Evolució notícies digitals i asincronia amb els comentaris

És habitual que en els mitjans de comunicació digital les notícies es vagin elaborant sobre la marxa. Una cosa que comença amb un destacat “Atenció: es confirmen els rumors …”  al cap de pocs minuts passa ja a ser un embrió de notícia, amb un titular, una entradeta i un parell de paràgrafs i, mica a mica, es va construint la notícia.

Des del moment que la notícia apareix en format de notícia, ja està activat el sistema de comentaris i,qui ho desitja, pot començar a donar la seva opinió sobre allò que s’explica. I no es estrany que hi hagi comentaris que corregeixin part del que es diu, o que aportin informació addicional. I tampoc és gens estrany que els redactors actualitzin la notícia a partir d’aquests comentaris un cop contrastats i, òbviament, de tota la xarxa que tenen a la seva disposició per anar obtenint informacions més actualitzades.

I aquí apareix l’asincronia: d’una banda tenim el text d’una notícia, que és el que se’ns mostra al moment de visitar la pàgina corresponent. D’altra banda tenim una seqüència de comentaris que no fan referència a la notícia que es mostra, sinó a la que es mostrava quan aquelles persones l’han comentat. I això fa que, a vegades, hi hagi comentaris incomprensibles simplement perquè el text de la notícia que llegim és substancialment diferent del text que hi havia 2 o 3 hores abans quan s’ha fet aquell el comentari.

No és massa complicat mantenir un històric de les diferents versions d’un text a internet. És el que s’està fent des de fa temps a totes les webs basades en sistemes wiki. Agafem com exemple la Wikipèdia:

L’enllaç http://ca.wikipedia.org/wiki/Central_nuclear_de_Fukushima_Dai-ichi ens porta al darrer contingut de l’article sobre la central nuclear de Fukushima Dai-chi. Però si ens fixem a la part superior de la pàgina

hi veurem l’enllaç “Mostra Historial“.  I si el seguim ens porta a una pàgina on hi ha la llista de totes les modificacions que s’han anat fent a aquesta pàgina: hi trobem quan s’ha fet cada modificació i qui l’ha fet. Podem veure com era l’article de la wikipèdia abans de fer-se cap modificació, i també podem trobar fàcilment les diferències entre dues versions. Si mireu l’historial d’aquesta pàgina veureu que l’activitat important comença quatre dies després de l’accident, amb tot un reguitzell de modificacions per anar fent créixer l’article.

Suggerència pels mitjans digitals: ja que no té cap sentit “congelar” les notícies com es fa en l’edició paper (la gràcia d’internet és que les coses siguin dinàmiques), per què no s’implementa un sistema de versions de les notícies que permeti veure en cada moment quin era el text que hi havia? Llavors seria molt més fàcil posar en context els comentaris que han fet els lectors.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús