El vot útil… o el sistema electoral inútil?

Sempre que sento a un candidat demanar el “vot útil” penso que és una expressió ben perversa per què… Existeix el vot inútil? Òbviament si apel·len al vot útil serà perquè creuen que hi ha ciutadans inconscients que a l’urna hi dipositem vots inútils… I per mi pensar això és tan antisistema per la democràcia com ocupar propietats privades o públiques o com l’especulativa  venda al descobert (short selling) d’accions a borsa, per exemple.

El 20 de novembre, com sempre, miraré qui es presenta, què ofereix i votaré el que m’agradi més (o el que em desagradi menys), amb independència de si té opcions d’aconseguir diputats o no, o de si potser pactarà amb X o amb Y. I ho faré així perquè estic convençut que tots els vots són útils. Igual que són útils totes les opcions que cada ciutadà pot prendre en una jornada electoral: votar alguna candidatura, votar en blanc, votar nul o abstenir-se… Tot i que jo sóc partidari d’emetre el vot, i de votar alguna candidatura.

El vot en blanc té un significat relativament clar, però pot perjudicar alguna de les llistes més petites pel fet que fa augmentar el nombre mínim de vots per poder entrar al repartiment d’escons.

I un vot nul conscient pot servir per mostrar el malestar vers el sistema, però en no fer-se públics aquests vots, queden tots difuminats en un mateix sac amb rodelles de xoriço, estampetes, “viva yo” i altres clàssics en les votacions. Només en el cas d’una campanya ben portada de petició del vot nul per part d’algun col·lectiu es podria fer una estimació de la seva força comparant el creixement d’aquest vot en relació a altres eleccions.

Però… i si el que comença a ser inútil és el sistema electoral que tenim? Hi ha massa gent que pel motiu que sigui decideix no anar a votar, o simplement ni s’ho planteja. I això és molt greu.

Podem dissenyar sistemes més rics per tal que el poble decideixi quins han de ser els seus representants: llistes obertes, possibilitat de votar també qui no ens agrada, votar ordenant els candidats… El procés de recompte es complicaria, segur. I la nit electoral de formatges i gràfiques de barres no existiria… Però no hi ha cap necessitat de saber els resultats a les 12 de la nit. Si es recollís millor la voluntat del poble, no passaria res per haver-nos d’esperar un parell o tres de dies per saber-ne els resultats, veritat?

… I posats a demanar, per què no intenten que la participació dels ciutadans vagi més enllà de les eleccions?. Per què no incorporem al sistema de presa de decissions dels nostres representants alguns mecanismes que permetessin una democràcia més participativa?. Amb imaginació i ganes, segur que trobaríem formes de fer-ho. Vegeu per exemple aquesta proposta de “representativitat en dipòsit” que feia fa uns mesos.

En resum, senyores i senyors candidats: a mi no em demaneu cap vot útil. Feu-me propostes de país.

Imatge de domini públic  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glass_ballot_box_-_Smithsonian.jpg

 

2 comentaris

 • Carmen Pérez @maihaviaditque

  18/10/2011 13:33

  Estic completament d’acord amb la idea que no existeix el vot inútil, però referent a la reforma del sistema electoral, crec que hauríem d’anar amb cura perquè, tot i que el que tenim actualment és força imperfecte, determinants canvis ens podrien portar a solucions pitjors. En aquest sentit, recomano les lectures de diversos posts que ha fet al respecte el politòleg Ivan Serrano al seu bloc

  http://aubachs.blogspot.com/2011/10/recull-de-les-entrades-sobre-sistemes.html

 • Jordi Regincós Isern

  18/10/2011 14:36

  Gràcies per l’enllaç, Carmen. Efectivament no cal canviar per canviar. I un canvi del sistema electoral no arreglarà màgicament la participació (per això el comentari final sobre democràcia participativa)… però crec que el sistema actual de llistes tancades per subscripcions relativament grans no acaba de funcionar. Facilita la governança; això sí.

  I compareteixo del tot la música de fons del blog en que el problema principal és el de la manca de cultura política en la nostra societat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús