Sentiment independendista: el CIS ratifica el BOP?

Esborrany d’entrada molt breu sobre els resultats de l’estudi del CIS publicat avui

PREELECTORAL ELECCIONES GENERALES 2011,

AVANCE DE RESULTADOS // Estudio no 2.915// Octubre 2011

relacionant-lo al darrer Baròmetre d’Opinió Política (BOP) del CIS.

L’estudi del CIS es centra bàsicament en els resultats de les eleccions del 20 de novembre, però si llegiu el document veureu que  per allà mig una pregunta interessant. És la següent:

“Pregunta 28. Le voy a presentar ahora algunas fórmulas alternativas de organización territorial del Estado en España. Dígame, por favor, con cuál está Ud más de acuerdo.”

I quines són les respostes? Doncs aquí les teniu:

I ara fem quatre càlculs a partir d’altres dades presents en el document:

 • Dades
  • L’enquesta s’ha passat a 17397 persones.
  • De les 17236 persones que han respòs a la pregunta 28, un 8.5% han marcat l’opció
Un Estado en que se reconociese a las Comunidades Autónomas la
posibilidad de convertirse en estados independientes
  • És a dir, 1465 persones (un 8.5% de 17.397) s’han manifestat a favor que hi hagi autonomies que puguin esdevenir estats independents.
  • 3.113 persones han contestat l’enquesta a Catalunya i Euskadi (sumant les dades del quadre 1 del document)
 • Hipòtesi
  • Suposem que aquest 8.5% està concentrat a Catalunya i Euskadi (és criticable, però sembla raonable, no?). Sóc conscient que és una hipòtesi molt simplista, que no té en compte independentistes en altres nacionalitats de l’estat espanyol, o persones que acceptin el dret a l’autodeterminació dels altres. I també considera que el % d’independentistes a Euskadi i Catalunya és similar.
  • Si el CIS publiqués com a complement dels seus estudis les dades recollides, ens estalviaríem aquesta hipòtesi i podriem anar al gra… Però a l’hora d’escriure aquest post el servidor web del CIS no respon i em baso en el PDF  de l’estudi (desconec, doncs,  si al web del CIS hi ha les taules amb les dades).
A partir de les dades de l’enquesta i la hipòtesi, sortiria que a Catalunya i Euskadi hi hauria un 47% de ciutadans que optarien per, al menys, el dret a l’autoderminació.  I això és molt similar al que es publicava a la tercera onada del BOP, on quedava palès que en intenció directa de vot, un 45.4% dels ciutadans votarien sí en un referèndum (que podia representar fins un 60% de SÍ en el resultat d’aquest).
Com deia al principi, és aquest un esborrany d’entrada que caldria anar ajustant a partir de disposar de més dades que ara no tinc. Qualsevol aportació serà molt benvinguda.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús