Consulta pel pacte fiscal? No cal

Ahir el portaveu del Govern Francesc Homs amenaçava al PP amb una consulta popular sobre el pacte fiscal en cas que des del govern de Madrid es tanquessin en banda i no en volguessin ni parlar.

Des del meu punt de vista, no cal gastar una eina tan potent com un referèndum¹ per una cosa tan imprecisa com és un pacte fiscal. Si parlem de pacte, vol dir que s’hauran de posar d’acord els governs de Catalunya i Espanya. Llavors, sobre què ens haurem de pronunciar els ciutadans? Sobre les intencions del govern de la Generalitat abans de concretar el pacte? Llavors la negociació amb Madrid ja no té cap sentit: si els ciutadans hem aprovat unes condicions, el tracte amb Madrid haurà de ser a tot o res. I si la consulta és sobre un document pactat ja entre els dos governs, probablement serà d’una complexitat tan gran que tampoc tindrem criteri per saber si és bo o no.

Per tant, si ens hi posem, posem-nos-hi bé. Convocar un referèndum a Catalunya és una mesura de força amb Espanya. I si el nostre govern vol negociar a Madrid amb el recolzament dels ciutadans que ho faci per una cosa que tots plegats puguem entendre bé: fem-ho pel concert econòmic: recaptem a Catalunya i paguem pels serveis que Espanya ens dóna i pels fons de cohesió que facin falta.

Això tothom ho entén, més enllà de què implicaria tenir un %x o %y de ves a saber quins impostos, o de tenir capacitat normativa sobre un tram x o y d’uns altres, o recaptar-ne parcialment uns o altres… tot això referenciat a unes magnituds macroeconòmiques que només poden entendre uns quants experts.

Un nou pacte fiscal pot millorar el que tenim, certament… Però no canvia cap model. Si ens consulten, que sigui per coses de fons. Comencem amb un referèndum pel concert. I si els catalans el volem i el govern d’Espanya ens diu que no, que probablement ens diran que no, anem ja preparant l’altre referèndum. Sense atabalar-nos, anant cremant etapes, però sense aturar-nos.

¹ No faig servir referèndum com un terme legal (formalment diria que Catalunya no en pot convocar), sinó com a concepte

1 comentari

  • rucharter

    29/11/2011 14:51

    Primer de tot, que ja no crec en el pacte fiscal, o sigui que a Madrid ens donguin calers és més fàcil que catalunya sigui independent… CiU ho sap però calla i guanya eleccions amb aquest discurs… Alquiler de yates

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús