20 anys UdG: No és això…

…no és això, companys, no és això

carrega mossos claustre UdG

 

…i tampoc és això, companys, tampoc és això

manifestants intentant entrar a l'Aula Magna

 

[youtube qpXEPU8Oumo nolink]

 

Aquest divendres passat es tancava la setmana de celebracions dels 20 anys de la Universitat de Girona amb un acte institucional de “Celebració dels vint anys de la UdG amb la societat gironina”… I el que havia de ser una festa va acabar com el rosari de l’aurora.

Una seqüència desafortunada de decissions i de fets va acabar amb la indesitjable entrada de la policia antiavalots al claustre de la Facultat de Lletres. Imatge simbòlicament terrible: un espai concebut segles enrere per la meditació es convertia en pocs minuts en l’escenari de la càrrega de la policia antiavalots.

Com és possible que s’arribés a aquest extrem? Segurament hi ha més preguntes que respostes.

  • A casa nostra l’entrada de la policia als campus universitaris ens porta a altres èpoques que voldríem haver superat. Per això té un impacte tan gran veure el claustre de Sant Domènec (part de la Facultat de Lletres de la UdG) convertit en un escenari de la intervenció contundent dels mossos d’esquadra. Era necessària tanta contundència? (primera foto, a l’antic claustre de Sant Domènec, ara part de la Facultat de Lletres i usat també per la Facultat de Turisme)
  • En un país normal ningú pot pretendre entrar de forma descontrolada en un espai on hi ha el President del govern i queixar-se després perquè la policia actua amb tots els mitjans per impedir-ho. No val tot a l’hora de protestar. Però aquí ens podríem fer una altra pregunta: amb tot el gran dispositiu de seguretat que es va muntar (era espectacular), ningú es va adonar que existia aquella antiga porta de seguretat que donava des del claustre a l’Aula Magna de la UdG? No es podia acordonar prèviament, evitant així tot el que va passar? (segona foto: agafada des de dins l’Aula Magna, amb gent al claustre amb una taula que suposo volien fer servir per escurçar el salt que calia fer per arribar a l’Aula Magna; uns 3m segons el comunicat del rectorat)
  • És un fet acceptat per la comunitat universitària que els actes acadèmics més o menys solemnes (celebració de claustres, inauguracions de curs) siguin aprofitats per col·lectius per expressar el seu desacord en uns o altres temes. Normalment es pacta a priori (o sobre la marxa) la lectura d’un manifest, es llegeix, s’escolta i l’acte pot continuar amb més o menys normalitat. Per què aquest divendres no es va fer una cosa semblant? Perquè hi havia el president del país? Perquè entre els concentrats hi havia molta gent que no era de la comunitat universitària? Per les dues coses?
  • Per què es decideix tancar una setmana de celebracions pel vintè aniversari de la UdG amb un acte no obert a la comunitat universitària? Està molt bé la idea de fer un homenatge a la societat gironina que ha recolzat des del principi a la nostra universitat… Però no costava res obrir aquest acte a tota la comunitat universitària. Sóc conscient que durant tota la setmana hi hagut actes a diferents facultats de la universitat (amb una participació no massa galdosa, tot sigui dit). Però estem parlant de l’acte central, amb la presència del president del nostre país: això no es pot fer d’esquenes a tota la comunitat: massa autoritats i ex-autoritats; poca comunitat UdG.

Resumint, el que va passar divendres passat, vist ja des de la distància de tres dies, és molt greu. És imprescindible que totes les parts implicades hi reflexionin, i que cada qual doni explicacions del que va fer i perquè. I no em refereixo als parcials comunicats emesos pel rectorat de la UdG o per la plataforma contra les retallades de la UdG. Em refereixo a valoracions crítiques. No sé si el Departament d’Interior ho voldrà fer. Els universitaris hem de ser capaços de fer-ho. La UdG ho agrairà.

… I per molts anys ens poguem dir per molts anys!

http://udg20anys.wordpress.com/

Fotos: Diari Ara Divuit ferits i 3 detinguts en una càrrega dels Mossos en una protesta contra Artur Mas a la UdG

1 comentari

  • Carmen Carretero

    20/12/2011 17:08

    Fil per randa! fas exactament els mateixos comentaris que vaig fer jo, jo no vaig poder anar a l’acte, estic completament d’acord amb tu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús