Prescindim de l’energia nuclear?

File:Nuclear symbol.jpgL’energia nuclear va apareixent periòdicament a primera línia dels mitjans informatius. Avui (24 d’ocubre) és el diari Le Monde que en fa una editorial  (Sortir du nucléaire, méditer le projet allemand) en clau eleccions presidencials franceses i del paper que probablement tindrà l’energia nuclear en la propera campanya.

L’editorial plantejant les conseqüències de la decissió alemanya de prescindir de l’energia nuclear el 2020, i de què implicaria per França prendre una decissió equivalent. A grans trets aquests són els tres arguments de l’editorial:

 • Context (previ):  A Alemanya la nuclear representa un 22% de l’electricitat consumida. A França és un 75%.
  • Segons dades del Ministerio de Indústria, Comerç i Turisme (2010), a Espanya representa un 20.2% (i a tota la UE és d’un 37.5%)
 • Renunciar a l’energia nuclear no implica substituir-la completament per renovables. Alemanya inverteix miliards d’euros en renovables, especialment eòlica… Però està construint desenes de noves centrals amb combustibles fòssils per garantir la transició cap a una era sense nuclears. Això implica augment de pol·lució i mantenir dependència de tercers (subministradors de combustibles)
 • Cost del canvi de model: a Alemanya un 14% de la factura d’electricitat es destina a finançar recerca en renovables. A França es un 3%… Tot i que el cost real de l’energia nuclear és també molt elevat.
 • Canviar el model de generació i de consum energètic implicarà una revolució en molts àmbits productius. Impulsar això pot permetre a Alemanya que les seves empreses facin un gran salt endavant en innovació.
Hi trobo a faltar, però, algunes consideracions com ara:
 • Estimació del risc mediambiental de l’energia nuclear (petits incidents o gran accidents en les central, l’emmagatzemament dels residus radioactius)
 • Es pot plantejar una renúncia a l’energia nuclear des d’una perspectiva estatal? No hauria de ser global? Si Alemanya compra electricitat a França, la demanarà provinent de centrals no nuclears? (absurd)
 • Té sentit parlar de canvi de model energètic sense  canvis en els patrons de consum energètics?
Hauríem de ser capaços de prescindir de l’energia nuclear? Sí. Però compte que si per accelerar el procés recorrem a les centrals amb combustibles fòssils, canviaríem el risc mediambiental nuclear pel risc dels efectes de la pol·lució d’aquests tipus de centrals.
I per poder avançar en aquest canvi necessitaríem un pacte d’estat (o millor d’unió europea). Un pacte a llarg termini que doni estabilitat al sector energètic. Que permeti als experts en tots els àmbits implicats puguin treballar tranquilament en aquest objectiu d’anar reduint el % d’energia nuclear necessària per cobrir la demanda.

 

 

1 comentari

 • jordi masferrer

  24/10/2011 23:40

  la resposta per mi es clara! si! es evident que el mal que fa l’explossió d’una nuclear i els seus consecutius efectes no justifiquen el seu rendiment… clar que això a depen quin govern tan li fa..

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús