Mare Mortuum*

dilluns, 24/10/2016

Un dels drames –la veritat, en té tants…– del periodisme actual, accentuat per les espúries urgències d’una societat perillosament avesada a l’obtenció de resultats immediats en tots els ordres, amb la qual cosa sovint es prescindeix del procés que els explica i els dóna sentit, és la manca d’espai per tractar els temes com toca, amb la suficient pausa que ha de portar-ne a la necessària reflexió… i a l’acció posterior. Ho veiem a diari: una certa notícia, una determinada successió de fets, s’encadena a una altra sense més; el que ahir era important ja és fum, el devastador terratrèmol d’avui a un extrem ignot del món serà demà un atemptat suïcida de moltes víctimes i molta consideració a l’altre, portades de diaris o capçaleres de telenotícies futures quedaran desfasades en breu i pocs en parlaran més. Se n’ha perdut l’interès, ens diran. Anar al moll de l’os, a causes com desenvolupaments territorials deficients o climes socials que converteixen pàries en terroristes? No cal! Un d’aquests temes, dolorosament actual, és el drama dels refugiats i el paper cínic i hipòcrita d’institucions, governs… i particulars.

MORTSAhir diumenge, no obstant, l’ARA publicava dins la seua edició dominical un dossier de deu pàgines que oferia claus per entendre el que ocorre i el que continuarà ocorrent, amb unes dades –n’hi incloc algunes– que esfereeixen de les persones, adults i nens, que moren anualment a l’antic Mare Nostruum romà; els auges socials i electorals dels partits populistes de dreta i d’extrema dreta que en criminalitzen el fet; històries personals que ens fan posar cara i ulls a unes vivències que ens porten al cap temps passats en què eren els nostres avis els perseguits pels totalitarismes i la incomprensió; el poder omnímode de les màfies que trafiquen amb els somnis i les vides; el galdós paper d’una (des)Unió Europea que ni hi és ni se l’espera, i d’un Rajoy penós que tornarà a ser –gràcies, senyors nobiliaris– president, que ignora quotes i anul·la iniciatives de governs autonòmics i locals que tenen les mans lligades; o el paper de certa premsa groga en el foment de l’odi al diferent com el patètic Sun britànic –l’exfutbolista Gary Lineker hi ha estat atacat per demanar que se’ls considere persones–, i un llarg etcètera…

PASOSFaríem bé de no oblidar-nos-en, com enterrem tants altres temes a diari, d’un que ens està retratant com a societat, i a més de manera absoluta. No podem mirar cap a un altre costat, i ho fem –Europa al capdavant, tristament– mentre cada dia moren persones que l’únic que desitgen és fugir de la guerra, de la devastació i de la desesperança, i que haurien volgut quedar-s’hi i portar una vida normal. La resposta és en nosaltres mateixos, en com afrontem la qüestió: per què gran part de la societat veiem com herois els joves nostrats que marxen a Alemanya o a altres països a lluitar i obrir-se camí perquè ací la merda –amb perdó– se’ls menja, i els que vénen en sentit contrari són uns pollosos i uns aprofitats, quan no delinqüents, que arriben per treure’ns el suc? Per què critiquem, amb raó, personatges sinistres i inquietants com Le Pen, Orban o Petrie per fomentar la xenofòbia, i no ens atrevim a tallar en sec al nostre interlocutor quan comença amb allò del “jo no sóc racista, però…”? Per què els governs tracten crisis humanitàries immenses com aquesta com a problemes exclusivament de seguretat?

Us ho diré. Perquè tenim por. I la por, ja ens ho advertien Sampedro i Galeano, és poderosíssima. És la por dels polítics a no ser reelegits. És la por de veure polítics indesitjables fer de la indecència, norma. Però la pitjor de totes les pors és la que ens tenim a nosaltres mateixos, a les nostres reaccions quan sentim amenaçats els nostres models de vida o creences, que creiem fàtuament els millors, els nostres estatuts econòmics –qui en tinga–, les nostres terrenals anses de tota mena, a les quals ens agafem per no caure a un buit on ja hi som sense adonar-nos-en… Per això, en observar un mar abans amable, acompanyats per la brutícia i deixalles que hi aboquem sense escrúpols, ja no ens provoquen cap reacció significativa els cadàvers que hi suren des de fa anys, impunement, més enllà de lamentar-nos hipòcritament que ens els mostren, precisament, a l’hora de sopar… Sí, som immersos en un procés d’insensibilització al qual ha contribuït notablement l’exposició de certs mitjans: veiem a diari tants morts en directe que ja no causen cap sotrac en les nostres consciències, sembla que la cosa ja no vaja amb nosaltres…

Però té molt a veure amb nosaltres, amb el que fem cada jornada… i amb el que deixem de fer. Al CIE de Barcelona -on ahir, per cert, els interns van protagonitzar-hi una vaga de fam- no hi deixen entrar diputats incòmodes, legítims representants del poble, per a què no vegen les condicions infrahumanes en les quals té les persones retingudes sense drets civils ni garanties legals de cap mena el Ministerio del Interior del beatíssim afinador de fiscals Fernández Díaz, en un simulacre hispànic de Guantánamo, persones que no estan acusades formalment de res però que no obstant no poden moure ni un dit. I encara més: avui mateix m’he despertat amb la ràdio, com cada matí, i el primer que he sentit és que la BBC ha destapat una trama d’explotació de refugiats sirians a Turquia, obligats a treballar fins a dotze hores diàries per un plat de calent, manipulant productes tòxics i amb treball a estall… endevineu per a què? Per a subcontractes de respectadíssimes empreses com Mark & Spencer i moltes altres d’ací i d’allà, per a què els londinencs puguen comprar-se samarretes a sis euros que, no ens enganyem, és el que volem tots, i per això tots en som culpables, sense excepcions.

Però no patiu, si és que ho feu. Demà un altre tema ocuparà el temps dels que encara llegim premsa, veiem qualsevol telenotícies o escoltem la ràdio… I quan no ens agradarà el que llegim, observem o escoltem deixarem de llegir, posarem una pel·li o canviarem d’emissora. I llavors la insensibilització serà total i haurem perdut definitivament la batalla, la d’aconseguir un món més just i humà pel qual no haurem estat capaços de moure un sol dit ni de lluitar fins el final. Llavors, i només llavors, podrem canviar-li el nom al mar. Total, ja no vindrà d’ací.

Salut i País!

* Tot i que el terme Mare Mortum s’ha “popularitzat” arran del treball d’una ONG, com explica l’ARA d’ahir, jo he preferit posar el títol en llatí correcte, amb la doble U del genitiu plural.

La innocència perduda…

dilluns, 17/10/2016

desconegudaSupose que ens passa sovint, si més no a qui subscriu: observes amb atenció una certa fotografia, descobreixes en un calaix un document esgrogueït que dormia un son profund, trobes casualment una peça de roba pròpia que, no saps ben bé amb quina intenció, ta mare –malgrat l’ús intens es conserva miraculosament intacta– havia guardat amb zel, i acudeixen al teu cervell desenes de records en cadena; què vas fer abans o després que la imatge quedés immortalitzada, què succeïa dins l’àmbit familiar o al món mentre escrivies al paper en qüestió, o el dia inoblidable que vas passar en un determinat lloc abillat amb aquell jersei de gossets que tant t’estimaves de menut… En fi, que tot passa i tot queda, que deia el poeta, i que allò nostre, precisament, és anar passant.

Si redescobrir vivències pròpies és relativament fàcil en un cervell relativament sa –només ens cal, com hem vist, un estímul determinat–, fer reviure amb la ploma gran part de les atresorades gràcies a un passat intens, tornar a gaudir d’aquelles persones que han estat transcendents –i també, per què no, les subalternes–, totes les que ja fa temps que no hi són, no ho és tant. De fet és ben difícil: cal saber què tens entre mans, com has de pastar el producte abans de portar-lo al forn per obtenir-ne una bona cuita, ben mengívola… Ara bé, no hi ha res de més evocador que assaborir els records d’infantesa i joventut sense deixar de mirar-los amb els ulls del xiquet que vas ser, amb eixe punt de murrieria que s’accentua amb els anys, amb la convenient dosi –també– de relativització i, per què no dir-ho, d’imaginació per emplenar buits que caracteritzen el verb esmolat de l’escriptor cullerenc Manel Joan i Arinyó.

No anem a descobrir ara qui és el protagonista d’aquesta breu ressenya, però us diré que darrerament s’ha donat a conèixer com l’espolsador d’espardenyes amb més estil de la Mediterrània occidental –amb permís de Sant Vicent Ferrer, és clar– i, en les seues estones lliures, quan no està gaudint d’un bon arròs del senyoret en bona companyia a restaurants amables a tocar de mar o viatjant per mig món fent de guia –ara sí que en tindràs temps, sí, bandoler!– gairebé espiritual, ens ofereix pàgines delicioses com les que vaig tenir el plaer de devorar a finals d’estiu: Na Desconeguda –després parlarem del títol– és el tercer dels lliuraments de les memòries novel·lades –en formen part Les nits perfumades i Com la flor blanca– en què l’autor ens trasllada a un poble de la costa que ens toca de prop –però també a la Plana de Vic per parlar-nos de la família de sa mare– i del qual reconeixem cada carrer, plaça, botiga, cantó o persona.

Tot i haver estat escrit l’any olímpic, com a continuació natural dels seus dos germans grans, el llibre veu ara la llum, revisat canònicament –com afirma l’autor mateix–, de la mà d’El petit editor, jove editorial però amb una gran embranzida i futur, amb seu al mateix poble de les malifetes jovenívoles de qui ens fa arribar aquells fragments de vida, els que ens fan somriure quan hi descobrim un cert personatge conegut, més o menys difuminat per allò de la intimitat o la cortesia cívica, però sempre identificable, però especialment quan comprovem com enyorem els temps passats pel simple fet d’haver estat els que ens han tocat de viure, i els idealitzem malgrat totes les mancances de l’època, que eren moltes. Potser el més important, certament, d’aquestes memòries novel·lades que acaben d’eixir del forn no és tant el que diu ni tan sols com ho diu, que és importantíssim, sinó que aconsegueix fer-ho ben nostre, ben especialment els que coneixem cada pam dels llocs per on transitava aquell innocent –o no tant– Manolín…

P14678048_10211017330379196_629549653_oer edat no he fet harca, però com si l’hagués feta. Ja no es llegien El jabato, Hazañas bélicas o El capitán Trueno, però com si m’hagués papat tots i cada un d’aquells còmics històrics. Pràcticament no he conegut el Casino dels Caçadors, les botigues tradicionals i els comerços que menciona, però com si m’hagués assegut a les taules de marbre del primer o entrat a comprar als segons i m’hagués despatxat qualsevol dependenta de les descrites. Us recomane vivament els episodis “El vici solitari” –coneixent l’autor podeu esperar-vos qualsevol cosa– per conèixer-lo millor, o “Tio cuca”, “Anglaterra 66” o “La llei del pam” per copsar-ne a fons l’essència local. Imperdibles. Un determinat capítol, ja us en fareu càrrec, no us el puc recomanar per raons de “militància” –disculpeu, però “algú ho havia de dir”! hahaha– i, per acabar, i sé que no hauria de fer-ho tot i que tampoc no estriparé res ni, com es diu ara, faré cap spoiler, és imprescindible que assaboriu, amics lectors, l’últim dels capítols: llegiu-lo sense presses i poseu-vos –no us costarà gens– en la pell de l’autor; és quan apareix Na Desconeguda, la Gran Dama, la jugadora d’escacs, que per molt que sapiguem que un dia o altre ha d’acabar arribant sempre ens agafa desprevinguts, sobretot si observem com llaura amb els ulls d’un infant que ha de passar la prova tan amarga que sempre és la pèrdua de la innocència per la via ràpida, de manera colpidora i definitiva. Deia Daniel Gélin que anomenem memòria a la facultat de recordar coses que, tal vegada, desitjaríem oblidar, però en tot cas recordar sempre és bo, i ho fareu quan obriu el llibre. Us assegure que us costarà de deixar de banda.

Compartiré alguns breus fragments, amb el permís de Manel, que he considerat significatius, al voltant dels “jocs” infantils més cèlebres, l’incipient turisme de les “tres P” que ens venia a sobre o la grisor social i política d’aquella època, reflexions algunes d’elles que no per costum d’haver-les sentit ens haurien de caure en sac foradat:

“Els meus amics consignaven sempre una harca memorable contra la colla de la Casota, en la falda de la muntanya. Quant d’heroisme, cadascun dels nostres. Sense por al trinxet, al bony o a l’ull buidat! […] Quan els meus amics glossaven les bregues imaginàries –ja se sap la fràgil línia que separa la realitat de la fantasia en l’univers infantil–, jo cavil·lava que, arribat el cas, els nostres enemics s’haurien desfet de nosaltres. Més alts i més forts, s’havien criat a la muntanya com cabres monteses; nosaltres, en canvi, tendres infants de la vila, només fèiem instrucció militar jugant a barquets quan plovia! […]”

“–Hijos míos, esto es el mar –assabentaven els pares als fills en arribar al passeig marítim. Per respecte, ometré les expressions dels fills. Amb turistes així, què podia esperar-se de l’evolució turística del poble? Doncs el que tenim: misèria i companyia. I un desgavell urbanístic de por. Una avinguda local s’exhibeix als politècnics de mig món com a exemple de com no s’ha de dissenyar mai un carrer marítim. Vivim en zona sísmica, però, i l’esperança és l’últim que es perd… […]”

“La tele i el Nodo sempre parlaven de Franco, de la Carmen Collares i dels pantans que van parir. Els diaris i les revistes també. Tots els mitjans rivalitzaven per deixar-lo en millor lloc. Jo, però, cabut com un mul, continuava en contra seu i del Reial Madrid, que venia a ser el mateix. […] –Si Franco muriese, habría otra guerra –vaticinaven les monges locals al més pur estil Rappel. Les vestimentes, almenys, s’assemblaven. […]”

Especialment els cullerots, però no només nosaltres, no podem deixar de llegir Na Desconeguda, darrer episodi de la trilogia dedicada al pare de l’autor. Viurem o reviurem així, tots plegats, el poble que era i que ja no és, el que podia haver estat i que mai no va ser, el que encara vol ser -l’esperança, efectivament, és l’últim que es perd- i el que mai no podrà tornar… persones incloses. Capbusseu-vos sense por, amics lectors, en les pàgines del prolífic Arinyó. Recordeu, també, aquest simpàtic sintagma: El petit editor, un segell valent i en alça. I bona lectura!

Salut i País!

Problemes domèstics…

dilluns, 10/10/2016

casa apuntaladaAixò diu que era una comunitat de veïns formada per gent diversa; l’edifici, bastit feia ja molts anys –conservava una façana senyorial, sí, però l’estructura era un altre compte– sobre un terreny de diversos propietaris, alguns d’ells obligats a vendre a la força, es debatia entre la vida corrent i els problemes derivats d’una convivència malmesa, quan no tensa. Els presidents d’escala, de signes diversos, sempre eren dels mateixos pisos, i la resta es limitava a protestar o a obeir, segons els seus pensaments, més combatius uns, més dòcils altres. Els veïns més guerrillers eren els Urrutia -els primers, darrerament, no gaire- i els Carbonell, sempre disconformes, mentre que els Rupérez, els Fandiño, els Arévalo o els Carmona, entre d’altres, feien fidel costat a qui manava.

Els presidents d’escala distribuïen liberalment la quantitat a pagar en concepte de despeses de comunitat entre tots els habitatges, però no tothom abonava el mateix; els Carbonell pagaven molt més –els Mesquida i els Piris, tot i ser parents dels Carbonell, també ho feien però no piulaven perquè o bé eren afins al president de l’escala o bé no s’atrevien a donar el pas– però mai hi havia efectiu per a les seues despeses quan es trencava un taulell o es fonia un llum prop d’aquests pisos; els diners del fons comunitari anaven als que pagaven poc, però curiosament en sobreres obres, en ornaments prescindibles que aconseguien revaloritzar, això sí, els habitatges dels més espavilats, sota l’empara del govern no sempre just i xulesc d’aquests presidents abans esmentats. Això per no contar que cada vegada els miraven més malament pel fet de parlar una llengua diferent, dins del seu mateix domicili… Fins i tot des de presidència s’havien atrevit a anul·lar normes que posaven els pares en l’àmbit familiar, que no obstant eren admeses -exactament les mateixes- en altres habitatges…

“Això no ens passava quan vivíem al nostre mas” deien els Carbonell, i els Urrutia coincidien que, quan habitaven al seu caseriu, tampoc no tenien aquests problemes, encara que ells –més espavilats– no pagaven tant com els primers: d’antuvi cobrien les seues despeses i enviaven a la comunitat allò que consideraven just, segons un costum ancestral. Així i tot, alguns dels Urrutia, fins feia poc, s’havien mostrat expeditius quan no excessivament agressius amb la resta de la comunitat, tot ocasionant certs danys materials i físics a algun veí; però aquella època havia passat i ara s’entestaven a demostrar que la seua bonhomia era homologable a la dels Carbonell, que sempre havien fet ús del diàleg per intentar convèncer els presidents d’escala del greuge comès amb ells.

Els Carbonell feia temps que volien reformes, interiors i exteriors, justificades perquè el pis se’ls queia i pagaven tant de comunitat que no els quedava ni per a pipes. Així ho havien transmès una i altra vegada a la presidència, sense rebre resposta –o si la rebien era per anar-los donant llargues– i fins i tot havien intentat –democràticament, és clar, fent ús del diàleg i el sentit de comunitat que sempre els havia guiat– modificar el seu reglament de règim intern, per trobar-hi un millor encaix, però les seues peticions eren desestimades una i altra vegada i les seues propostes de millora, tombades sistemàticament. Fins que un bon dia, el Sr. Carbonell va anar a trobar el president i li va dir que a casa seua s’havien manifestat: volien canvis sí o sí.

Quan anunciaren que, si no els deixaven fer-ne, marxarien –sobre aquest punt els Carbonell no s’acabaven de posar d’acord: els pares tenien clar que ho volien fer, mentre que dels cinc fills la gran, Inés, que deia que era cosmopolita, s’alineava amb la presidència, mentre que el mitjà, Xavi, mirava de guanyar temps i la menuda, Anna, més revolucionària ella, volia capgirar el sistema, també; dels altres dos, un ballava i l’altre abans jugava a bàsquet i ara no feia res– es trobaren amb la incomprensió de la resta de propietaris. Només els Urrutia, i no sempre, els feien costat amb la boca petita. Finalment, el cap de família plantejà una consulta als seus membres per decidir què feien, i ací es trobà amb el problema: el president clamà al cel! Segons ell, tot l’edifici havia de ser consultat perquè així ho deia la norma aprovada per tots -sota l’atenta supervisió d’una força d’ordre amb cabra inclosa, anys abans- a desgrat que ell i l’anterior president l’havien modificada sense consultar la resta de veïns per un tema –deien– merament comptable, uns anys enrere.

“Volem vendre el pis per marxar de la finca –deien ara– però comprar al mateix carrer, perquè és ample i ens hi trobem a gust”. El president de l’escala cridà l’administrador –que, per cert, ho era perquè els seus avantpassats també n’havien exercit i havia heretat el càrrec–, un home jove i esvelt amb una esposa que manava més que ell. “L’administradora i jo diem que això no pot ésser”, va liquidar el tema. “Doncs a l’edifici victorià d’ací a la vora, bé que va votar només un pis” –contestà el Sr. Carbonell, ben documentat. A la poderosa administració comunitària que portava la resta d’edificis adjacents, consultada d’urgència, tothom tirava balons fora; uns deien que podien vendre, altres que no; uns que els deixarien viure al mateix carrer, altres que si venien haurien d’anar a viure sota el pont…

La qüestió es presentava difícil, ningú no trobava una sortida raonable. A casa dels Carbonell eren majoria els que, si més no, invocaven el dret a decidir on volien viure en el futur i el president i els seus afins van posar en marxa la tàctica de la por: que si col·loquen el pis a la venda no trobaran comprador, que si seran mal rebuts per tots, que si els antics veïns no els saludaran en passar pel carrer i fins i tot que, potser, l’administrador els enviarà els seus treballadors més expeditius, armats amb material d’oficina –grapes, clips i llapis esmoladíssims– per acollonir-los. Els Carbonell, però, no tenen cap intenció de cedir, i avalats per l’opinió majoritària dintre de casa, fruit d’un recent debat familiar, han plantejat un full de ruta per aconseguir els seus objectius. “O ara o mai” han dit. Semblen tenir-ho clar… tot i que mai se sap…

* * *

Penjaran els Carbonell el rètol de “es ven”? Els el retiraran? Faran callar el pare o la mare una temporada? Es quedaran a l’edifici, malgrat la manca de reformes? Incògnites que anirem descobrint en els propers mesos…

Salut i País!