86 diputats

Sempre és bo donar un cop d’ull als programes electorals dels partits. Per exemple, en els programes per aquestes darreres eleccions generals del 20 de Novembre hi trobem:

CiU:

“Volem que des de l’Estat i les seves institucions es reconegui el dret a decidir per nosaltres el que volem per Cataluntya

Pàgina 112 del “Programa electoral de Convergència i Unió, eleccions generals novembre 2011″ (capítol “Regeneració democràtica).

ICV-EUA:

Federalisme i autodeterminació. El punt de trobada de l’esquerra nacional en aquests moments és establir un full de ruta basat en els valors i els principis del federalisme plurinacional i un objectiu: el reconeixement i l’exercici del dret a l’autodeterminació en el marc d’un Estat federal i plurinacional.”

Pàgina 216 del  “Programa Marc, eleccions generals 2011″ d’ICV-EUA (Bloc 4. Federalisme i autodeterminació: per una Catalunya més lliure en una Europa unida)

 

Esquerra-Reagrupament-Catalunya Sí:

“Impulsar una Llei de Consultes Populars d’àmbit estatal per fer efectiu l’exercici democràtic del dret a decidir sobre qualsevol qüestió a tots els nivells de l’administració, ja sigui estatal, autonòmic i municipal.

Instar les Corts Generals a reconèixer el dret a l’autodeterminació del pobles i permetre la celebració d’un referèndum sobre la independència dels Països Catalans.”

Pàgina 110 de “Eleccions a les Corts Espanyoles 2011. Programa Electoral” Esquerra-Reagrupament-Catalunya Sí (Bloc “Una nació amb dret a decidir)

Tenim, doncs, 3 opcions polítiques que porten en el seu programa el dret a decidir. Certament amb matisos: uns per avançar en la seva proposta de construcció nacional, uns altres per avançar en la seva concepció federalista de l’estat, i uns altres per avançar directament cap a la independència. Però tots tres han escrit, a la seva manera, que volen el dret a decidir del poble català.

Aquestes tres formacions tenen 82 diputats al parlament de Catalunya (62 CiU, 10 ERC i 10 IVC-EUiA).

82 diputats de 135: un 60.7% dels diputats del parlament són de formacions polítiques que recullen als seus programes el dret a decidir del poble català.

I si comptem que els 4 diputats elegits de SI probablement també hi donarien suport, arribem als 86 diputats. Un 63.7% del Parlament de Catalunya; quasi bé dos terços.

És un bon moment per tirar-ho endavant, no?

 

4 comentaris

 • adria

  09/01/2012 14:59

  Llàstima que de moment només els 3 de SI hi treballen……

 • Referèndum per la independència: dos terços diríem Sí – Ara.cat

  27/06/2012 14:34

  […] d’un 21%.  Amb aquests resultats, i tenint present que al Parlament de Catalunya hi ha 86 diputats de partits que al seus darrers programes electorals donaven suport a […]

 • sobre l’autodeterminació – Ara.cat

  27/09/2012 12:00

  […] quasi un any escrivia el post “86 diputs” a partir dels programes electorals que els partits catalans portaven per les darreres […]

 • sobre l’autodeterminació | @jordir

  27/09/2012 15:02

  […] “Fa quasi un any escrivia el post “86 diputats” a partir dels programes electorals que els partits catalans portaven per les darreres eleccions […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús