Steve Jobs no va descobrir el foc

Fa un parell de dies moria Steve Jobs, una persona excepcional.

Les persones normals ajudem a que la societat vagi avançant passet a passet. Genis com Steve Jobs són els que fan que les societats facin un salt, tot trencant la suau evolució amb una més o menys gran revolució. I sempre és una mala notícia que la societat perdi persones del seu nivell.

Però em sap greu defraudar els fans d’Steve Jobs cofirmant que no va ser ell qui va descobrir el foc, ni va ser ell qui va inventar la roda. Tampoc va establir els convenis de l’escriptura, ni  va construir el Partenon o les Piràmides d’Egipte. L’impremta es confirma que va ser Gutemberg, la volta de la Capella Sixtina la va pintar Miquel Angel …

Ara ja seriosament: Tampoc és d’ell la invenció del ratolí (fou Doug Engelbar el 1964), ni la dels ordinadors personals (ja trobem diversos aparells a principis dels 70), ni les interfícies gràfiques(posem-hi el Xerox Alto com a primera), ni internet (difícil de dir quan comença realment el que coneixem avui en dia com internet), ni el web (Tim Berners-Lee el 1989), ni l’mp3. Fins i tot tampoc va fundar Pixar (la compra el 1986, però existia des del 1979). Totes aquestes coses que cito les he vist o sentit adjudicar a Steve Jobs entre ahir i avui, i demostren fins a quin punt som capaços de perdre la perspectiva històrica.

Si teniu interès en la història de la informàtica, us aconsello aquest document (molt visual) “Timeline of Computing History” que va publicar una de les dues associacions més prestigioses en el món de la informàtica (IEEE Computer) l’any 1996 en motiu del seu 50è aniversari.

El que sí ha fet Steve Jobs és liderar una visió d’entendre la informàtica (en la seva primera etapa a Apple) i de l’emmagatzemament i distribució de productes culturals multimèdia, juntament amb la informàtica mòbil (en la seva segona etapa a Apple). I ho ha fet adaptant (o fent adaptar) coses que ja existien, construint productes de qualitat tot millorant-ne el disseny tecnològic i, el que és més important, millorant-ne el disseny “estètic” i la seva usabilitat. I ha sabut com presentar als consumidors productes que han resultat ser revolucionaris, quan no eren “res més” que petits ordinadors amb unes funcionalitats molt concretes (reproduir multimèdia, per exemple) i molt fàcils de fer anar. I això té molt de mèrit.

Però per mi el canvi que ens deixa Jobs no és en la tecnologia. És en com ha ajudat a canviar la forma en la que a principis del segle XXI estem adquirint i escoltant música, videos i, més recentment, documents. Sense oblidar l’impacte de l’ipod i de l’iphone en l’accés mòbil a internet. I això ho ha fet molt bé.

I ja per acabar,  com deia en un tweet @sumazero , potser el millor producte que ha dissenyat és l’iSteveJobs. d.e.p.

—-

(foto amb llicència Creative Commons  http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Stevejobs_Macworld2005.jpg )

19 comentaris

 • Ignacio Martín

  07/10/2011 12:34

  Per fi una mica de seny en les opinions sobre la mort de Steve Jobs. Aquestes últimes hores he llegit autèntics disbarats sobre l’impacte que ha tingut aquesta persona a la informàtica … i al mon en general!. Ahir a vaig llegir a El Pais un article amb títol: “El Leonardo da Vinci de la era digital”. Sense comentaris. I quan un dia mori , per exemple, un tal Richard Stallman, probablement només veurem una petita noticia al diaris. Però, es clar, el marketing no és el punt for de Richard Stallman …

 • Un poco de perspectiva midiendo la figura de Steve Jobs [CAT]

  07/10/2011 12:39

  […] Un poco de perspectiva midiendo la figura de Steve Jobs [CAT] blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2011/10/07/steve-job…  por peroqueseto hace nada […]

 • S.Gonzalez

  07/10/2011 12:43

  NO te equivoques (y no soy fan), yo soy ingeniero informatico y te aseguro que lo que este hombre ha hecho toda su vida es buscar la expresion de uno mismo a traves de CODIGO. No se trata solo de que sea algo “bonito”; belleza, rendimiento y armonia van de la mano en sus trabajos, cambio la manera de hacer software…. sin hablar de que era un visionario (si no buscad el concepto de IPAD que saco en los años 80… para flipar). Saludos!

 • Jordi Regincós Isern

  07/10/2011 12:46

  S. Gonzalez: jo també sóc informàtic i això que tú comentes és més o menys el que dic en el paràgraf que comença “El que sí ha fet Steve Jobs […] “. Només pretenc posar les coses una mica al seu lloc.

 • Albert Mas

  07/10/2011 13:11

  S. Gonzalez: Jobs no feia codi, i tot i que no disposo de fonts històriques fiables, diria que no en va fer mai. Les mateixes fonts m’informen que el que sí feia era fuetejar als que feien codi. Si això és l’expressió d’un mateix, ja em diràs.

 • Adria Fores Herranz

  07/10/2011 17:46

  Es el que passa sempre amb els periodistes, que escriuen de tot sense saber de res…

 • Miquel Quintana

  07/10/2011 19:24

  Molt bon article. Penso que les xarxes serveixen per a molt però també per detectar la manca de cultura general que existeix i que la justifiquen dient que tant sols llgeixen en diagonal. Apart que pel que observo, la xarxa és plena d’experts en tantes i tantes coses que sembla més un cau de professionals extraordinaris que una xarxa per comentar.
  Repeteixo que m’agrada molt i el recomanaré malgrat els esglais i escarafalls dels ·entessos”.

 • Jordi Regincós Isern

  07/10/2011 19:37

  Gràcies pel comentari Miquel. Només pretenia ajustar una mica el focus a partir del que he anat veient aquests dies i del poc que sé.

 • Jordi Abadías

  07/10/2011 20:13

  D’un dels meus profes de la UOC

 • Jordi Abadías

  07/10/2011 20:18

  Perdó! El comentari era per a un company al que li he enviat l’article, i sense voler l’he posat als comentaris.
  Aprofito per a dir que m’agradat molt l’artícle.

 • Jordi Regincós Isern

  07/10/2011 23:01

  Cap problema Jordi, si vols esborro els dos comentaris, però no m’hi fan pas cap mal. Tú diràs (no tinc per costum esborrar cap comentari)

 • Jordi Abadías

  08/10/2011 6:41

  Moltes gràcies Jordi. No cal esborrar res.

  El fet és que treballo a una escola, i gairebé tots els professors comentaven la mort de Steve Jobs en termes com els que comentes i volia fer-li arribar a concretament a un company que és una persona molt culta i amb molta crítica. Vam estar parlant molt del tema i estic segur que li agradarà.

 • José Antonio Pellejero

  08/10/2011 8:14

  Em sembla un apunt molt aclaridor.
  Durant els últims dies molts del periodistes que en un primer moment d’eufòria van presentat a l’Steve Jobs com al gran Da Vinci dels darrers temps han començat a fer una anàlisi més proper al teu Jordi; i així, a El País del dia 7, trobem un article titulat ‘Más que un Einstein, un Edison moderno’, a on es reforça la tesi de que la seva principal virtut va ser tenir la capacitat de empaquetar diversos avanços tecnològics i posar-los a l’abast del públic d’una manera senzilla i atractiva alhora.

 • David Bélikov

  08/10/2011 10:19

  Los que han perdido perspectiva histórica son todos los que consideran que Jobs ha contribuido al progreso humano. Lo que él ha hecho ha sido llevar al extremo la máxima de Bucky Fuller: si no puedes prever el futuro, diséñalo. Como todos los productos industriales, los seres humanos se han adaptado a él, y no a la inversa: las relaciones sociales presenciales establecidas después del estallido Smartphone son notablemente más deficientes, por no hablar del sentido estético de la mercancía, cada vez más vinculada al quirófano (a su vez, asociada a un pensamiento abstracto que ya fue rechazado durante el s. XX). Jobs ha sido un empresario excelente, esa es su única virtud. Y valórese, pues, si eso es una virtud en algún modo.

 • Jordi Regincós Isern

  08/10/2011 10:38

  David, siendo cierto lo que dices, no se puede negar a Steve Jobs ha tenido incfuencia en los cambios que ha sufrido la forma de relacionarse y en cómo distribuir y compartir información. Otra cosa es que nos parezcan bien o mal estos cambios… Y en cuanto a la estética de la mercancía, pues eso: es estética y habrá quienes adoren sus productos y habrá quienes los detesten (sin contar a la mayoría que serán indiferentes). Gracias por los comentarios y aquí estamos

 • Mª Lluïsa Vivó

  08/10/2011 13:58

  M’ha agradat el post perquè hi posa una mica de seny entre tanta rauxa disparada arran de la seva mort. Jo també sóc dels què opinen que no n’hi ha per tant amb l’Steve Jobs. Sí que ha sigut un exemple a seguir en quant a innovació en el disseny, en la millora de la usabilitat i, sobretot, en l’us immillorable del màrqueting dels seus productes, però després del Mac trobo que s’ha dedicat exclussivament a potenciar el mercat del consum pel consum…

 • Èlia Varela Serra

  08/10/2011 19:59

  Molt ben dit, Jordi. Et recomano aquest article de Gawker titulat “Steve Jobs no era Déu” (http://gawker.com/5847338/steve-jobs-was-not-god), que és un dels pocs que aquí als Estats Units ha posat una mica de seny (n’he traduït un fragment aquí: http://blogspersonals.ara.cat/catalifornia/2011/10/06/steve-jobs-i-el-99/).

 • Jordi Regincós Isern

  08/10/2011 21:14

  Crec que compartim prou el plantejament, Èlia. Deixem passar els dies i tot s’anirà posant al seu lloc ;-) Gràcies per l’enllaç de Gawker

 • Dennis Ritchie d.e.p. (Apple torna a quedar orfe, en certa manera) – Ara.cat

  13/10/2011 11:55

  […] tothom sap que fa pocs dies moria Steve Jobs, el pare d’Apple. Vaig escriure en aquest bloc una entrada amb la meva opinió de l’allau d’informacions que es van escampar després de la seva mort i que vaig titular “Steve Jobs no va descobrir […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús