Diari d’un català a punt de ser lliure. Els catalans a l’exterior cada vegada som més importants

Avui som dimecres 14 de Novembre de 2012,  dos mesos i 3 dies del #11s2012. Ahir no vaig poder escriure el meu diari perquè a les sis del vespre vaig anar a dormir. Tenia mal d’orella i molt mal de cap. Avui m’he llevat millor però com que l’orella em feia mal quan m’empassava la saliva he decidit quedar-me  a casa i anar al metge. He trucat a la feina per avisar-los i al metge, que m’ha concertat la visita a les 5 del vespre.

Tot el dia he estat descansant fins l’hora d’anar al metge. Bé, descansar del tot no. Al matí m’he trobat una mica bé i he tingut mal de consciència de no anar a treballar. M’he dedicat ha ordenar la paperassa del despatx, mirar els comptes del banc i he començat a mirar-me quelcom del doctorat. Però no gaire, després de dinar m’he trobat de nou molt cansat. També he trucat al meu fill gran que avui era el seu aniversari. Ha fet 27 anys . M’ha donat una bona notícia. Ell treballa al laboratori de l’hospital Clínic de Barcelona en la investigació de la vacuna sobre el Sida i estaven tots acollonits que si no els hi donaven diners per continuar la investigació, segur que a ell i molta altres tècnics de laboratori no els hi renovarien el contracte. Malgrat que no li han dit res directament, ja se sap que tenen diners per tres anys més, llavors tot apunta que li renovaran el contracte. Una bona notícia, molt bona.

A les cinc he anat a la consulta del metge.  Alemanya el tema sanitari funciona diferent que Catalunya. Tots hem de tenir una mútua. Jo tinc una mútua publica concertada que és de la meva empresa a on els treballadors tenim un preu especial, però podem triar-ne una altre. Les mútues poden ser públiques, que pot ser concertada com la meva o privada. La mútua privada fa molt bons preus si ets jove però a mesura que envelleixes et puja la quota i  no cobreixen totes les prestacions que et donen les públiques o concertades. Però si tries una mútua privada després no pots canviar-te a una publica. Les públiques concertades han d’oferir unes prestacions que el 90% venen regulades per llei, la resta és decisió de la mútua i en aquest sentit és a on es diferencien unes de les altres.

Els metges tenen tots consultes privades. Jo vaig a una consulta de 3 metges que són metges de capçalera. Allà segons veuen el que tens et diuen que vagis a veure a un especialista, que també té la seva consulta privada. Lògicament pots triar el metge que vulguis. La primera visita costa 10€ i dura 3 mesos per totes les visites que facis. Si vas a un altre metge, has de demanar el traspàs. Al cap d’aquest període has de tornar a pagar-ho. Es veu que ara això ho volen treure perquè els metges es queixaven que havien de fer feina de gestoria en les seves consultes i que haurien de fer les mútues. No sé com s’ho faran per pagar el copagament.

Per demanar la baixa, el metge et fa un paper amb dos copies, un per l’empresa i l’altre per la mútua. Tu tens que portar-ho o d’alguna manera fer-ho arribar tant a l’empresa com a la mútua. Avui justament he vist per les noticies de la TV que s’ha definit jurisprudència de quan de temps es té per enviar la baixa a l’empresa. Si es fa per correu normal, tens 5 dies hàbils i el cap de setmana no es comptabilitza com a hàbil.

En el meu cas, li he dit al metge que demà vull anar a treballar i per tant només vull la baixa per avui. M’ha dit que tinc un típic constipat. M’ha receptat un esprai inhalador , que m’ha avisat que no entra per la mútua i unes pastilles que ajuden a descongestionar el nas de mocs. M’ha dit que prengui ibuprofè pel mal d’orella. Al costat de la consulta hi havia la farmàcia. Tot m’ha costat 15€.

Avui mentre estava mirant per Internet el Facebook m’ha arribat un missatge d’un amic avisant-me que havia sortit a la BBC News. Fa dos setmanes un periodista de la BBC News que està a Brussel·les em va enviar un correu en català a on em feia unes preguntes i em demanava un text de uns 600 caràcters sobre el que pensava que està passant a Catalunya. Em va dir que el podria fer-ho en català que ja el traduirien. Veien que el seu català hi havia algunes faltes, vaig decidir enviar-lo en anglès. Em van ajudar uns amics a corregir-ho perquè tinc l’anglès molt rovellat. Podeu llegir l’entrevista a aqui. Sóc el tercer entrevistat. La foto és antiga perquè em va demanar una foto que sortís jo i darrera meu quelcom de Catalunya i al final només vaig trobar aquesta de fa 8 anys al mirador de la Mare de Déu de la Roca a Montroig del Camp.

Darrerament he sortit en dos entrevistes. A part d’aquesta de la BBC News, també en van entrevistar pel Newsletter.KAT que fa la delegació de Berlín de la Generalitat. Sempre aprofito per fer campanya a favor de la nostra causa i en aquesta entrevista també ho faig fer. A aqui teniu la versió en català

Quan vaig arribar a Alemanya fa 6 anys, vaig trobar-me molt sol. De fet encara hi estic de sol, però el que em dolia més, era que al Principat no comptàvem gaire o gens. Ara per culpa a la crisi que ha provocat que molts joves i no tant joves catalans  hagin d’emigrar per buscar noves oportunitats que no troben a casa, com també el fet que la internacionalització de Catalunya ha entrat en la agenda de la política catalana, els Catalans que vivim a l’estranger estem guanyant importància.

En aquest sentit he vist que demà també comença a l’Ara.cat un nou apartat anomenat Catalan Netrwork ((http://catalannetwork.ara.cat/)). La idea es crear un portal de trobada de Catalans repartits per a tot el món. Tinc la sort de publicar a aquest bloc en aquesta comunitat de l’Ara.cat. Pot ser una bona eina per aprofitar no només per trobar-nos els catalans que vivim a fora sinó també per explicar al catalans del principat el que fem des de l’estranger. Enhorabona per la iniciativa

Endavant les atxes!

Dimecres 14 de novembre de 2012

Karlsruhe – Alemanya

2 comentaris

 • Daniel Piella i Blanch

  15/11/2012 0:05

  Benvolgut Manel, m’he llegit amb curiositat l’article que comentes de la BBC, l’altre no l’he localitzat. Estic força d’acord amb el que opineu tots exceptuant amb el primer, que sembla un de C’s fent turisme a Paris (foto amb la torre Eiffel de fons fent-se l’home de món sense adonar-se que sols fa el turista). Com deia, aquest sembla de C’s pels comentaris que fa sobre el moviment sobiranista, donant a entendre que s’ha manipulat als catalans (es veu que deu ser molt fàcil) amb el simple lema “Espanya ens roba” tot i que, si més no, reconeix que sí hi ha un desequilibri fiscal real (ai, si el senten). De passada, aprofita per fer demagògia i posar por als europeus amb “l’egoisme econòmic” i el suposat soscavament del projecte d’unió política europea. Llàstima que no es permetin comentaris, l’hauria posat en evidència sense gaires dificultats.
  Enhorabona pel teu “èxit mediàtic” i et desitjo que puguis seguir fent país amb il·lusió, com diu el MHP del Polònia. Per cert, no veig que calgués posar una foto amb quelcom de Catalunya al fons, doncs no recordo que tinguem una rèplica de la Tour Eiffel ;-) Per últim, i, no te m’enfadis, però el teu català és força millorable, desconec el nivell del periodista britànic però si tan sols eren unes faltes el teu coixeja del mateix. Salut i independència! també des d’Alemanya.

 • Manel Bargalló

  15/11/2012 18:49

  Hola Daniel,
  Gràcies pel comentari. El noi de la Torre Eiffel segons vilaweb és el corresponsal de la Vanguardia. El que diu és tal com tu dius de l’estil del C’s, però per desgràcia n’hi ha molts com ell.
  És ben cert que el meu català deixa molt que desitjar. De fet no l’he pogut estudiar mai. A més sóc un maldestra amb qualsevol llengua. No vegis el que em costa aprendre alemany. Crec mai ho arribaré a aprendre’l amb el nivell que tinc de castellà.
  Respecte la foto, jo vaig fer el que em va demanar el periodista i quan dic que hi havia faltes en català en l’escrit del periodista ho dic en el sentit que eren directament paraules en espanyol o una barreja de les dues.
  Per cert si estas a prop de Khe, enviem un missatge i ens quedem
  Salut i Independència des d’Alemanya

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús