Per què els elefants són grans, grisos i arrugats?

Estem tan saturats d’informació que els generadors o els transmissors d’informació opten cada vegada més per difondre petites píndoles més o menys enginyoses i elaborades tot fent ús, massa sovint, de comparacions i simplificacions. Aquest fenomen és especialment visible a les xarxes socials a internet on cal competir amb l’allau d’informació que s’hi aboca cada segon, tot adaptant-se a les limitacions de cada plataforma. Així, no és estrany trobar coses com ara aquestes

  • “Freddy Mercury aconseguia moure un col·lectiu de 250.000 joves. El professor sovint no motiva una classe de 30″
  • “Si Facebook fuera un país sería el tercero más poblado de la Tierra”
  • If Tokyo (world’s largest megacity) were a country it would have the 35th largest population in the world”

Que Freddy Mercury movia milers de persones i un mestre pot tenir problemes per motivar 30 alumnes? Segurament sí, però posem en Freddy Mercury (és un dir) a donar classe durant uns quants anys a una aula de qualsevol escola i parlem-ne. Que si Facebook fos un país seria el tercer més poblat de la terra? Potser si fos un país ja s’hauria desintegrat unes quantes vegades… Que si Tokio fos un país seria dels més grans? Sí, i si el Vaticà fos una ciutat seria de les més petites d’Itàlia.

Certament les comparacions i simplificacions ens poden ajudar a posar en context les nostres idees o la informació que volem transmetre, però compte amb les coses comparades perquè més que enriquir el que estem fent és donant idees equivocades.

…i jo hi afegiria: si les vaques fossin esfèriques, el seu volum seria 4/3πr³

Ah! Els elefants són grans, grisos i arrugats perquè si fossin petits, vermells i arrodonits serien cireres.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús