6 euros són 1.000 pessetes

Quan el ja llunyà 31 de desembre del 1.998 es va fixar el canvi pesseta/euro a 166,386 una de les regles que es van fer populars per posar en relació les dues monedes va ser la de “6 euros són 1.000 pessetes” (tot i que en molts productes de preus petits l’assimilació va ser ràpidament d’un euro amb 100 pessetes).

La creació de la zona euro segur que ha tingut avantatges pels països que en formem part (i més que en tindria si hi hagués una veritable Política Europea), però a curt termini els ciutadans hem vist com s’encarien les coses petites, i com es complicava la noció del cost de les coses més cares (cotxes, cases,…). Hi penso especialment en aquesta època de l’any quan s’anuncien traspassos d’esportistes més o menys d’elit.

S’acaba de presentar Alexis com a nou jugador del Barça. Per aconseguir que aquest noi vingui a treballar a Barcelona, s’han hagut de pagar a l’Udinese entre 26 i 37,5 milions d’euros (11.5 milions són variables).

Pagar 37,5 milions per tal que un jugador vingui al Barça és molt o és poc? Aquestes magnituds són molt difícils d’imaginar, però podem dir que aquests milions equivalen aproximadament a:

  • un 29% dels pressupostos anuals de la Universitat Pompeu Fabra (130M€) un 32% dels de la Universitat Rovira Virgili (118M€), un 40% dels de la Universitat de Girona (95M€) o un 47% dels de la Universitat de Lleida (80M€) (enllaços comprovats el 25 de juliol de 2011, pressupostos abans retallades).
  • la meitat de la partida destinada a promoció social (77.5M€) o la protecció i conservació del patrimoni cultural (70M€) dins els pressupostos de la Generalitat 2011 (pàg 52 i 53).
  • Els ingressos anuals de més de 3.000 mileruistes
  • [… afegiu-hi el que volgueu]

… i si 6 euros són mil pessetes, fer venir l’Alexis ha costat 6.250 milions de pessetes. Sumem-hi i restem-hi la resta de jugadors que marxaran i arribaran i ens quedarem en uns xifres escandaloses per un país en crisi com el nostre. Ja sé que aquests milions hi són per fitxar l’Alexis i no hi són per destinar a aquestes altres coses, però crec que és interessant fer explícites aquests tipus de comparacions.

I tota la gent que argumenta que el futbol genera molts diners, que hi ha grans ingressos de publicitat, de merchandaising, etc que doni una ullada a la crítica situació econòmica de molts clubs espanyols (per ara el Barça sembla que no està en aquesta situació)… i a veure si s’acaba posant seny a tot plegat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús