Dades o informació? Dades i educació

Prèvia: Les dades són representacions simbòliques de la realitat, però per elles mateixes no tenen significat. Cal tractar-les d’alguna manera per obtenir  informació a partir d’elles.

Aquesta setmana, amb la publicació de la tercera onada del Baromètre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), hi hagut un debat sobre la conveniència de publicar les dades de l’enquesta directament, o de si és millor la publicació d’aquestes dades cuinades. Dit d’una altra manera: si cal publicar la intenció directa de vot (respostes directes dels enquestats) o si cal publicar l’estimació dels resultats electorals (a partir de la intenció directa de vot, dels percentatges de NS/NC, sèries històriques, creuement de respostes…)

Alguns polítics de primera línia han criticat aquesta política del CEO de publicar els resultats “en brut” dient que la ciutadania no està preparada per entendre aquests resultats(1), i que el que caldria és publicar la interpretacio d’aquestes dades (com fa, per exemple, el CIS a Espanya). Probablement una part important de la ciutadania no estigui preparada per interpretar una enquesta d’aquest tipus. Per exemple, que la intenció directa de vot de d’un partit sigui d’un 22.6% no vol dir que aquest partit treurà un 22.6% dels escons. Per estimar el nombre d’escons cal tenir en compte l’abstenció, els NS/NC, el record històric, altres respostes, les circumscripcions electorals, la llei d’Hondt… i un coneixement de demoscòpia i sociologia que poques persones tenen.

Però això no justifica que es doni només la interpretació de les dades. És clar que cal donar les dades en brut. Jo potser no les sé interpretar, però puc buscar qui les interpreti (mitjans de comunicació, acadèmics,…) Creiem en polítiques de Dades Obertes  (Open Data)? Volem  que l’administració permeti l’accés a les dades que ella té?. Si és així, és imprescindible que es facin públiques dades brutes com les que recull el CEO per l’eleboració dels seus estudis. I si el CEO, a més, les vol convertir en intencions de vot, doncs que ho faci. Però que publiqui les dues coses: les dades en brut, i les dades cuinades. És a dir, que publiqui les dades i les converteixi, a la seva manera, en informació.

Volem transparència? Doncs fem-ho: donem dades i eduquem a la gent en com fer-les servir. Donem dades i que cada un les converteixi en informació.

(1) Aquest argument que la gent no entén les dades és el mateix que fa servir la gent per criticar el programari lliure: “què en faig de tenir el codi font si no sé programar?” Doncs potser no saps programar, però hi ha un munt de persones que en saben i, si tens el codi font els hi podràs encarregar que el modifiquin. Si no el tens, depens totalment de l’empresa que ha desenvolupat els programes.

5 comentaris

 • Nolpen Gaderri Misako III

  30/10/2011 13:35

  No és el mateix una fer enquesta que vol anticipar el resultat d’unes eleccions que fer-la sobre les respostes en un referèndum.

  L’enquesta sobre les eleccions pot acceptar una mica de “cuina”, hi ha antecedents (eleccions passades) que ens poden indicar per on aniran els trets.

  L’enquesta sobre un referèndum és diferent. No hi ha hagut referèndums previs sobre la independència, ser simpatitzant d’un partit o un altre no modifica la nostra intenció de vot (hi ha independentistes a tots els partits) i la pregunta no te matisos: és sí o no.

  La gent sol respondre sobre el que se li pregunta. Inferir el nombre d’independentistes de unes eleccions fetes per escollir una cosa diferent és fer trampa.

  En resum: es una polèmica idiota. Aquí l’únic que ha passat és que el Conde de Mordor ha vist l’enquesta i s’ha cagat a les calces.

 • Jordi Regincós Isern

  30/10/2011 14:38

  Bones Nolpen

  jo no qüestiono les dades sobre el referèndum en aquest post (pots mirar la meva opinió sobre el BOP i el referendum al post que enllaço al principi).

  I per mi no és cap polèmica idiota el plantejar si s’han de publicar dades o les interpretacions de les dades. Per mi és claríssim que cal publicar, al menys, les dades.

  … I si t’identifiques (dubto que siguis de la dinastia dels Misako), encantat de seguir debatent amb tu

 • Jaume Garriga Rodríguez

  30/10/2011 21:38

  Mira ja m’he identificat. O no. Podria haver posat que em dic Manel Comes Smith. O Mohammed Llopis Badia. O fins i tot ser un gos i dir-me Taca o Toby. És la gràcia d’internet. Si no ho entens, millor que deixis estar això del blog. O es que la meva opinió te més o menys valor depenent del nom que vegis dins de la casella? I això de demanar-me que m’identifiqui ho veig molt aeroportuari. Molt de guardia civil demanant passaports amb desgana, mala llet i en castellà.

 • Jordi Regincós Isern

  30/10/2011 22:09

  Hola Jaume, Manel, Mohomed, Taca o Toby,

  fa més de 20 anys que sóc a internet i si alguna gràcia té és que tothom la fa servir a la seva manera. Jo sóc dels que creuen que, en llibertat, no passa res per identificar-se. I que una de les causes de la mala llet i les desqualificacions que hi ha a internet és per la gran quantitat d’anònims que hi ha… Però tothom interactua amb els altres com vol.

  … i si pel fet de voler saber amb qui parlo et fa pensar que sóc com un guàrdia civil demanant passaports amb desgana, mala llet i en castellà, tú mateix. Però òbviament mai tindré la certesa de saber qui hi a l’altra banda, igual que tu no saps si sóc en Jordi, la Jennifer, en Taques Blanques o un ficus.

  … I si tens temps i ganes de fer una ràpida repassada als meus posts et faràs una idea millor de quin pal vaig…

 • Sentiment independendista: el CIS ratifica el BOP? – Ara.cat

  04/11/2011 15:02

  […] TIC, educació, societat, política… « Dades o informació? Dades i educació […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús