Publicar PDFs escanejats és transparència i Open Data?

Des d’ahir  a les webs del Congreso i del Senado s’hi troben les declaracions de patrimoni de diputats i senadors. Només cal veure tot l’enrenou que s’ha generat per entendre que la forma en què s’ha fet està tenint l’efecte contrari al que es volia: el que havia de ser un exercici de transparència s’està convertint en un extraordinari exercici de demagògia, ajudat sense cap mena de dubte per la falta de context en la informació publicada, que fan incomprensibles algunes d’aquestes declaracions per part de la ciutadania (a part de les inexactituds que hi puguin haver).

No entraré a valorar el que tenen i el que deuen els diputats i senadors (bàsicament perquè l’únic que seria criticable és que s’haguessin enriquit gràcies a pràctiques irregulars en l’exercici de la política, i per això faria falta molta més informació per valorar-ho).

Només opinaré sobre la forma en que s’han publicat aquestes declaracions. Si la concepció de transparència, Open Data i  Open Government de les dues màximes institucions representatives espanyoles es fonamenta en penjar uns PDFs de documents escanejats al seu web no anem pas bé.

Si realment volien fer un exercici de transparència era molt simple: en comptes d’una llista dels noms dels senadors en una pàgina web, on cada nom és un enllaç a un PDF amb la declaració de patromoni corresponent, podien haver penjar un sol document: un full de càlcul que recollís totes les dades dels senadors. Això sí que seria transparència i els ciutadans amb ganes podrien fer anàlisis més ben fets… i la demagògia hi hagués sigut igual.

Però és que això és tan evident, que un dia després ja està quasi disponible aquest full de càlcul. Elaborat  per un grup de ciutadans que estan “buidant” els PDFs de cada senador en un full de càlcul accessible públicament.  Us interessa? El teniu aquí. Gràcies a una molt bona iniciativa per les dades obertes “Adopta un senador“. [afegit un cop publicat: aquí l’equivalent pel Congrés]

La informació la tindrem igual (només un dia més tard), i Congreso i Senado han perdut una gran oportunitat de ser transparents, en comptes de només semblar-ho.

per cert (canviant de tema): mo em puc estar de dir que el disseny del web del Senado s’adiu amb la imatge que molts ciutadans tenim d’aquesta institució (a part que no compleix els requeriments d’accessibilitat web que marca la llei) 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús