La comunitat vs l’individualisme

Un 25 d’agost de fa 20 anys Linus Torvalds anunciava la seva voluntat de desenvolupar un nou Sistema Operatiu: el Linux. I ho feia imitant la declaració del 1983 de Richard Stallman que va representar el llançament del projecte GNU i, per extensió, del programari lliure tal i com el coneixem avui en dia.

Després d’uns inicis complicats, les dues comunitats GNU i Linux van arribar a un acord que ha permès que avui en dia disposem de distribucions de GNU/Linux al gust de tothom: lliures, eficients, robustes i fàcils d’instal·lar, configurar i usar. Probablement ubuntu és la que més ha fet els darrers anys en fer que els sistemes GNU/Linux puguin passar dels ordinadors dels informàtics als ordinadors de tothom. Però sense oblidar altres distribucions de GNU/Linux que fa anys que s’estan utilitzant en servidors de tot tipus d’empreses i institucions.

Curiosament aquest aniversari coincideix amb la notícia que Steve Jobs deixa la presidència d’Apple i tot el reguitzell d’opinions que s’han escrit sobre el futur d’Apple sense la seva direcció. Clarament són dos models ben diferents d’expansió tecnològica. Tots dos parteixen de la força de persones visionàries: GNU/Linux amb la potència de Richard Stallman en la branca “GNU” i de Linus Torvalds en la branca “Linux”, i Apple de la d’Steve Jobs. Però els primers van saber implicar a la comunitat en el seu projecte i la retirada d’un o l’altre no posarà en dubte la continuació del  món GNU/Linux, a diferència del que està passant ara amb Steve Jobs i Apple, o que ja va passar en el seu moment amb Bill Gates i Microsoft.

No explicaré ara tots els avantatges del programari lliure. Només  posaré èmfasi en un: la llibertat. Amb el programari lliure no et lligues a cap empresa ni a les seves estratègies. Tothom el pot anar modificant, adaptant i distribuint lliurement. Tothom pot traduir-lo a la seva llengua sense cap limitació.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús