Per què busquem webs si el que volem és coneixement? web 3.0

Ben poca gent es pot imaginar el que és internet avui sense l’omnipresent Google. Tot i que Google ja fa temps que ha deixat de ser un simple cercador, segueix essent la porta que la majoria de gent fa servir per accedir a la vasta teranyina d’informació que conforma el world wide web. 

El cercador de Google és molt potent, els seus algorismes de cerca ens envien cap a pàgines on sovint hi trobarem el que necessitem, i hi van incorporant aspectes del web semàntic (incloure en els resultats pàgines amb termes relacionats als cercats)… Però encara respon a preguntes concretes (tot i que han fet alguns experiments com el Google Squared).

Si voleu respostes concretes una alternativa és la plataforma WolframAlpha desevolupada per Wolfram Research i que combinant anàlisi lingüístic, una gran base de dades construïda integrant múltiples fonts d’informació amb potents algorismes permet respondre amb força precissió a preguntes concretes.

Per il·lustrar la diferència, podem pregutar a Google i WolframAlpha quin és l’edifici més alt del món. I això és el que ens responen:

 

 

Google ens retorna un conjunt de pàgines on probablement trobarem el que busquem. Wolfram Alpha ens respon la pregunta (ampliant la informació). Si voleu fer la consulta directament als webs, aquí teniu els enllaços:

WolframAlpha té dades de tots els àmbits de coneixement i és una gran eina per tota la gent de les comunitats educatives (és especialment potent en matemàtiques). Per fer-vos-en una idea del seu potencial consulteu la seva pàgina d’exemples.

Aquest és el camí de la web semàntica (web 3.0?) i que tots els grans (Google inclòs) estan arrancant els darrers temps: fer un pas més i afegir una “capa” semàntica a aquesta immensa teranyina d’informació que és el web, per tal de poder oferir un accés més “intel·ligent” a tota la informació: ja no buscarem paraules a les pàgines webs; hi buscarem coneixement.

PS: què us sembla si deixeu com a comentari exemples de cerques que heu fet i si han funcionat o no?

2 comentaris

  • Mª Lluïsa Vivó

    08/10/2011 14:06

    Pfff, una mica de desengany, la veritat, amb el WolframAlpha. He fet una cerca, en català, sobre un centre hospitalari de Barcelona, i l’únic que em surt és informació sobre la ciutat. Si la cerca la faig sense el nom de la ciutat, el què em surt és resultats d’hospitals -amb l’ommipresent Mayo inclòs- dels USA, per variar…

  • Jordi Regincós Isern

    08/10/2011 15:14

    És veritat, M. Lluïsa que aquest tipus de cerca no estan encara prou treballades, i menys en català. No és ben bé això el que ofereix Wolfram Alpha en aquest moment. Està limitat a l’anglès com a idioma per fer les consultes, i se centra sobre tot en informació “computable”. Pel tipus de cerca que planteges, són millors cercadors tipus Google.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús