farmacèutica qui no utilitzi aquest concepte quedarà exclòs del mercat.

Alguns xinesos venien a l’estand sense saber anglès. Més d’un que veia que estava mirant curiós les pantalles del meu estand, quan li vaig preguntar si el podia ajudar em contestaven després d’insistir-hi un parell de cops dient: No English, Xina..Xina. També un que parlava una mica l’anglès em va dir que era la primera vegada que sortia del seu país. Altres venien amb un intèrpret i no marxaven fins que tenien clar la resposta a les seves preguntes. D’aquests, uns hem van tenir més dues hores responent-los a les seves preguntes, però  jo ja veia que no ho acabaven d’entendre-ho. Al final, van tornar l’endemà amb un altre intèrpret que sabia més anglès i sobretot de termes d’enginyeria. En canvi els que venien de la Índia, parlen amb el seu anglès especial que en prou feines pots entendre. Però sense cap mania et foten el rotllo i has d’endevinar el que volen dir. Tampoc paraven de preguntar fins que ho tenen més o menys clar. També van venir alguns visitants dels països Àrabs. Un d’ells va venir amb un assistent que anava apuntant tot en un bloc en àrab sense dir ni una paraula. A un company que exposava un bioreactor d’una planta que hem d’automatitzar a Austràlia properament , em va explicar que un de Singapur li volia comprar allà mateix tot l’equip i emportar-s’ho. Estem parlant d’un equip que val entre 80.000 i 100.000 € i que deu pesar mitja tona. Li va costar fer-li entendre que nosaltres no venem rés a la Fira, però que amb molt de gust el visitarem a la seva empresa per parlar-ne. Però ell insistia i insistia que ho volia comprar allà i emportar-s’ho.

La sensació que vaig tenir és que els asiàtics estan eufòrics i tenien molt d’interès en aprendre qualsevol innovació per poder-lo aplicar ràpidament a les seves fàbriques. Els xinesos fabricant de maquinaria per la industria farmacèutica van mostrar-me molt d’interès, incloent sessions fotogràfiques, del concepte que exposava en el meu estand.  En canvi, aquesta sensació la vaig tenir poc amb les empreses europees. Està clar que és a Àsia a on està en aquests moments tirant de carro de l’economia mundial. Europa l’economia està aturada i només les empreses europees exportadores als mercats asiàtics sobreviuen.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús